Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Virové pohlavní choroby

4. 01. 2011 | Nemoci

2. virové pohlavní choroby

HERPES VIRUS

Jedná se o vysoce nakažlivou infekci. Existují dva druhy tohoto viru – HSV1 a HSV2.

První z nich, tedy HSV1, je zodpovědný za vznik oparu na rtech. Opar se může objevit také na jiných částech těla na kůži. Po odeznění zůstává tento virus v organismu člověka a v závislosti na tom, co jej spouští, se může znovu objevit. Mezi tzv. Spouštěče tohoto viru patří stres, horečka, ale třeba také opalování. K jeho přenosu dochází prostřednictvím slin.

Druhý typ, tedy HSV2, jinak též genitální herpes vyvolává genitální opary. Jde o sexuálně přenosnou nemoc a opary se objevují na žaludu penisu, v oblasti stydkých pysků a kolem řitního otvoru.

LÉČBA: Na tento virus v současné době bohužel neexistuje žádná cílená        léčba. Lze pouze zmírnit jeho příznaky. Nejčastěji se k tomu používají prostatika.

 

HIV – AIDS

            Tato nemoc, kterou způsobuje virus HIV (Human Immunodeficiency Virus), se jmenuje AIDS (Aquired Immune Deficiency Syndrom). Jedná se tedy o syndrom získaného selhání imunity.

            Virus HIV napadá zejména jednu skupinu bílých krvinek, T-lymfocity, a oslabuje tak lidský organismus, který se stává náchylným k řadě dalších onemocnění – infekčních a nádorových. V bílých krvinkách se množí a později je ničí, čímž se snižuje jejich počet v lidském organismu. Výrazný pokles těchto krvinek pak vede k selhávání imunitního systému člověka a následně k rozvoji nemoci AIDS.

            Člověk nakažený virem HIV, resp. nemocí AIDS, nemusí mít po dlouhou dobu žádné příznaky. Mluvíme o tak zvané bezpříznakové fázi nemoci. Ale v tomto období může takto postižený jedinec nakazit další osoby ve svém okolí. Dle současných znalostí vědy nelze s určitostí říct, kdy, po jaké době u postižených dojde k rozvoji nemoci. K rozvoji některých příznaků dochází po 10 až 15 letech od nakažení, přičemž rozvoj nemoci AIDS ovlivňuje celá řada faktorů, jako např. původní obranyschopnost postiženého, životní styl – schopnost vyrovnávání se se stresem, stravovací návyky apod. Zásadní roli v rozvoji této infekce hraje především včasná a účinná léčba.

            Virus HIV se přenáší tělními tekutinami, tedy krví, spermatem, poševním sekretem a v neposlední řadě také mateřským mlékem.

Pro prevenci je nutné dodržovat následující:

            A … abstinence

            B … „be faithful“ - být si navzájem věrný

            C … chraň se kondomem

            Test na HIV si lze nechat udělat ve většině zdravotních ústavů v ČR (kde si jej však zaplatíte z vlastních zdrojů), dále je pak možné nechat si test udělat u svého obvodního lékaře, příp. sedmi AIDS centrech bývalých krajských měst (v tomto případě hradí test zdravotní pojišťovna).

 

Zdroj: Wikipedie, Centrum celostní mediciny, 004.cz, sexus.cz, Národní program boje proti AIDS v České republice

 

Zemcakovaa - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
AIDS je pohroma, ktorej sa ale dá predchádzať
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles