Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velehrad

2. 07. 2015 | Česká republika
Velehrad je známé poutní místo na Východní Moravě, nynější Zlínský kraj, pár kilometrů od Uherského Hradiště. Do povědomí se lidem zapsal ve spojení s Cyrilem a Metodějem, které na Moravu pozval v 9. století kníže Rostislav. První písemné zmínky o Velehradu jsou doloženy z roku 1131.

Při příjezdu do Velehradu vás první upoutá pohled na románsko - gotickou stavbu baziliky s věžemi, na kterých jsou právě Cyril s Metodějem. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje je krásná, zvenku i uvnitř. Dovnitř se jako turisté můžete podívat denně v době, kdy se nekonají bohoslužby. Můžete si domluvit prohlídku s průvodcem a nebo se můžete podívat sami. Nezapomeňte však, že do svatostánku byste měli vejít bez vašeho pejska a chovat se tiše.

Uvnitř si prohlédnete krásný oltář, kapli panny Marie Matky, hrob arcibiskupa Stojana v Královské kapli a nový sarkofág kardinála Tomáše Špidlíka v presbytáři. Bazilika je zdobena i krásnými bočními oltáři. Já vždy obdivuji moc hezké vyřezávané lavice, malby, prostor a klid tohoto místa. Pod bazilikou se nachází v obnoveném podzemí Martyrion, místo, kde si připomeneme křesťanské mučedníky 20. století a které stojí jistě za návštěvu. Je zde také rozsáhlá sbírka románských kamenů, uchovává se zde i věrná kopie palladia země české, reliéfu Matky Boží s dítětem. Podle legend se obraz váže až ke sv. Metodějovi, který měl tento reliéf věnovat české kněžně sv. Ludmile při jejím křtu.

VelehradA také si tady můžete prohlédnout Zlatou růži, kterou se rozhodl v roce 1985 udělit papež ke 1000. výročí úmrtí sv. Metoděje. Vstupenky si můžete zakoupit v informačním centru. Kolem baziliky jsou další zajímavé stavby. Například bývalý klášter cisterciáků, kde nyní sídlí Stojanovo gymnázium. Na informacích je možné si předem domluvit prohlídku Saly terreny, která v bývalém klášteře byla vybudována v letech 1724 až 1728. Upoutá vás krásnými barokními freskami, které znázorňují čtvero ročních období.
Přes silnici v domě sv. Cyrila a Metoděje je Expozice Velehradského muzea, můžete zde navštívit expozici Velehrad na křižovatkách evropských dějin, která pojednává o historii tohoto poutního místa. O poschodí výš si zajděte do expozice Bible pro malé i velké. Uvidíte tady jedinečnou sbírku biblí, prvou kopii Turínského plátna a jiné zajímavosti.
Už jste unaveni chůzí? Tak si chvíli sedněte v cukrárně, kde to jistě zase krásně voní kávičkou a dobrůtkami. A až si odpočinete, tak se vydejte i na místní hřbitov. Je to pěkná procházka. Hřbitov je hezky udržovaný a můžete se zde  poklonit i Monsignoru Šrámkovi u jeho hrobu, nebo hrobům místních řeholnic. Hřbitov je pár metrů za budovami kláštera v mírném kopečku.

Až sejdete dolů, tak prosím zajděte zpět k Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Zajděte se podívat ke kostelíku Zjevení Páně, k takzvané Cyrilce. Já jsem úplně zapomněla vám ji představit. Je hezky nově opravená a jistě tu bude nějaká hezká sezonní výstava. Kostelík byl  postaven před klášterní branou a sloužil pro místní z okolí, kteří nebyli členy řádu cisterciáků a později začal plnit funkci farního kostela. Kostelík časem zcela osiřel, nová oprava Cyrilce moc sluší, proto by bylo škoda ji minout.  V okolí baziliky se stále něco buduje, probíhají tady různé přístavby areálu. Ve Velehradu, v centru obce, je také velká budova Svojanov, který po opravách slouží jako ubytování poutníků a místo k setkávání. Myslím, že když pojedete k nám na Východní Moravu, bylo by škoda se tady na Velehradu alespoň na chvíli nezastavit. Jistě tady ještě najdete další zajímavosti. Pokud přijedete na delší dobu, můžete zajít i do vinných sklepů, ochutnat zdejší lahodné víno. Jste cyklisté? Tak tu najdete v okolí krásnou přírodu, která zve k projížďkám. Jistě i vaše děti si přijdou na své v Archeoskanzenu Modrá či v Živé vodě. Přijměte naše pozvání. 


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Velehrad:

Velehrad
Velehrad
Velehrad
Velehrad
Velehrad
Velehrad
Velehrad
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
díky za pozvání Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko opět skvělý článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké fotky a hlavně V Ý B O R N Ě napsaný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
O Velehrade som veľa počula aj čítala a tvoj zaujímavý článok a pekné fotky sú veľkým lákadlom spraviť si výlet na toto pútne miesto.
Snáď sa mi to raz podarí Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Ráda bych tam někdy zavítala.-Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles