Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vepřové zajímavosti

29. 06. 2019 | Zajímavosti
I vepřové má své dny. Průměrný Čech ho ročně spořádá až 41,5 kilogramů  
Každý z nás už asi někdy ochutnal vepřový řízek, výpečky se zelím, pečené koleno nebo pražené plátky anglické slaniny. Maso k české kuchyni neodmyslitelně patří, a to vepřové obzvlášť.  Ročně v tuzemsku odchováme až 1,8 milionu prasat a sníme až 575 tisíc tun vepřového, které je hned po drůbežím světově nejoblíbenější druh masa. Vedle voňavých pečínek si rádi pochutnáváme hlavně na křupavé slanině, která byla považována za pochoutku už před mnoha stoletími.


Jemné, a přesto plné minerálů a proteinů

Podle posledních statistik se ve světě sní nejvíce drůbežího masa, vepřové je však v těsném závěsu. Často bývá důvodem to, že lidé mají rádi jemnou strukturu drůbežích prsou, která navíc nebývají nijak náročná na přípravu. Řezníci, gurmeti a ostatní gastro odborníci ale dobře vědí, že i vepřové dokáže být podobně jemné. Oproti minulosti totiž nyní chováme více prasat, která mají méně podkožního tuku. Maso je tak jemnější a vláčnější. Bezpochyby nejoblíbenějším kouskem vepřového je panenská svíčková, která se svou strukturou vyrovná kuřecímu, a navíc je mnohem šťavnatější. Vepřové maso také obsahuje aminokyseliny a kvalitní bílkoviny, které lidské tělo potřebuje ke správnému vývoji a růstu. Ve vepřovém najdeme minerály selen, fosfor, zinek, draslík a vitamíny B1, B2, B3, a B6 . Pokud si chcete být jisti, že i pečínka na vašem talíři je plná důležitých a zdraví prospěšných látek, vsaďte na kvalitu. Při nákupu vybírejte nejlépe maso z regionálních chovů, které za vámi nemuselo cestovat dlouhé kilometry a zachovalo si tak všechny potřebné vitamíny i chuť.


vepřMezinárodní vepřové dny

Řízky, vepřo knedlo zelo, jitrnice nebo celé zabijačky. Česká tradiční kuchyně se bez vepřového jednoduše neobejde. V přepočtu na českého obyvatele vychází, že každý za rok spořádá až na 41,5 kilogramů vepřového masa. Poptávku dokáže Česká republika samostatně naplnit nanejvýš do poloviny, zbytek se dováží z Německa (33 %), Španělska (25 %) a Polska (10 %). Přesto však mají mezinárodní dny vepřového masa svůj původ až ve Spojených státech. Američané chovají k vepřovému vlastní hluboký vztah. Během občanské války totiž američtí vojáci dostávali zásoby v barelech označených zkratkou US. Často jim tímto způsobem chodilo právě vepřové maso, a jelikož netušili, co zkratka znamená, začali v žertu říkat, že zásoby zasílá jistý strýček Sam (z angličtiny Uncle Sam). Vznikla tak ikonická postava bělovlasého panáčka v plášti, která Spojené státy doprovází dodnes. V dnešní době patří Američané také k předním konzumentům vepřového. Svou oblíbenou pochoutku si dopřávají hned několikrát týdně, někteří i denně, obzvlášť na mezinárodní vepřové dny. Nejen v amerických domácnostech lidé oslavují Mezinárodní den šunky (15. dubna), Mezinárodní den trhaného vepřového masa (21. října) nebo Mezinárodní den pečeného selete (18. prosince).

Přines domů slaninu!

Za neodolatelnou pochoutku bylo vepřové maso považováno už v daleké minulosti. Anglické sousloví „bring home the bacon“ v doslovném předkladu  znamená „Přines domů slaninu“ a dodnes jsou s ním označováni ti, kteří mají stabilní příjem a starají se o domácnost nebo mají jednoduše úspěch ve svém podnikání. Vznik tohoto sousloví se odhaduje už na jedenácté století našeho letopočtu. V malém anglickém městě Great Dunmow tehdy jeden manželský pár svou oddaností zapůsobil na zástupce církve natolik, že se je rozhodli obdarovat kusem slaniny. Od té doby si pak každý muž, který před převorstvím přísahal, že se celý rok se svou manželkou ani jednou nepohádal, odnesl domů tuto vepřovou masitou pochoutku.

Zdroj, foto: Zrozeno v EU



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles