Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vertikutace – oživení trávníku po zimě

26. 03. 2014 | Zahrádka
První jarní sečení by mělo být doprovázeno vertikutací, trávník tak ožije a bude skvěle připraven na další sezónu. Vertikutace je šetrné nařezávání travních drnů, při kterém dochází k odstranění plevelů, mechů a odumřelých částí rostlin (tzv. plsť).

Proč bychom měli vertikutaci provádět?


Hlavní důvody jsou dva. Jednak vertikutací zbavujeme travní porost zmíněné travní plsti, která nepropouští do půdy vláhu ani živiny, kvůli čemuž se trávník dusí a pomalu odumírá. Za druhé se pomocí vertikutačních nožů přesekají travní výběžky, čímž se podpoří tvorba nových výhonků, zvětšuje se kořenový systém, porost snáze přijímá živiny, houstne a zabraňuje se nežádanému vyholování. Vertikutací omezujeme také riziko šíření houbových chorob a potlačujeme šíření plevelů.

Vertikutace – oživení trávníku po ziměČím se vertikutace provádí?


Na výběr máme v podstatě ze dvou způsobů. Ruční anebo za pomoci mechaniky. Na menších travních plochách si vystačíte s vertikutačními hráběmi, které se díky svým zahnutým nožům lehce zařezávají do travního drnu a odstraňují plsť. Na plošnějších trávnících oceníte pomoc mechanických, elektrických či benzinových vertikutátorů, které jsou vybaveny ostrými noži, které se svisle zařezávají do drnu. Důležitý je co možná nejtěsnější odstup nožů.

Při výběru mechanického vertikutátoru se řiďte i podle hloubky zářezu nožů. Příliš hluboký zářez nožů vertikutátoru, více jak 3mm, by mohl poškodit kořenový systém i rostliny samotné. Navíc v takovém případě dochází k nadměrnému zatížení motoru i nožů, které se silně opotřebovávají. Pro běžné trávníky jsou proto často nabízené pětipolohové vertikutárory zcela zbytečné a navíc drahé.

Důležitá je i bytelná a stabilní konstrukce, která zajistí, že se při práci stroj nebude kymácet. Před noži by nemělo být příliš volného místa, kde by se jinak hromadily chuchvalce plsti a stroj by se tak ucpával. Dále zkontrolujte dostatečně velký výhozový prostor a snadné, plynulé nastavení hloubky vertikutace.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zrovna tento týden se na vertikulaci našeho domácího trávníčku chystám. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tchán na své zahrádce už pracuje a dělá vše,co je potřebaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles