Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Veletrh ANTIQUE vzkřísí slávu českého skla

21. 04. 2009 | Kultura

Preciznost, kvalitní práce, odvaha riskovat a především nevyčerpatelná kreativita – to jsou základní prvky, které daly vzniknout fenoménu českého skla. Slavná tradice českých mistrů tohoto řemesla se jako hlavní téma ponese 23. ročníkem veletrhu starožitností ANTIQUE, který se uskuteční od 23. do 27. dubna. 

Návštěvníci pražské Výstavní síně Mánes si tak budou moci vedle obvyklé nabídky starožitného nábytku, šperků či obrazů prohlédnout křehkou krásu skvostů, které proslavily české sklářství po celém světě. Zvláštní pozornost bude věnována výrobkům pocházejícím z dílen firmy Johann Lötz witwe (Johann Lötz-vdova) z Klášterského mlýna na Šumavě, jež dnes patří k nejvýše ceněným na starožitnickém trhu po celém světě.

České sklo dobývá svět již více jak sedm století. Prvním významným artiklem bylo za dob Karla IV. duté sklo a tzv. pateříky, korálky na výrobu růženců, které se tehdy vyvážely do celého známého světa. O dvě století později následoval český barokní křišťál zdobený brusem a rytinou, jenž překonal i do té doby převládající benátské sklo. Na konci 20. let 19. století přišli čeští mistři s barevným a barevným vrstveným sklem ve stylu veletrh antiquebiedermeieru a znovu se dostali na světové trhy, kde si pozici předního světového výrobce kvalitního užitkového a dekorativního skla udržovali po celé 19. a 20. století. Dnes je tato výroba opět v jedné ze svých krizí.   

„V kontrastu k současnému úpadku tradice českého sklářství a uzavření významných a tradičních skláren bychom chtěli prostřednictvím vystavených exponátů zmapovat a předvést jeho úspěchy a proměny od období 18. století přes secesi a art deco. Představíme návštěvníkům ty nejslavnější tuzemské továrny a značky,“ říká Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků, jež veletrh ANTIQUE pořádá dvakrát do roka.

23. veletrh starožitností ANTIQUE nabídne návštěvníkům, kromě množství jedinečných exponátů od více než šesti desítek vystavovatelů, i bohatý doprovodný program. Zlatým hřebem bude kulatý stůl za přítomnosti odborníků, který bude přístupný i širší veřejnosti. Diskusní panel bude kopírovat hlavní téma veletrhu, tedy „České sklářství“. Funkce moderátora se ujme odborník na slovo vzatý, šéfredaktor časopisu Art&Antiques Jan Skřivánek. Chybět nebudou ani populární komentované prohlídky veletrhu vedené členy Asociace starožitníků a oblíbenou tradicí se již stalo také slavnostní udílení ocenění za nejlepší expozici a exponát veletrhu.

Asociace starožitníků usiluje o legislativní podporu oboru, vzdělání skrze svou Rudolfínskou akademii, podporu a garanci nákupu v kamenných starožitnictvích a snaží se ze všech sil propagovat vztah lidí k našemu kulturnímu dědictví, zachování památek a starožitností v našich domovech. Dále se snaží ovlivnit to, aby nebyl český trh zaplaven neznačenými falzy a napodobeninami, aby peníze uložené do starožitností byli dobře jištěnou investicí.

Jarní ANTIQUE se bude třpytit díky českému sklu
Veletrh ANTIQUE se těší přetrvávajícímu zájmu veřejnosti i přízni odborníků především díky kvalitě vystavovaných a prodávaných exponátů. Je to zásluhou aktivního přístupu pořádající organizace, kterou je Asociace starožitníků. Ta se jako první z postkomunistických zemí stala vedle nejprestižnějších starožitnictví světa členem organizace C.I.N.O.A. Tato organizace mezinárodního rozsahu sdružuje obchodníky s uměním, mapuje trh se starožitnostmi a napomáhá obchodu s nimi.

Zdroj: S-m-art.com

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda