Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Ve světě iluzí

17. 04. 2020 | Kultura

Navštívila jsem už několik muzeí zaměřených na iluze a trick art. Vždy zde byly různé malby. Pokud jste se k nim vhodně postavili, naznačili nějaký pohyb a vyfotografovali se, tak vznikly velmi zajímavé fotky. V pražském Ilusion Art Museum je pár takovýchto děl také. Mne ale velmi zaujaly portréty. Je to vlastně takové ztvárnění osobností z předmětů, které je charakterizují.

Nikola Tesla – známý vynálezce a konstruktér elektrických strojů a zařízení. Na jeho prostorový portrét se musíte dívat ze správného místa. Jinak uvidíte jen hromadu elektrosoučástek a rádií. Na tom správném místě je nainstalováno kukátko. Když se jím podíváte, tak se ta změť elektroniky spojí v portrét. Z hromady poházených bot, podrážek a látek na vás vykoukne Tomáš Baťa. Pokud uděláte pár kroků od kukátka, tak se vám přímo před očima portrét rozsype. I Antonín Dvořák a Bedřich Smetana, každý z jedné strany piana, jsou vytvořeny pomocí hromady not a hudebních nástrojů. A Franz Kafka? Spisovatel – takže psací stroj a popsané papíry. A nakonec dítě. Máte pocit, že vstoupíte do neuklizeného dětského pokoje. Z poházených hraček na vás ale vykoukne usměvavé dítko. Nevím, jestli z tohoto popisu dobře pochopíte, co jsem chtěla říci. Nenapadá mne, jak bych vám to lépe vysvětlila. Snad přiložené fotografie ukáží ty pravé pohledy. Je asi náročné takovéto prostorové portréty vytvořit. Vše musí být nainstalováno a poskládáno s velikou přesností. Důležitý je ale ten správný úhel pohledu. Všechny portréty vytvořil Patrik Proško. Kromě sochařství se také zabývá virtuálním uměním.

Zajímavé jsou i metalurgické obrazy, které jsou vypalované ohněm na kovové desce. Barvy se mění podle toho, odkud se na ně díváte. Hezký je také portrét Karla IV. vytvořený z rostlin a Rudolf II. sestavený ze zeleniny. Na iluzivní perspektivní obrazy se musíte podívat jedním okem. V tu chvíli máte pocit, že jste v nekonečné chodbě nebo běžíte podle dřevěného plotu. Až půjdete po chodbě, tak se nelekněte svatého Václava – vyskočí na vás totiž z obrazu. Dejte také pozor, ať se nezřítíte o patro níž. Na zemi je totiž malba, která znázorňuje propadlý strop a otevírá se pohled do místnosti po námi. Pokud se na tuto malbu podíváte ze stupátka, tak máte opravdu pocit, že tam ta díra je. Pokud se ale podíváte jen při cestě kolem, tak se o ten pěkný pohled připravíte. U všech atrakcí je vyznačené místo, kam se máte postavit při fotografování a popisek, co je zde znázorněno.

Ilusion Art Museum můžete navštívit v Praze na Staroměstském náměstí v domě U Červené lišky. Je to přímo naproti orloji. Pokud si návštěvu muzea dobře načasujete, tak sledujete pochodující postavičky na orloji v klidu a bez davů lidí kolem sebe. A ani nemusíte tolik zaklánět hlavu, protože jste ve druhém patře domu. Takže i orloj vidíte z toho lepšího úhlu pohledu.

Návštěvu muzea všem doporučuji. S dětmi si tam užijete plno legrace.


jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ve světě iluzí:

Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
Ve světě iluzí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé, pěkně vyfocené Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles