Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víno z Portugalska má šmrnc

1. 12. 2016 | Evropa
-Komerční sdělení-

Většině lidí se při slovním spojení víno a Portugalsko vybaví portské víno. Málokdo už ale ví, že portské víno tvoří asi pouze pětinu produkce. Portugalsko patří mezi nejvýznamnější producenty vína na celém světě. Víte, jaký je jeho nejznámější region a která z tamních vín jsou vyhlášená u sommelierů po celém světě?

Portugalsko je zemí, bez které bychom si vinný průmysl mohli těžko představit. Kromě toho, že každý rok vyprodukuje devět milionů hektolitrů vína, tak je také největším producentem korků na světě. Ale teď už konkrétněji. Nejvýznamnější vinařskou oblastí je Douro. A čím je tato oblast výjimečná?

víno z portugalska






















Region Douro


Tato známá vinařská oblast se rozkládá kolem toku stejnojmenné řeky a jejích dalších přítoků. Pro vína z této oblasti je typická výroba fortifikovaných (portských) vín, ale na polovině produkce se podílí i vína tichá. V Douro Valley (jak je oblast také nazývána) se pěstuje údajně až 500 odrůd. Mezi ty nejtypičtější patří Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cao nebo Tinta Barroca. Nicméně historie oblasti, stejně jako lokálních odrůd, je daleko obsáhlejší a na její popsání by nevystačilo ani několik stránek.

vinice























Stejně tak obtížné by bylo popsat všechna vinařství, a proto jsme vybrali patrně to nejznámější. Písemné zmínky o tomto vinařství sahají až do roku 1759, v současné době se rozkládá na 600 hektarech a podobu vinic, jak je známe teď, mu dal Manuel Silva Reis, zakladatel vinařství Real Companhia Velha.
víno z Portugalska

Jaké víno vybrat?


Máme zemi, oblast, vinařství a teď už zbývá jen to nejdůležitější, tedy víno. Ochutnali jsme jich několik, všechna nám chutnala, avšak v paměti zůstalo jedno: Quinta dos Aciprestes. Toto cuvée z odrůd Touriga Nacional, Touriga Franca a Tinta Roriz zraje 12 měsíců v sudech z amerického a francouzského dubu, získalo celou řadu významných ocenění a v této (rozumné) cenové kategorii patří mezi vůbec to nejlepší. Hned při otevření láhve na vás dýchne intenzivní vůně rozinek a také švestek a třešní. Po ochutnání ucítíte na patře zralé ovoce, ať už právě švestky, třešně anebo lesní ovoce.


Nebojte se zkoušet nová vína i z oblastí, které třeba neznáte, vždy totiž můžete narazit na víno, které vám učaruje.







Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !