Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vedra udeřila, nezapomínejte pít!

29. 07. 2020 | Péče o tělo
Extrémní teploty a sluneční svit mají na lidský organismus negativní dopady. Naše tělo musí regulovat teplotu tak, aby se jeho jádro nepřehřívalo. Přehřátí organismu může přijít velmi rychle zvláště u dětí, starších lidí a u nemocných. Víte, jak přizpůsobit denní příjem tekutin těmto extrémním podmínkám?

Naše tělo je z velké části tvořeno vodou (tělo dospělého člověka jí obsahuje až 60 %). Voda se v těle účastní při vstřebávání a transportu živin k cílovým buňkám, pomáhá tělu s odstraňováním odpadních látek a také má zásadní úlohu při regulaci tělesné teploty. Při vysoké okolní teplotě, kdy dochází k přehřívání našeho organismu, spouští mechanismus pocení, který naše tělo účinně ochlazuje. Množství tekutin, které by měl dospělý vypít za běžných klimatických podmínek, se pohybuje od 2 litrů (ženy) do 2,5 litrů (muži) tekutin za den, přičemž 80 % tohoto množství by mělo pocházet z nápojů (tj. 1,6 a 2 litry).

U dětí je potřeba tekutin rozdílná a řídí se podle věku. Dětský organismus je mnohem citlivější na ztráty tekutin než organismus dospělého člověka, a také je k nim náchylnější. Pro dítě od 2 do 3 vodalet věku je doporučeno množství 1,3 litru tekutin, od 4 do 8 let 1,6 litru tekutin a od 9 do 13 let by denní spotřeba tekutin neměla klesnout pod 1,9 (dívky) a 2,1 litrů (chlapci).

Kolik pít?

Pokud teploty překračují třicet stupňů a vy navíc trávíte svůj volný čas venku nebo dokonce na slunci, musíte příjem tekutin zvýšit. V opačném případě Vám hrozí bolesti hlavy, slabost, únava a v závažných případech i poruchy vědomí. Pít v extrémních vedrech více, znamená přidat půl až jeden litr oproti běžným podmínkám. Hodně záleží na tom, zda jste vystaveni vysokým teplotám při fyzické námaze. Pak je třeba množství tekutin ještě adekvátně navýšit. Měli byste poslouchat svoje tělo pít spíše vlažné nápoje po menších množstvích, ale častěji.

Pozor na nemocné!

Chronicky nemocní pacienti toto počasí snášení velmi těžko. Jedná se především o kardiaky, astmatiky, diabetiky a další skupiny pacientů. Tito lidé by měli udělat maximum pro to, aby se takovému počasí vyhnuli. Nejlépe jim bude na horách, kde mohou být teploty až o pět stupňů nižší. Zvláštní režim mají pacienti s poruchou vylučování moči, která je typická pro chronické onemocnění ledvin, jak upozorňuje MUDr. Ondřej Remeš: „Naši pacienti, kterým selhaly ledviny a chodí na dialýzu mají i při těchto vysokých teplotách zcela zvláštní režim a jsou vlastně výjimkou. Jejich pitný režim je omezen, protože nemohou tvořit moč, a tak se nemají nadbytečné vody v těle jak zbavovat. Tito pacienti musejí být v období extrémních veder obzvlášť opatrní, nevystavovat se přímému slunci a hodně odpočívat. Režim pití u těchto pacientů řídí lékař.“

V létě hrozí dehydratace, a to zvláště u dětí, sportovců a u starších lidí. Pokud nepřizpůsobíme spotřebu vody aktuálním podmínkám, můžeme si snadno a poměrně rychle přivodit dehydrataci. Někdy nás ani nemusí informovat pocit žízně, který může být u některých jedinců oslabený. Na pozoru by měli být hlavně starší lidé a ženy. Za běžných klimatických podmínek ztrácí naše tělo asi 1,85 až 2,6 litrů tekutin denně, a to močí, dýcháním či pocením. Teplé počasí riziko dehydratace ještě zvyšuje, neboť právě pomocí zvýšeného pocení snižujeme teplotu našeho těla.

Jak poznáme dehydrataci?

Příznaky dehydratace jsou závislé na ztrátách vody z organismu. Při mírné dehydrataci pociťujeme žízeň, sliznice jsou suché a snižuje se množství moči, která je tmavá a koncentrovaná. Při ztrátách větších dochází navíc k poklesu krevního tlaku, objevuje se zrychlený puls, bolesti hlavy, poruchy soustředění, ospalost, závratě, hrozí riziko pádu.

Těžká dehydratace pak může vést k poškozením ledvin a k jejich akutnímu selhání s nutností hospitalizace. Může se jednat o stavy velmi závažné, kdy pacient je přímo ohrožen na životě.  Zvláštní pozornost věnujme nemocným lidem a lidem s demencí, kteří si o nápoj sami neřeknou. Dehydratace, nízký obsah vody v těle, ohrožuje náš fyzický i psychický výkon. Může zhoršovat zdravotní stav nemocných či průběh onemocnění.

Co pít?

K nejvhodnějším nápojům, které můžeme využívat ke stálé konzumaci, patří obyčejná pitná voda z vodovodu, vody balené (kojenecké, pramenité či slabě mineralizované přírodní vody bez oxidu uhličitého), neslazené, a ne moc silné čaje (zelené), vodou ředěné ovocné či zeleninové cukrem nepřislazované přírodní šťávy. Vhodnými zdroji tekutin jsou také ovoce a zelenina jako například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy.

Slazené nápoje (limonády, kolové nápoje, či slazené ovocné nápoje) nejsou vhodným zdrojem tekutin, protože obsažený cukr zvyšuje pocit žízně!  Pro doplnění příjmu tekutin lze použít středně mineralizovaných přírodních vod. Dospělý by jich ovšem neměl vypít více než 500 ml za den, dítě samozřejmě méně.

Zdroj: NephroCare


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles