Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velká láska malých rozměrů

6. 02. 2019 | Knižní tipy
Název: Velká láska malých rozměrů
Autor: Colin Falconer
Překlad: Lucie Johnová
Nakladatelství: BB art
Datum vydání: 27.06. 2018
Vazba: vázaná
Počet stran: 312 stran
Cena: 299 Kč

Diego Vasquez byl obdařen úžasným talentem a jeho obrazy zdobí sevillské kostely, do vínku však dostal také groteskně malé tělo, které mu přináší mnoho trápení a posměchu. Když ho okouzlí překrásná Mencia, raději to nepřizná ani svému jedinému příteli (a snad ani sám sobě), a smutek a beznaděj skrývá za hradbou ironie a cynismu.


Velká láska malých rozměrůDáma má ale vlastní hlavu a vlastní plány – a k těm patří i to, že by se ráda učila malovat od skutečného mistra. Jejich setkáním začíná příběh lásky a nenávisti, přátelství a zrady, závisti, uražené pýchy a pomsty, který se odehrává na sklonku reconquisty a zavede nás do sevillských krčem a kostelů, do kobek inkvizice, ale i do emírova paláce v Granadě a jeho harému. Dostane nakonec tahle nesourodá dvojice vůbec šanci být spolu?

Ukázka z knihy Velká láska malých rozměrů:

Kapitola 1
Sevilla Poslední dny roku 1489

POHLEĎTE SEM, vysoko na lešení u stěny, přímo ve chřtánu světce stojí malý muž, který zná nezměrnou bolest velké touhy.
A hluboko pod ním je ona, září v tom zaprášeném kostele jako rumělka, natahuje mu duši na skřipec, představuje neuhasitelný oheň, kvůli němuž se mu dere z nitra ten němý, pronikavý výkřik.
Její jméno zná: Mencia. Ví také, kde bydlí: ve velkém domě nedaleko náměstí svatého Františka. Ložnici má ve třetím patře, je u ní ozdobné kamenné zábradlí a stříška z modrých dlaždiček azulejos, jedna má při okraji prasklinu. Mencia je obzvlášť zanícenou vyznavačkou La Virgen de
la Hiniesta Gloriosa, ta ji sem také přivedla.

Afligido por el anhelo.
Soužící se touhou.
Ze svého vyvýšeného místa ji bezostyšně pozoruje, ona si ho ani ne- všimne. Klidně by mohl být jednou z těch líných vypasených much, které bez ustání krouží po chrámové lodi. Dívčiny vlasy halí jemný hedvábný šál, tvář má skrytou pod černou mantilou. Ale na tom nezáleží. Jednou viděl její obličej nezahalený – a to stačilo. Do konce života si ji bude do- konale pamatovat.
Mohl by ji namalovat zpaměti.

Mencia zapálí u nohou Panny svíčku a zamumlá pár slov modlitby, její dueňa mezitím sedí v kostelní lavici, rty pevně sevřené. Diego přemítá, za koho se dívka asi modlí. Tohle se nikdy nedozví.
A pak je Mencia najednou pryč, zmizí stejně tiše, jako se objevila, šelest podrážky na kameni, závan jejího dechu v jeho představách. Diego mžourá do bílého světla, které sem proniká velkými dveřmi, sleduje, jak dívka vychází na náměstí, jak nasedá do kočáru, který tam na ni čeká.


Tuto knihu Velká láska malých rozměrů koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství BB/Art.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !