Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Věčné koukání do mobilu škodí krční páteři

17. 10. 2020 | Nemoci
Chůze se svěšenou hlavou a neustálé pročítání sms a informací v mobilu dávají krční páteři zabrat víc, než si myslíme. Odborníci proto radí – strčte telefon do kapsy nebo do tašky a dívejte se hezky zpříma před sebe. Vaše krční páteř vám poděkuje.


Dívejte se do budoucnosti, nehledejte nic na zemi. To v překladu znamená – hleďte dopředu ve výši svých očí a nesklánějte hlavu dolů. Lidská páteř je totiž stavěná tak, že hlava má „sedět“ mezi rameny. V této poloze je z fyzikálního hlediska kladena na krční páteř minimální zátěž. Když je ale hlava v předklonu, představuje to pro krční páteř takovou zátěž, jako byste měli hlavu o 5 až 7 kg těžší. A to je velká váha! Z tohoto pohledu jsou mobily a tablety pro mladou generaci obrovským zdravotním rizikem. Například chůze s předkloněnou hlavou může často stát za bolestmi hlavy a vznikem migrén.

Neznamená to „zahodit“ mobily, ale třeba jen zvyknout si při jejich používání zvednout ruce o trochu výš. Narovnat se a ulevit krční páteři. Hned se nám bude lépe dýchat a ze světa okolo sebe uvidíme mnohem víc.

Proč je pro uvolnění krční páteře ideální cvik Counter Stretch?


Při provádění tohoto cviku v předklonu visí hlava volně dolů a gravitace tak pomáhá uvolňovat krční páteř. Ta je tak „vytahovaná, prodlužuje se“ – a i když se jedná o setiny milimetru, má to pro naši páteř velký význam. Při vzpřimování jde u tohoto cviku hlava nahoru jako první, tedy přes záklon, což je vlastně kompenzace mnoha „nezdravých poloh hlavy“ během dne, především neustálého předklonu, když se díváme do mobilu nebo vytahujeme hlavu směrem k obrazovce notebooku.

Základní pozice Counter Stretch:
Stoupněte si ke stolu (židli) a opřete se dlaněmi tak, abyste měli při předklonu paže ve výši ramen. Také dlaně jsou opřené v šíři ramen. Kyčle, kolena a chodidla držte v jedné linii, chodidla směřují dopředu.

Provedení cviku:
1. Překlopte pánev dopředu, zapojte flexory kyčle. Zatněte svaly na stehnech.
2. Ramena stáhněte směrem dolů k pasu, lopatky k sobě a dolů.
3. Uvolněte se v ramenou, spusťte je co nejníže.
4. Po 10 sekundách pozvolna spusťte ruce dolů a v hlubokém předklonu vydržte asi 10 s.
5. Pak dejte ruce v bok, palce směrem k páteři a co nejvíce k sobě.
6. Lokty zatlačte směrem k sobě a s nádechem se vzpřimte. Snažte se při vzpřimování prohnout v zádech, přičemž hlava jde jako první.
Cvik opakujte 5x.

Tip pro nadcházející zimu: Dej tomu tři minuty denně a zbav se bolestí!



Zdroj a foto: Fit Pain Free


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !