Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Violka vonná - voňavá jarní rostlina

25. 04. 2011 | Zahrádka
Violka vonná, lidově zvaná fialka, je vytrvalá jarní bylinka vysoká 10 až 20 cm s krásnými velkými květy, které jsou pětičlenné fialkové nebo bílé.  Listy vyrůstají přímo z oddenku, fialka  nemá pravou lodyhu. Planě roste v lesích, parcích, loukách a také na okraji cest. Celá rostlinka krásně voní. Listy violky vonné jsou bohaté na provitamín A, vitamín C. Bylinka obsahuje velké množství minerálních solí.

Violka vonná v bylinkové zahrádce

Violku vonnou můžete pěstovat také na zahrádce. Vyséváme ji ze semen, nebo si můžeme koupit v zahradnictví malé sazenice, které nasadíme na jaře na záhon. Snese stinné i slunné stanoviště, půdu bohatou na živiny a dobře zavlažovanou. Nať i květ sbíráme v době květu od března do dubna, ale také na podzim od září do října. Listy a květy používáme nejlépe čerstvé, ale můžeme je také sušit. Rostlinku množíme dělením na začátku jara v březnu a  dubnu nebo na podzim.

Jedlá květina

Fialka byla už kdysi součástí bohatých královských tabulí. Lístky a květy violky se kandovaly a jedly jako cukroví. Tato voňavá jarní květina je nejen dekorativní, ale i chutná. Patří mezi jedlé květiny. Květy a listy fialek se používají nejčastěji čerstvé jako ozdoba různých pokrmů, studených mís, salátů, nápojů, moučníků, pohárů a dezertů.  Květy violky mají přitažlivý vzhled a příjemnou chuť.

Léčivé účinky violky vonné

Tato voňavá jarní bylinka pomáhá při onemocnění dýchacích cest. Léčí nachlazení a čistí dýchací cesty. Léčí angínu a také nepříjemné afty.  Používá se při revmatismu, působí protizánětlivě. Zevně léčí špatně hojící rány a také  popáleniny. Violka vonná se často užívá ve formě nálevů nebo lihové tinktury. Z květu fialky si můžete připravit sirup proti kašli.

Čerstvá i sušená

Listy i květy violky vonné nejraději používáme čerstvé, ale můžeme je také sušit. Teplota při sušení nesmí přesáhnout 40°C. Po usušení bylinku skladujeme do obyčejných šroubovacích sklenic, které umístíme mimo dosah slunečních paprsků.

Violka vonná prospívá našemu zdraví. Její nádherné voňavé květy jsou krásnou ozdobou jarních zahrad, balkónů a teras. Můžeme ji pěstovat také v různých zahradních nádobách, truhlících a květináčích.

 
Autor:marta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
fialky se mě líbí,ale nevěděla jsem že jsou jedléSmajlíkmáš to opět zajímavě a hezky napsanéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles