Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vegetariánství u psů

13. 10. 2010 | Zvířátka

Přesto, že psi  patří mezi masožravce, řada psů může dobře prospívat i při vegetariánské stravě. Na trhu již existuje několik vegetariánských krmiv pro domácí zvířata, která jsou doplněna výživnými látkami nenacházejícími se v rostlinách.

Vašemu pejskovi se může dařit velice dobře i s některým z takových krmiv nebo i s vyváženou domácí vegetariánskou stravou. Měli byste ale svého psa pečlivě sledovat, zda se u něj neprojevuje matná srst, lupy, nedostatek energie, průjem nebo jiné příznaky. Může to ale trvat měsíce nebo i roky, než se nějaké příznaky projeví.

 

Měl by být pes krmen vegetariánskou stravou? 

Nejdříve musíte zvážit, co konkrétně obsahuje vegetariánská strava. Odpovědí na tuto otázku je obilí a zelenina. A zde může nastat problém. U vegetariánských psích potravin se běžně používají tři typy zrní, jsou to sója, pšenice a kukuřice. Ale pozor, to jsou potraviny, které mohou způsobovat alergie u psů. Zrna mají unikátní složení tuku, který má vysoký obsah omega-6 tuků a nízký obsah omega-3 tuků. Psí mozek se podobá tomu lidskému v tom, že ho ovlivňuje více omega-3 tuků než omega-6. Když mozek u psa není v rovnováze, nefunguje optimálně. Snadno se tedy může stát, že pes začne mít potíže s koncentrací a soustředěním.

 

Tato myšlenka o vegetariánském krmení psů vznikla v Evropě, protože v mnoha zemích na světě, hlavně v Indii a Maroku jsou psi vychováváni ve velkém s čistě vegetariánskou stravou. To je ale motivováno náboženskými, ekonomickými a dalšími aspekty. V přírodě jsou ale zákony dané a strava je jedním z nich. Psi potřebují maso k přežití. 

 

Stále zůstává otázka - Vegetariánství Ano či Ne?

Během posledních let došlo v západních zemích k rozmachu vegetariánského stravování a nyní tento trend našel cestu také v krmivech pro domácí zvířata. Bylo prokázáno, že se pejsci i ostatní domácí zvířata vyvíjejí stejně dobře, pokud jsou denně krmeni spolu s levným vegetariánským krmením pro psy. 

Jenže velké množství bílkovin a nedostatek aminokyselin nepodporují delší život psa. Při krmení pejska dietním krmivem, které je především založené na obilí a zelenině, se může zdát, že se mu daří krátkodobě lépe, ale z dlouhodobého hlediska je tomu přesně naopak. Je to z důvodu složení obilovin, to jsou především sacharidy a trochu bílkovin a menší množství tuku. V průměru obsahuje obilí ve 100 gramech asi 15 g sacharidů, 2 g bílkovin a přibližně 0,5 g tuku.Tento proces může trvat roky, ale je nezvratný. Přestože psi jsou schopni jíst obiloviny a vstřebávat některé živiny z obilí, není to jejich správné krmivo. Určitě byste měli alespoň občas pejskovi masíčko dopřát. V dřívějších dobách psi nikdy neputovali do kukuřičného pole, aby si uloupili jeden kukuřičný klas. To je důvod, proč psi v přírodě jedli maso a přežili tak po tisíciletí.

 

Pes by měl mít i přísun živin, které jsou zahrnuty pouze v mase. Ty by měl majitel svému čtyřnohému kamarádovi zvlášť dodávat, pokud chce z něj mít vegetariána. Kvalitní krmení pro psa by mělo mít dostatek bílkovin a vápníku, ale toto není v běžném vegetariánském krmení dostatečně obsaženo.

 

Měli by být tedy psi krmeni vegetariánskou stravou? To je hodně těžká a složitá otázka. Je to tedy jen a jen na vás a vašem rozhodnutí. Doufám, že se rozhodnete správně a Vašemu čtyřnohému příteli se bude dařit dobře. 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naš vegetarián určite nie je
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem vegetarián nikdy by mě nenapadlo nedávat masožravému zvířeti maso! Lidi už neví co vymyslet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně si myslím, žedělat z masožravce býložravce je nesmysl. Člověk je svým založením všežravec a na ryze rostlinné stravě přežívá vcelku dobře (i když ani u člověka není striktně veganská dieta jednoduchá záležitost), ale pes je prostě šelma. Pokud někdo chce mazlíčka vegana, ať si pořídí králíka či morče, pro ty je to přirozené.
Obrázek uživatelky
profil
psovi bych rozhodně maso neodpírala. A není to proto, že sama vegetariánem nejsem. Myslím si, že k vegetariánství se každý musí rozhodnout sám. A to pes udělat nemůže. Nechápu proto, proč bych ho měla omezovat v něčem, co je mu přirozené. Ale to je můj názor. Dokážu pochopit, že lidé, vegetariáni, by chtěli mít i vegetariánského mazlíčka. Potom je to ale jejich odpovědnost, co svému psovi poskytnou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles