Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 17.08. 2017
Dnes má svátek Petra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Vavřín - bobkový list, krásně aromatický keř

30. 06. 2011 | Zahrádka
Domovinou vavřínu je Středomoří. Je to věčně zelená subtropická rostlina, která roste jako keř. Ve  volné přírodě dorůstá do velkých výšek. Od 4 do 6 metrů. U nás nepřečká zimu, proto se také vysazuje do velkých zahradních nádob nebo kbelíků, kde roste od 1 do 2 m.

Tento stálezelený keř má tmavě zelené kožovité listy, které mají žilky. Mladé stonky tohoto keře jsou červenohnědé, které časem tmavnou a dřevnatí. Keř je pěkně aromatický. Vykvétá brzy zjara drobnými žlutými kvítky. Tento hustě olistěný keř potřebuje k růstu slunečnou polohu, dobře propustnou půdu s dostatkem vláhy. Snáší i zastíněné stanoviště. Přes zimu umístíme vavřín do interiéru, skleníku nebo sklepa, kde je dostatek světla. K přezimování potřebuje teplotu kolem 15°C.


Pěstování vavřínu

Vavřín doroste do značné výšky také v květináči. Rostlinu můžeme pravidelně zastřihávat. Na venkovním stanovišti potřebuje dostatek vláhy. Má rád slunné stanoviště, ale snese i stín. Rostlinku dáváme na místo chráněné větrem.

Vavřín se nemusí mnoho let přesazovat. Množí se jednoduše, řízkováním. Ve volné přírodě se listy vavřínu nedoporučují sbírat, protože může dojít k záměně s jinými jedovatými druhy vavřínu.

Bobkový list - aromatická bylinka

Magická síla vavřínu je známá od dob antiky. Byla symbolem slávy a vítězství. Také ho považovali za keř, který chrání proti různým nemocem.
U nás se bobkový list používá především v kuchyni. K ochucení omáček a jako koření při přípravě masa a ryb. Také se používá do kořeněných likérů. Jako bylinku používáme odvar z bobkového listu, který je výborný na trávicí potíže. Výluh z bobkového listu  se používá také ve vlasové kosmetice k oplachům vlasů, je účinný proti lupům. Olej získaný z plodů se používá při bolestech svalů a kožních problémech. Je výborný jako osvěžovač vzduchu a přidává se také do vonných aromatických směsí.

Tento stálezelený aromatický keř je pěknou ozdobou zahrad, teras, balkonů a také interiéru.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěstuju si ho v květináči.Letos jsem ho musela ostříhat,protože vypadal,že mi odejde.Ale zase obrazil a má krásné zelené lístkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
davam ho aj do sušených húb
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
jen pod svíčkovou. Netušila jsem, že si ním jde i pěstovat vlas. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si v Chorvatsku natrhala listy vavřínu vždy před odjezdem domů, ale nikdy mě nenapadlo, že by mohl být jedovatý. Žila jsem v domnění, že existuje jen jeden druh. Zase jsem trochu chytřejší. Hlavně, že jsme se neotrávili!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles