Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?

25. 11. 2016 | Úspěšní lidé
-Komerční sdělení-

Nejen o řasách jsme si povídali s mladým vědcem, cestovatelem, horolezcem, pedagogem Ing. Petrem Kaštánkem, PhD., který jako jeden z mála uvádí, pod značkou Neobotanics®, svou vědeckou činnost do praxe.

Díky svým zájmům a výzkumům jste procestoval část světa a nějakou dobu žil dokonce v pralese s domorodými indiány. Jak se tyto zážitky a poznatky projevily ve vaší práci?

V pralesech jsem se od místních šamanů učil poznávat a sbírat rostliny, které mají účinné látky. Uchvátilo mě, jaké mají tito lidé přírodní znalosti a praxi, která se dědí po generace.

Petr Kaštánek - PapuaNašel jsem spoustu zajímavých rostlin, ze kterých jsem pak v Čechách vyráběl nejrůznější preparáty. Díky poznávání nových krajin a kultur jsem se dostal i k zdravému superfood – tedy potravinám s vysokou koncentrací nutričně prospěšných látek pro lidský organismus, které nyní dodáváme na český trh pod značkou Neobotanics®.

Na trhu můžete najít záplavu goji, chia, konopného semínka, goldenberies, aj. superfood. To, co ale není vždy jasné je místo původu a kvalita těchto produktů. Pokud chcete svému tělu dodat opravdu kvalitní a zdraví prospěšné látky, měli byste to sledovat obzvláště u těchto dovozových potravin, kdy ne vždy je zajištěna jejich čistota.


Neobotanics






Máte na mysli BIO kvalitu?superfood green


Hlavní předností  superpotravin (superfood) v bio kvalitě je to, že jsou pěstovány bez použití chemických látek, jako jsou umělá hnojiva, pesticidy či fungicidy. Toto se paradoxně může stát i jejich hlavním problémem, neboť jsou kladeny vysoké nároky na rychlé a kvalitní zpracování a následné testování bio-zemědělských surovin. Právě díky nepoužívání fungicidů (látek na ochranu plodin proti plísním) totiž hrozí, že pokud nebudou po sklizni rychle zpracovány, může u nich dojít k rozvoji plísní, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Označení tedy BIO není dostačující pro vyhodnocení kvality. Proto je nezbytné důsledné testování používaných surovin v odborné laboratoři. To je velmi nákladné a uživatelé by si proto měli dát pozor na podezřele levné produkty.  Naše společnost při testování kvality například spolupracuje s velmi erudovaným českým pracovištěm, Ústavem analýzy a bezpečnosti potravin VŠCHT Praha. Stojíme si za kvalitou, jinak by nás podnikání v této oblasti nebavilo a bylo proti našemu přesvědčení.

Na jaký svůj objev jste asi nejvíc pyšný?

Určitě na objev v oblasti mikroskopických řas. Jsem přesvědčený, že řasy jsou naše budoucnost – velmi prospěšné mohou být nejen v potravinářství, ale i kosmetice či farmacii. Před pár lety jsme při expedici v západní Papui objevili mikroorganismus, který žije na listech mangrovníku spadlých do moře. Tento organismus zde produkuje obrovské množství Omega-3 nenasycených mastných kyselin – v současné době tolik vyhledávané látky.  Naše tělo tuto látku velmi potřebuje, ale doposud jej bylo možné získat převážně jen z ryb, což se projevilo na jeho zápachu a chuti. Navíc, opravdu kvalitních ryb ubývá a nekontaminovaný zdroj není zaručen. Tento objev může být velkým přínosem.

V současné době z řas nabízíme zatím Spirulinu, což je sladkovodní řasa obsahující širokou škálu aminokyselin, vitaminů a bílkovin. Pomáhá zvyšovat vitalitu a dodává energii. Posiluje organizmus a podporuje imunitní systém. A dále známou chlorellu, která významně pomáhá při detoxikaci organismu, podporuje funkci jater a trávení. Přispívá ke správné funkci imunitního systému a podporuje vitalitu. Ve spolupráci s Mikrobiologickým ústavem Akademie věd ČR dokonce nyní pěstujeme naší, českou chlorellu!

Česká chlorellaProč jste začal pěstovat českou chlorellu?

Tato sladkovodní řasa je v současné době velmi oblíbená a pro náš organismus opravdu přínosná. Vzhledem k velké poptávce je nejčastěji dovážena z Číny, kde jsou obrovské pěstírny. Je zde ale velké riziko, že je dovezený produkt kontaminovaný. Chlorela je účinná tím, že na sebe umí navázat řadu znečišťujících látek a to nejen v lidském těle, čemuž tím prospívá, ale bohužel i při svém pěstování. Pokud tedy není 100% zajištěna čistota vody, dochází ke kontaminaci. V Čechách můžeme tuto důležitou podmínku daleko lépe ohlídat. Naše Neobotanics® Česká chlorella je výjimečná svým původem a inovativním způsobem zpracování. Je pěstována v čisté, průmyslem nezasažené rybníkářské oblasti v jižních Čechách, ve speciálních fotobioreaktorech, pod záštitou Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky. Je pravidelně testována a kontrolována na absenci kontaminantů a vysoký obsah aktivních látek.

Co byste našim čtenářkám na závěr poradil?

Nesledujte módní trendy, ale vyberte si to, co cítíte, že vám chutná a pomáhá. Pokud chcete kvalitu, nesnažte se za každou cenu ušetřit. Sledujte původ a čistotu produktu. Zdraví máme pouze jedno.

Ing. Petr Kaštánek, PhD.Petr Kaštánek

- český vědec, ředitel a zakladatel výzkumné laboratoře EcoFuel Laboratories, která se specializuje na celý řetězec výzkumu a využití mikroskopických řas pro produkci bioaktivních látek. Pod značkou Neobotanics® na trh uvedl řadu přírodních doplňků stravy a potravin na bázi mikrořas, rostlin a dalších látek patřících do kategorie tzv. superpotravin (superfood). Přednáší na VŠCHT Praha a je ředitelem centra BIORAF - Centrum kompetence pro výzkum biorafinací. Jedná se o projekt, který spadá mezi projekty tzv. zelené chemie a je zaměřen na využití přeměny biomasy na produkty s vysokou přidanou hodnotou a na alternativní zdroje energie.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?:

Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
Věděly jste, jak moc mohou být řasy prospěné pro náš organismus?
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !