Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaříme s bylinkami

4. 04. 2011 | Knižní tipy

Název knihy: Vaříme s bylinkami
Autor: Jekka McVicarová
Nakladatelství: Euromedia Group k.s., Ikar
Rok vydání: 2011
Vázaná vazba
Počet stran: 352 str.
Cena: 449 Kč


50 špičkových kuchyňských bylinek – škála se pohybuje od dobře známé petržele a rozmarýny po exotičtější muraju (lidově nazývanou karí listy) a rdesno označované jako vietnamský koriandr. Každé bylince je věnována jedna kapitola, v níž se nejprve dozvíte, jak se pěstuje, jaké její odrůdy jsou k dostání a jakým přínosem je pro kulinářství, a poté objevíte recepty.


knihaNa závěr je vždy připojen oddíl s názvem „Jak naložit s přebytky“, abyste věděli, jak a co konzervovat mimo sezonu. Kniha předkládá široký sortiment bylinek doplněný náměty, jak se dají vzájemně kombinovat a dále používat nejen na poli pikantních pokrmů, nýbrž i lahodných dezertů. Královna bylinek Jekka McVicarová nabízí 250 originálních receptů, v nichž používá na 50 nejlepších čerstvých bylinek.


Andělika, bazalka, vavřín, zavinutka, brutnák, kmín, šanta, celer, kerblík, pažitka, koriandr, kopr, fenykl, česnek, křen, yzop, levandule, meduňka, citronela, libeček, máta, hořčice, dobromysl a majoránka, petržel, šrucha, šalvěj, saturejka, stévie, estragon a další.


Bazalková panna cotta, bramborový koláč s houbami a šantou, česnekovo-citronová marináda s rozmarýnou, cuketové omeletky s koprem a petrželí, pečený vepřový bůček s fenyklem, králík v hořčicové omáčce, pikantní hovězí nudličky s křenovým nákypem, kuřecí prsa s estragonem, jablka s mandlovou nádivkou a meduňkou, plněná rajčata s tymiánem, bujon s estragonem a se sněhovými noky, mexická salsa, dušené červené zelí se saturejkou...


UKÁZKA Z KNIHY: Vaříme s bylinkami

Recept: Kuřecí roláda s estragonem
Zásadní roli v receptu hraje estragon, jehož anýzová příchuť prodchne smetanový sýr a kuřecí maso, které navíc zvýrazní uzená slanina. Zkrátka parádní kombinace, kterou skvěle doplní vařené nové brambory posypané mátou a čerstvý křehký zelený salát.

Na 6–8 porcí:
6 kuřecích prsou, bez kůže
10 plátků uzené prorostlé slaniny
200 g čerstvého smetanového sýra
1 lžíce nadrobno nasekaných listů estragonu
500 g špenátu, podušeného a důkladně vymačkaného
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Troubu nastavíme na 170 C/plyn stupeň 3 a necháme předehřát.
Tlustší část kuřecích prsou vodorovně nařízneme a rozložíme naplocho.
Velké prkénko pokryjeme plastovou potravinovou fólií, na kterou naskládáme kuřecí prsa tak, aby vznikl obdélník. Nevadí, když místy budou mezery, ale kusy masa se nesmějí vzájemně překrývat. Maso přikryjeme archem plastové potravinové fólie a dřevěnou paličkou nebo válečkem rozklepeme v stejnoměrně tlustý plát. 
Svrchu sejmeme potravinovou fólii a kuřecí prsa svisle poklademe plátky slaniny. Celou plochu až téměř ke krajům tence potřeme smetanovým sýrem, který posypeme estragonem. Zakončíme vrstvou špenátu.
Nyní přijde trochu zapeklitá část. Plech tence potřeme olejem a přistavíme před prkénko. Uchopíme vzdálený kraj potravinové fólie, jejíž pomocí směrem k sobě plát pomalu zavineme. Hotovou roládu hbitě překulíme na plech tak, aby byla švem dospod, a opatrně posuneme do středu. Potom ji volně přikryjeme stříškou z alobalu a vsadíme na 50 minut do trouby.
Po vyjmutí ven necháme roládu úplně vychladnout. Pak ji těsně přikryjeme čistým alobalem a uložíme na nejméně 1 hodinu do chladničky, aby ztuhla.
Před podáváním nakrájíme roládu na tenké plátky.   



Tuto knihu Vaříme s bylinkami koupíte v Knižním klubu, v knihkupectví a na internetových stránkách Knižního klubu.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !