Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Věříte mýtům o zubním kazu? Zbavte se jich!

16. 05. 2014 | Péče o tělo
Zubní kaz trápí podle odhadů až 90 procent populace, přičemž jen zhruba třetina českých školáků má chrup úplně bez kazu. Zatímco zubaři varují před nedostatečnou prevencí, mnozí pacienti o kazech buď nic nevědí, nebo podléhají různým pověrám. Například svádějí zkažené zuby na genetiku a jako rodiče si mnohdy myslí, že o mléčný chrup svých dětí nemusejí nijak zvlášť pečovat.

Mylně věříme i tomu, že každý zubní kaz bolí. Naopak ovšem nevíme, že kazy jsou často pouhým okem neviditelné a že mnohem důležitější než materiál plomby je precizní ošetření.

K nejrozšířenějším mýtům patří přesvědčení, že sami každý kaz poznáme, protože nás bude bolet. Zubní kaz obvykle bolí až tehdy, když se přiblíží k zubnímu nervu a je tedy opravdu velký. Menší kazy většinou nebolí, i když jich máte plnou pusu. Ani citlivost zubu na změny teploty jídla a pití, případně na sladké a kyselé nemusí být příznakem počínajícího kazu, jak si většina lidí myslí.

Věříte mýtům o zubním kazu? Zbavte se jich!Tyto potíže často mohou upozorňovat na odhalené a citlivé krčky nebo netěsnící výplně. U dětí se kazy tvoří nejčastěji na žvýkacích ploškách zubů, u dospělých v mezizubních prostorech a v oblasti zubního krčku. Čím dřív ho zubař objeví, tím líp. Pokud kaz neléčíte, může vám způsobit vážné komplikace: bolestivé záněty zubní dřeně a kořenových kanálků, postižený zub se může úplně rozpadnout, kazit se začnou i další zuby a v neposlední řadě hrozí, že se infekce z dutiny ústní dostane krví do jiných částí těla.

Materiál zubní výplně je nejdůležitější. Opravdu?
Už se vám někdy stalo, že jste měnili zubaře a ten nový vám převrtával zaplombované zuby? Možná budete překvapení, ale důvodem nemusí být špatně zvolený typ plomby. „Pacienti se často zaměřují hlavně na výběr materiálu pro výplň, ale mnohem víc záleží na kvalitní práci zubaře. Jestli v zubu část kazu nenechal, výplň dobře utěsnil, jestli je dobrý bod kontaktu a podobně,“ upozorňuje Robert Vondruška.

Zkažený mléčný chrup nevadí. Omyl!

I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje. Pokud má dítě zdravé „mlíčňáky“, je pravděpodobné, že bude mít zdravý i trvalý chrup. Dočasné zuby totiž ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů. A jsou také důležité pro správnou výslovnost. Naopak zanedbané zuby mohou dítěti způsobit řadu potíží: bolestivé záněty, psychický problém s vlastním vzhledem kvůli křivým zubům nebo vady řeči.

„V okamžiku, kdy se prořeže první zub, začněte s čištěním. Ve stejné době začněte s dítětem chodit na preventivní zubní prohlídky,“ doporučuje stomatoložka Jitka Tovaryšová. Co je kromě nedostatečného čištění pro „mlíčňáky“ rizikové? Dlouhodobý kontakt zubů se sladkým, včetně neustálého ucucávání slazeného pití z lahve přes dudlík. Také zlozvyky jako cucání palce nepřispívají ke správnému vývoji zubů.

Kazy mám geneticky dané. Nesmysl

Věříte mýtům o zubním kazu? Zbavte se jich!Za to, v jakém stavu máme chrup, si zpravidla můžeme sami. Řeči o dědičné kazivosti zubů lékaři vesměs označují za výmluvy. Pro zdravé zuby je naprosto zásadní správná a pravidelná ústní hygiena a správné stravovací návyky. Za ideální považují kombinovat prevenci domácí s tou profesionální. V podstatě jde o důsledné odstraňování zubního plaku, který vzniká hromaděním bakterií v ústech a jejich usazováním na povrchu zubů. Některé bakterie v plaku přeměňují cukr z jídla v agresivní kyseliny, které narušují a odvápňují sklovinu, jež povrch zubů chrání.

Jak tedy zubnímu kazu předcházet? Základem je pravidelné a technicky správné čištění zubů. Důležitý je výběr vhodného kartáčku, na značce zubní pasty už tolik nezáleží. Samozřejmostí by mělo být používání mezizubních kartáčků, eventuálně v kombinaci s dentální nití pro odstranění plaku z mezizubních prostor. V jídelníčku omezte sladkosti, včetně slazených nápojů.

Rozšiřte pravidelné prohlídky u zubaře o návštěvy zubní hygienistky, která s vámi mimo jiné nacvičí i správné metody domácí péče o zuby a doporučí vám vhodné dentální pomůcky. Dentální hygienistka pomáhá lékaři jak s preventivní péčí o chrup, dásně a závěsný aparát zubů pacienta, tak i s léčbou onemocnění v jeho ústní dutině.

A jedna dobrá rada na konec: zuby si nikdy nečistěte krátce poté, co jste pili něco kyselého. Například džusy a oblíbené kolové nápoje totiž obsahují kyseliny, které naleptávají sklovinu a ta je pak nějaký čas méně odolná vůči mechanickému působení kartáčku.   




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Věříte mýtům o zubním kazu? Zbavte se jich!:

Věříte mýtům o zubním kazu? Zbavte se jich!
Věříte mýtům o zubním kazu? Zbavte se jich!
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, jen si myslím, že i výběr té správné pasty je důležitý. O kyselinách, které naleptávají sklovinu si víc můžete přečíst i na kyselapravda.cz. Nejenom sladké limonády, kola, káva poškozují sklovinu, ale třeba i rajčata .A nejhorší je takovéto usrkávání sladkého pití po celý den. Markéta, GSK
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles