Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Veselá procházka po Tatrách

7. 07. 2014 | Vaše příběhy
Bylo mi asi 16 let a trávila jsem s rodiči a bratrem část prázdnin na rekreaci ve Vysokých Tatrách. Sešlo se tam i dost lidí v mém věku. Na vysokohorské túry jsme chodili společně skoro všichni ze zotavovny a vedla nás průvodkyně. Toho dne byla v plánu asi 35km trasa k jakémusi horskému plesu.

Vyrazili jsme s kamarádem Pavlem mezi prvními, brácha a jeho kamarádi pochodovali asi v polovině skupiny a naši uzavírali společně s ostatními rodiči tuto výpravu.
Jak známo, na Slovensku ukazatelé udávají hodiny, nikoliv kilometry. Nevím, jak zdatní byli slovenští horalé, kteří tuto trasu měřili, ale zatímco na ukazateli bylo černé na bílém 3 hodiny, my jsme to dupali téměř 4 hodiny. A pořád do kopce.
Konečně jsme dorazili ke krásnému horskému plesu a ještě krásnější malebné hospůdce, kde jsem vypila asi 3 litry limonády. To nejhorší máme za sebou, teď už nás čeká jen cesta k autobusu a ta musí přece zákonitě vést dolů.
Po občerstvení jsme vyrazili na další cestu. Nalevo od nás se tyčil obrovský kopec a na něm se jako mravenečci plazili nějací turisté. Hned jsem Pavla upozornila na ty zoufalce, aby se taky poveselil. 

procházka po Tatrách„Moc se nesměj, tam jdem taky,“ zpražil mě rádoby kamarád. „Co kecáš, my jdeme přece už na autobus,“ kroutila jsem hlavou nad jeho tupostí. „No jo, ale přes sedlo,“ byl si jist Pavel.
Bohužel měl pravdu. Sedlo bylo nutné přejít. Pavel jako vždy dostal geniální nápad. Když ten kopec vyběhneme, budeme tam rychleji a tolik se neunavíme. A hned začal svůj nápad realizovat. Nechala jsem ho běžet, jestli to přežiju, tak ho nahoře zabiju. Já budu ráda, když se na krpál vyplazím. Poslední metry vrcholu jsem už zdolávala po čtyřech. A nebyla jsem sama, plazili se i všichni rodiče.
Nahoře už bylo veselo, teď už nás čekala opravdu jen cesta z kopce a pak zastávka autobusu, u  které je restaurace a objednaná večeře pro nás. Hurá.
Pavel mě uplatit tatrankou, abych s ním mluvila a zase mezi prvními jsme vyrazili. 
„Jé, snad nepůjdeme po silnici,“ remcal Pavel. „Pojď, vezmem to přes louku.“
Na louce se pásly ovečky. U zatlučeného kolíku byl na řetězu přivázaný beran. Bača byl v nedohlednu. Pavel projevil touhu si beránka pohladit. Beránkovi to ani moc nevadilo, usoudil rozumně, že tento pražský hoch asi vidí živé zvíře poprvé, a tak se nejen nechal hladit, ale také se kolem Pavla dovádivě točil. 
Pavel bohužel až po chvíli zjistil, že mu beran omotal nohu řetězem a jestli to milé zvířátko sebou škubne, nebo se rozeběhne, bude mít Pavlík po noze. Nezbylo mi nic jiného, než přemoci strach a jít beránka uklidnit. Vyzbrojila jsem se pugétem lučních květů a vydala se Pavlovi na pomoc.
Beran měl naštěstí víc rozumu než kamarád, vzal nabízený úplatek a v klidu postál, aby se Pavel mohl z řetězu vymotat. 
Konečně jsme dorazili k zastávce a restauraci s večeří. Samozřejmě, že mezi posledními, díky Pavlově zkratce a družbě s beranem.
Téměř všichni už byli po večeři, ale k příjezdu autobusu bylo času dost, a tak se ještě procházeli venku. Pavlův tatínek, známý vtipálek, nám doporučil, že si máme dát specialitu - vyprážaného lezúňa.

Ani jeden z nás nepřemýšlel, co by to mohlo být za jídlo, na to jsme byli příliš vyčerpaní a Pavel objednal vyprážaného lezúňa hned dvakrát. 
Pán hlavný čašník jen zvedl obočí, pomyslel si zřejmě něco o debilech a sdělil nám, že máme jako výprava objednané rovnaké jedlo.
Do konce pobytu ve Vysokých Tatrách se nám všichni posmívali a matky před námi schovávaly své malé ratolesti. Vyprážaný lezúň - obalované batole prostě na jídelním lístku nebylo.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Veselá procházka po Tatrách:

Veselá procházka po Tatrách
Veselá procházka po Tatrách
Veselá procházka po Tatrách
Veselá procházka po Tatrách
Veselá procházka po Tatrách
Veselá procházka po Tatrách
Veselá procházka po Tatrách
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tatry milujem a pri väčšine plies a vo väčšine chát som bola, ale vyprážaného lezúňa nám ešte nikde neponúkli.
Smajlík
Inak slovo lezúň je "novo vymyslené" a veľmi sa nepoužíva. To len jazykovedci mali jednu dobu všetko "poslovenčovať" (príšerné slovo, že?).
Teda aspoň ja osobne nepoznám nikoho, kto by svojmu batoliatku povedal lezúň.

Čo sa týka toho značenie turistických trás, veľa záleží na tom, aká je to trasa (myslím náročnosť) a tiež na kondícii turistov. Ja mám opačný poznatok, väčšinou sme šľapali menej ako bola uvedené na tabuli, ale keď sme cestou postávali a obzerali krásy prírody, alebo spravili sme si nejakú tú "občerstvovaciu" prestávku, tak sme tiež išli dlhšie.

Článok je super a s Pavlom ste mali šťastie na mierumilovného barana.
Obrázek uživatelky
profil
veselých příběhů není nikdy dost. Ráda si přečtu další.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak zase jednou veselý příběh.. já jedu do Tater za pár dnů..to tak veselé nebude.. kde je napsáno 3 hodiny, to já jdu tak pět hodin a skučím a nadávám...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně a vtipně napsaný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles