Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Viry a virová onemocnění

20. 02. 2011 | Nemoci

Viry jsou velmi zvláštní věci. Nemůžeme říct, že se jedná o organismy. Viry totiž nejsou živé! Nemůžeme je však zařadit ani do neživé přírody, nacházejí se tedy na pomezí mezi živým a neživým. Jak to? Nesplňují totiž jednu základní podmínku života – nedokáží přežít mimo buňky těla hostitelského organismu.


Viry způsobují řadu onemocnění rostlin i živočichů – včetně člověka. Mezi nejtypičtější patří chřipka, opar, zarděnky, spalničky, příušnice, žloutenka, vzteklina, AIDS, neštovice, mononukleóza, klíšťová encefalitida a řada dalších. Virová onemocnění se liší od bakteriálních a to zejména v jejich předcházení a léčbě. Proti některým virovým nemocem lékaři vyvinuli očkování, kdy se do těla vpraví oslabený virus a vyvolá tak obrannou reakci těla, které následně při styku s plně aktivním virem už ví, jak si vyrobit protilátky. Nebo se injekčně může zavést do krevního oběhu již hotová protilátka. Důležitá informace, která vás možná překvapí je, že na viry nemají naprosto žádný vliv antibiotika! Že vám paní doktorka předepsala na chřipku právě antibiotika? Ano, je to možné, někdy se na virózy skutečně předepisují, ale pouze jako podpůrná léčba – jejich úkolem v takovém případě je ochránit vás před současnou bakteriální nákazou.


A čím jsou vlastně viry nebezpečné? V těle každého organismu a virů rovněž (je to jeden ze znaků, který by je přiblížil živým organismům) najdeme návod na poskládání celého živého těla (DNA nebo RNA). Buňky se pak rozmnožují vlastně tak, že s pomocí tohoto návodu vytvářejí kopie a ví, kam v těle je umístit (aby například buňka oční sítnice neskončila ve svalu. Jakmile se viry dostanou do lidského těla (nebo těla živočicha či rostliny), napadnou buňku. Včlení svou DNA nebo RNA do té její a přinutí ji, aby vytvářela jejich kopie namísto svých. Takto nově vzniklé viry pak napadají další buňky a tak se viry množí závratnou rychlostí. Dávají našemu imunitnímu systému skutečně zabrat.


Dozvěděli jste se o virech něco, co jste dříve nevěděli? Doufám, že ano. Jsou fascinující a budí v člověku respekt. Nepřestáváme žasnout nad tím, jak něco tak malého může způsobit tak závažná onemocnění organismů, které jsou mhohotisíckrát větší než ony samy.

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !