Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vegetariánství

4. 03. 2011 | Diety

 „Proč nejíš maso?“ slýchávám dost často a jistě nejsem jediná. Možných odpovědí na tuto otázku je hodně.

Jednou z nich je alergie na maso. Jistě, proti tomuto argumentu se nedá nic namítat. Často jde ale jen o výmluvu ve chvíli, kdy člověk nechce říct pravý důvod - protože ví, že by se jeho přesvědčení setkalo s nepochopením a vyvolalo zbytečnou hádku nebo je nevhodné probírat toto téma v aktuální společnosti.

Další z možností je náboženské přesvědčení. Zrovna tenhle argument není vhodný vždy zmiňovat - jak by se asi tvářila silně křesťansky založená rodina vašeho partnera, kdybyste prohlásila, že jste buddhistka? Ale na druhou stranu to může být i docela dobrá situace, jak oznámit své náboženské vyznání. Ale pozor na jiné buddhisty! Ti by vám mohli opáčit, že buddhisté maso jíst můžou. Tenhle náboženský směr má pár pravidel, kterými by se stoupenci měli řídit, ale vynechání masa z jídelníčku mezi ně nepatří. I sám Buddha zastával názor, že násilné odpírání čehokoliv je špatné. I mniši, kteří měli pravidla přísnější, maso jíst mohli, pokud ho dostali - nesměli jen vědět, že zvíře bylo poraženo pro ně. Předtím, než maso snědli, museli říct krátkou mantru za duši zvířete - a to platí i pro dnešní buddhisty.

Třetí názor je pak, že maso škodí psychice. Tento zastávají lidé, kteří se hodně věnují své duši. Meditují a vnímají podněty ovlivňující jejich chování a myšlení. Krev obsažená v masu a maso vůbec v nich vyvolává dravost a způsobuje agresivitu. Zabití zvířete je pouze začátek cesty vedoucí k zabití člověka (je dokázáno, že většina vrahů týrala své domácí mazlíčky).

V neposlední řadě jde o zdraví. Neříkám, že jíst maso je nezdravé, ale hodně vegetariánů tomu věří. Konzumace masa zvyšuje cholesterol a vede k ucpávání tepen. Také je vhodné zmínit, že pouze 2 % vegetariánů jsou obézní. S vegetariánstvím se navíc dost často váže zdravý životní styl - lidé pečují o své tělo, sportují, nekouří a vyhýbají se alkoholu. Navíc je dokázáno, že maso je znečištěné hormony, pesticidy a jinými toxiny uvolňujícími se do svalu člověka.

Posledním argumentem je potom soucit se zvířaty a nesouhlas s jejich zabíjením. Zvířata jsou tvorové jako my a zaslouží si svobodný život, po kterém touží. Zvěř je bezmocná a bolest cítí stejně jako lidé, tak proč bychom, se svou inteligencí, měli podporovat týrání zvířat a velkochovy, ve kterých zvířata nemají vhodné podmínky a čekají jen na smrt? Vždyť přežít můžeme i bez masa a pokud se budeme o jídlo zajímat, nebudou nám chybět ani potřebné prvky. Správné vegetariánské stravování je vhodné i pro těhotné a kojící ženy, pro děti i pro vrcholové sportovce.

Druhy vegetariánství:

Veganství - vegané odmítají jíst veškeré maso i produkty zvířat - mléko a mléčné výrobky, vajíčka i med. Často s nadsázkou říkají, že jedí pouze jehličí a šišky. Ve skutečnosti ale mohou spoustu produktů nahradit - například místo vajec do bábovky přidávají banán.

Ovovegetariánství - tito lidé nekonzumují maso ani mléčné výrobky, ale jedí vejce a med.

Laktovegetariáni nejí maso ani vejce, ale nemají problém s konzumací mléka a mléčných výrobků.

Laktoovovegetariáni nejí maso, ale vejce, mléko a mléčné výrobky ano.

Dále jsou druhy semi-vegetariánství, které vylučují vždy jen nějaké složky masa. Vždy jí vejce, mléko i med.

Pescetariáni nekonzumují červené a drůbeží maso, ale jí ryby.

Pollotariánství - tento typ vylučuje z jídelníčku červené maso a ryby a povoluje pouze drůbeží maso.

Pescopollovegetariáni se pak vyhýbají pouze červenému masu.

Hodně ortodoxní skupinou jsou pak frutariáni, kteří konzumují pouze části rostlin, které byly získány bez újmy rostlině. Odmítají tedy listovou a košťálovou zeleninu, ale i kořenovou a cibulovou zeleninu.


Autor:Individuum

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jím maso a jsem přesvědčena že je to dobře. Mám kolegyni a ta je vegetariánka a absenci masa nahrazuje velkým množstvím jídla sladkého. Tak co je vlastně nezdravé maso nebo cukr? Můj názor je "všechno s mírou", i to maso.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek... Já sama jsem vegetarián! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a neměnila bych. Poslouchám své tělo, o co si řekne, nevyhýbám se žádné potravině.
Obrázek uživatelky
profil
tak tak.. Dokonce jsem se bavila s jedním historikem, který říkal, že ani v pravěku lidé nebyli ani tak lovci, jako spíš sběratelé. Lovení zvířat pro ně kolikrát znamenalo hodně nebezpečí, takže maso jedli jen přes zimu, když nic pořádně nerostlo a nebo sem tam při tahu mamutů..
Obrázek uživatelky
profil
V dnešní době je už dost věrohodných informací o tom, že to s tím všežravectvím u člověka není tak docela pravda a lidské tělo je uzpůsobené pro jinou skladbu jídelníčku než je ten masitý. Kdo má opravdu zájem něco změnit, najde si vše potřebné. Smajlík
Vegetariánství není módní záležitost poslední doby, ale provází lidstvo od nepaměti. Jenom jsme trochu "pozapomněli", kdo doopravdy jsme...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles