Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vhodným uchováváním potravin účinně zamezíte plýtvání jídlem

7. 10. 2017 | Domácnost
Odhaduje se, že až 25 % nakoupeného jídla se vyhodí, aniž bychom ho spotřebovali. Nemalé procento Čechů také přiznává, že několikrát do měsíce vyhazuje i potraviny, které nebyly vůbec zpracovány. Důvody, proč nakoupené a nepoužité jídlo končí v odpadkovém koši, jsou několikeré. Nedostatečná kontrola lhůty trvanlivosti, špatné plánování nákupů a nevhodné uchovávání potravin, to jsou nejčastější z nich. Inspirujte se osvědčenými tipy, jak minimalizovat potravinový odpad.

Představte si, že jedete na velký nákup. Ze supermarketu si odnesete čtyři tašky naplněné k prasknutí a jednu ještě předtím, než nasednete do auta, vyhodíte na parkovišti do koše. Nepředstavitelné, a hlavně nelogické? V konečném důsledku se přitom takto chová velké procento českých domácností. Třetina Čechů přiznává, že vyhazuje jídlo, i když plýtvání potravinami všichni do jednoho jednomyslně odsuzujeme. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se tak děje, je nedostatečná informovanost. Zkrátka a dobře si nevíme rady s tím, jak potraviny uchovávat, aby se rychle nekazily.

Vhodným uchováváním potravin účinně zamezíte plýtvání jídlemVyhraďte si čas a naplánujte jídelníček a nákupy na celý týden dopředu. Namísto mikrotenových sáčků a igelitových tašek se na nákup vybavte šikovným košíkem nebo plátěnou taškou na nákup. Lepší plánování nákupů, stejně jako přehled o obsahu lednice, pomůže předcházet potravinovému odpadu.

Předcházejte vytváření odpadů i tím, že budete potraviny pečlivě ukládat a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nekazily se zbytečně. Správné skladování může životnost potravinářských výrobků několikanásobně prodloužit, naopak špatné uchovávání snižuje nutriční hodnotu a vede k rychlejšímu zkažení.

Suché potraviny

Kávu přesypeme z původního obalu do uzavíratelné tmavé dózy nebo sklenice a uložíme ji na suché a chladné místo. Tak vydrží její aroma nejdéle. Mouku a podobné sypké produkty je dobré přesypat z původního obalu do uzavíratelné sklenice. Často se v ní vyskytují zárodky škůdců, kteří se pak rychle rozšíří i do ostatních skladovaných potravin. Nejlepším způsobem, jak udržet chléb a pečivo čerstvé, je zabalit ho do čisté utěrky z bavlny či lnu a vložit do chlebníku. Může tak dýchat a neplesniví. Přidáte-li k němu rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor, vydrží déle. Kávu, čaje, bylinky, sušené ovoce nebo koření můžete také skladovat v pevných a stabilních sáčcích.

Čerstvé potraviny

Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme při pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech. Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a skladovat ho v chladničce s teplotou kolem nuly. Vajíčka vydrží nejdéle čerstvá při skladování při teplotě 5–8 °C. Před ukládáním je neomývejte ani neotírejte, abyste nesetřeli ochranný povlak. Pak je vložte do speciálních stojánků v chladničce. Maso a mléčné výrobky skladujte odděleně, při kontaktu by mohlo dojít ke zkřížení kmenů bakterií. Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v nádobě či voskovaném papíru. Aromatické sýry je nejlepší skladovat v uzavíratelné nádobě.

Zdroj: Paketo.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jídlo je dar boží ( nejsem zbožný..)
Važme si všeho a neplýtvejme.
Obrázek uživatelky
profil
Taky potraviny nevyhazuji,jen tvrdý chléb když nedojíme usuším pro SLEPICE NEBO SRNKY
Obrázek uživatelky
profil
super článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkDomů nakupujeme jen to, co opravdu víme, že sníme. Nerada vyhazuji prošlé jídlo, maximálně se nesní všechno pečivo, ale to se ještě naštěstí dá spotřebovat Smajlík párkrát se stalo, že nás chytla mlsná a nakoupilo se spousta sladkého/slaného a pak to nikdo nechtělSmajlík tak nezbývalo nic jiného než uspořádat doma party a hned jsme se přebytečných pamlsků zbavili Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
u nás se nic nevyhodí, naučila jsem se mít k dispozici jen jídlo které zvládneme sníst nebo zpracovat. maximálně mi zbyde kousek chleba a ten uvítá sousedka pro slepice. Vlastně letos mi ještě prošel zárukou tvaroh a ten zas posloužil na stažení horečky jako obkladSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles