Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vegetariánky a těhotenství

20. 05. 2017 | Těhotenství

Tohle je jedno z nejspornějších témat vůbec. Zastánci životního stylu vegetariánství prohlašují, že děti, které se narodily matkám, které nejí maso, nemusí být nutně nemocnější než u těch tzv. normálních. Ovšem lékaři mají důkazy, že vegetariánky, jenž jsou těhotné, mají veliký nedostatek různých vitamínů, které mají blahodárný vliv na vývoj ještě nenarozeného miminka. V těhotenství by žena měla jíst zdravě, v žádném případě neexistuje, aby v tomto období držela dietu.

Během těhotenství je na lidské tělo kladena o dost větší zátěž než normálně. Jakmile se začne zvětšovat plod, tlačí na vnitřní orgány a ty ustupují. Po porodu se to samozřejmě spraví. Pokud je žena vegetariánka, tak je též dokázáno, že nebude během gravidity přibývat tak rychle na váze, což není zrovna optimální. Kromě toho to bude mít vliv na nízkou poporodní váhu novorozeněte a navíc hrozí větší riziko potratu.

Dále se musí připočíst i větší možnost velmi vážných chorob – srdce, cévy, vysoký krevní tlak nebo poruchy žláz s vnitřní sekrecí. V USA a také v západní Evropě je populární tzv. sedmivegetariánství v těhotenství, což znamená, že je základ rostlinná strava, nízkotučné mléčné výrobky, ryby nebo drůbeží maso. Velký problém je strava, které se říká veganská. Tady se nejí žádná živočišná potrava, to znamená ani žádné mléčné výrobky.

Není to zrovna dobré řešení, protože ženě vegetariánce jako takové a ještě těhotné, chybí několik druhů vitamínů, například B12, železo, zinek či kyselina listová a mnoho jiných. U veganek chybí i určitá dávka energie a příjem kvalitních bílkovin. V těhotenství je potřeba zhruba o 20 procent více než normálně. Kromě bílkovin se musí ženskému tělu v těhotenství dodávat i jiné důležité látky. Například B12 je pouze v živočišné potravě, takže vegetariánkám chybí, jedině snad, že by si v uvozovkách dopřávaly potravinové doplňky, ale to není zrovna výhra. Pokud člověk nedostane do těla tento vitamín, hrozí mu chudokrevnost či poškození mozku a nervů.       

Vápník potřebují jak těhotné ženy, tak i miminko v bříšku. Vápník je zdrojem tvorby kostí a bez něj normální člověk nemůže existovat, natož těhotná žena. S tím souvisí i nedostatek vitamínu D, který také slouží k vývoji kostry dítěte. Železo je taková specialita – to chybí i ženám nevegetariánkám v těhotenství. Jestliže ženy, které nejí živočišnou potravu, tudíž nemají ani železo, tak se to i v tomto případě dá nahradit tabletami, ale odborníci se shodují, že to není to pravé ořechové. Zinek je další z prvků, jenž je nepostradatelný pro funkci mnoha procesů, například obranyschopnost nebo hojení.

V těhotenství je třeba i jód, který je silně obsažen v mořských rybách, což by mohlo vegetariánkám vyhovovat, protože sice nejedí maso, ale častokrát ryby ano. Ovšem existuje zelenina, která blokuje příjem jódu – růžičková kapusta, zelí, květák či dokonce špenát. Velmi často se stane, že žena je vegetariánka, ale jakmile je těhotná, okamžitě přechází v uvozovkách na normální stravu – maso. Někdy k tomu dospěje sama, někdy zase po rozhovoru s lékařem. Maminky se svým způsobem dělí na dva tábory. Ty, které jedí všechno, odsuzují v drtivé většině případů vegetariánky. Ženy vegetariánky, případně veganky se brání jejich argumenty, že nebudou jíst zvířata, která byla brutálně zabíjena. Těžko říci, jak se k tomu postavit jako nezávislý pozorovatel.    

Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !