Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vejce pozitivně působí na zdraví

27. 02. 2009 | Nemoci
Dřívějším naším idolem vajec byla ta domácí, která byla ještě umatlaná od slepičího trusu s krásně žlutým žloutkem. Doba se mění a s ní i vejce. Ty která obsahují více selenu, který pozitivně působí na funkčnost štítné žlázy, posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí. Další jsou obohacena mastnými kyselinami, které u dětí pozitivně ovlivňují nervový systém a u dospělých působí proti kardiovaskulárním chorobám, dokonce snižují hladinu cholesterolu.

A poslední zdravá vejce jsou produktem nosnic krmených čtyřmi druhy zrnin s obohacením o selen, který je znám svými antioxidačními účinky, především jako prevence vzniku rakoviny.

Hospodyňky si možná povzdechnou a řeknou si, že to není chov, ale alchymie. Ačkoliv s vejci zkušenost mám maximálně jako kuchařka, musím přiznat, že na mne tato informace o vejcích zapůsobila. Mnohé z nás si pochybovačně řeknou zda je to vůbec možné. Paní docentka Kamila Míková, doc. Ing., CSc z fakulty Chemicko - technologické nám však problematiku vajec objasnila.

Krmením lze nosnice ovlivnit tak, aby snášela vajíčka se speciálními účinky pozitivně působícími na naše zdraví. Krmná směs se obohacuje zdravotně nezávadnými sloučeninami selenu a tím se zvýší i obsah selenu ve vejcích (až na 30 % DDD na 1 vejce). Obdobné je to i u dalších vajec, kde je garance, že navíc mají nosnice krmnou směs složenou pouze z rostlinných složek (zrnin), zastoupení jednotlivých zrnin má vliv na kvalitu, např. na barvu žloutku. Selenem se samozřejmě neobohacuje zrní, ale přidává se jako doplněk do krmné směsi.

Také je nové vejce s omega 3 mastnými kyselinami a to je v současné době velký hit ve všech vyspělých zemích (k nám přichází poněkud se zpožděním). Princip je obdobný, krmná směs musí obsahovat složky bohaté na n-3 mastné kyseliny (např. rostlinné a rybí oleje) a z nich se při tvorbě vejce tyto kyseliny přenášejí do žloutku. Pokud je poměr n-6 kyselin ku n-3 mastných kyselin maximálně 3:1 (normálně bývá 10 – 14 :1), pak lze tato vejce označit jako omega 3 a deklarovat jejich pozitivní účinky.

Tyto nové výrobky jsou oceněné Ministerstvem zemědělství ČR národní značkou kvality Klasa. Všechny tyto záležitosti jsou definovány legislativou, výrobce musí provádět rozbory, aby garantoval, že takto označená vejce skutečně splňují požadavky a jsou pozitivní pro zdraví. Tato vejce by měla být kontrolována, protože může dojít ke zneužití těchto zdravotních tvrzení při nesprávném a neoprávněném používání názvů jako Omega apod. Bohužel spotřebitelské povědomí je v této oblasti velmi nízké.

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !