Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Večerníček - Chaloupka na vršku

13. 12. 2011 | Televizní tipy

Večerníček

Chaloupka na vršku
Chaloupka na vršku je loutkový třináctidílný večerníček, který natočila Česká televize, Centrum tvorby pro děti a mládež v a.s. ANIMA. Jeho výtvarnicí a režisérkou je Šárka Váchová. Její jméno znají diváci z titulků seriálu Vánoční koledy, na který nový večerníček volně navazuje (ale také večerníčku Šibal, kde je autorkou výtvarných návrhů). Ke spolupráci na literárním scénáři Chaloupky na vršku přizvala Pavla Cmírala.

Loutkový animovaný seriál Chaloupka na vršku je z časů, kdy se o televizi dětem nezdálo ani ve snu a malí a velcí žili daleko víc různými svátky, přírodou a lidovými zvyky. V Chaloupce na vršku žije otec - řezbář se třemi dětmi, Mařenkou, Andulkou a Honzíkem, už bez maminky.

Tu sourozencům nahrazuje nejstarší Mařenka.

V prvním z příběhů Večerníčku Chaloupka na vršku se děti pilně připravují na svátek Tří králů, které jim trochu zamotá svěcená křída a také koza. V dalších dílech se ve vsi slaví Masopust s průvodem maškar, děti prožívají vynášení Smrtky, připravují se na Velikonoce, a poté na Vánoce. A jsou tu i další významné svátky a zvyky spjaté s proměnou přírody.

To všechno poskytuje dostatek prostoru pro radost, vtip i pro klukovské zážitky venkovských dětí.

Seriál Chaloupka na vršku vrátí děti do časů, které jsou už nenávratně pryč, ale mají své kouzlo a i dospělí si na ně rádi vzpomenou a možná, že si spolu s dětmi také zazpívají.

Pozoruhodné jsou loutky, výborně a vtipně animované Davidem Filcíkem a Janem Smrčkou, které se blíží realistickému pojetí.

Autorem hudby je Petr Skoumal. O Chaloupce na vršku, životě v ní a ve vsi vypráví Ladislav Mrkvička. Postavičky dětí a obyvatel kolem chaloupky mluví a zpívají Magda Reifová, Dana Syslová, Lenka Krupanská, Claudia Eftimiadu, Hana Dotřelová, Otakar Brousek, Vladimír Kudla, Ondřej Volejník, Vlasta Peterková a Petr Skoumal.

Vysílání: 13.12., 18.45 hod., ČT1


Zdroj: Česká televize

Mirka Bali
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásný večerníčekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný večerníček SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jéé,to je hezký,včer určitě mrknemSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles