Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

V Česku přibývá škol, které bojují proti obezitě dětí netypickými metodami.

26. 11. 2019 | Výchova
Koloběžky do hodin tělocviku. V Česku přibývá škol, které bojují proti obezitě dětí netypickými metodami. Nadváhu má každý čtvrtý školák

V Česku přibývá škol, které se rozhodly změnit konvenční podobu tělocviku a zavádějí do praxe novou a netypickou metodu – jízdu na koloběžce jako nástroj v boji proti dětské obezitě.  Opatření škol reaguje na rostoucí počet dětí s tímto onemocněním, které aktuálně postihuje každé čtvrté dítě. V Česku jde o novinku, ale podobný model tělocviku úspěšně funguje v Německu. Dosavadní podoba tělesné výchovy je podle odborníků zastaralá, neakcentuje potřeby současných dětí a nedokáže zaujmout a motivovat k přirozenému rozvíjení pohybových aktivit.

S koloběžkami ve školách začali Němci. V Česku jde o novinku

koloběžky do školZatímco v roce 1996 se vyskytovala obezita u 11 % dětí, v roce 2018 se jedná o 25%, jak ukazují data Státního zdravotního ústavu. „Děti doplácejí na špatné stravovací návyky v rodině a nedostatek přirozeného pohybu. Konvenční tělocvik pro děti není dostatečně zábavný a nerozvíjí v dětech přirozenou touhu po pohybu. Inspirovali jsme se u kolegů v Německu, kde funguje jízda na koloběžkách jako součást hodin tělesné výchovy na školách již několik let. Podobný model jsme zavedli také u nás, abychom pomocí koloběžek rozvíjeli slábnoucí motorické dovednosti dětí a zároveň bojovali proti dětské obezitě formou, která školáky baví,“ říká Mgr. Jaroslava Skácelíková, ředitelka Základní školy v Moravské Třebové.

Pohybová gramotnost českých školáků klesá, varují učitelé

Novátorský přístup k tělocviku postupně zavádějí do praxe i další základní i střední školy, například Gymnázium Jeseník, Základní škola Jeseník, Základní škola Šumperk a další ředitelé škol o změnách uvažují. „Každé čtvrté dítě dneska trpí nadváhou, zatímco před třiadvaceti lety to bylo každé desáté. Učitelé a vedoucí zájmových kroužků poukazují na klesající pohybovou gramotnost školáků a stále četnější problémy s nadváhou. Spojili jsme síly s odborníky a společně připravili projekt pro školy, který má za cíl inovovat konvenční podobu tělesné výchovy tím, že hravou formou zapojuje koloběžky do pohybových aktivit žáků,“ přibližuje Petr Neugebauer, mluvčí projektu Tělák nás baví. „Počet škol s inovovanou podobou tělocviku stále roste. Máme velmi kladnou zpětnou vazbu od učitelů, ředitelů, sportovních trenérů i rodičů,“ dodává.

Jízda na koloběžce. Zdravotní benefity podle expertů

Podle odborníků na sport a volný čas má jízda na koloběžkách řadu zdravotních benefitů. „Je to ideální aktivita i pro pohybově méně nadané děti. Zvládnout techniku je pro děti snadné, a proto je jízda baví. Střídání nohou při jízdě kompenzuje jednostranné přetížení pohybového aparátu a navozuje propojení pravé a levé hemisféry v mozku. Zatímco zdravotníci a rodiče volají po rozšíření tělesné výchovy, trochu se zapomíná na to, že pohyb musí děti především bavit. Ve škole dostanou nezbytné základy, které budou chtít přirozeným způsobem rozvíjet i mimo hodiny tělocviku,“ říká PaedDr. Tomáš Dohnal, docent rekreologie.

Koloběžky používají i studenti ve třídě běžeckého lyžování sportovního Gymnázia Jeseník, jehož hlavním trenérem je Květoslav Žalčík, v minulosti trenér seniorské a juniorské reprezentace v běhu na lyžích. „Koloběžku jsme začali využívat v tréninku a věřte, že při správně nastaveném modelu zátěžové jednotky je to bezva adrenalin i velmi náročný prvek přípravy. Proto se k této formě přípravy znovu vracíme,“ potvrzuje Žalčík.

Češi a obezita

Češi jsou jedním z nejobéznějších národů v Evropě, hůře jsou na tom jen občané Malty, Maďarska a Anglie a situace se nejspíš bude ještě zhoršovat. Podle studie časopisu Annals of Agricultural and Environmental Medicine bude v roce 2020 obézní až třetina české populace. Obezita nejen výrazně snižuje délku života, podepisuje se i na jeho kvalitě kvůli četným zdravotním rizikům, včetně vyššího rizika cukrovky, srdečních onemocnění a určitých druhů rakoviny.


Zdroj, foto: Kostka koloběžky



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !