-Komerční sdělení-
Tak co, zahrádkáři, jste už natěšení? S příchodem léta začíná pomalu období sklizní první úrody.
Přijde Vám to jako včera, kdy jste nedočkaví po zimě, začali připravovat půdu pro zasazení prvního špenátu, hrášku, ředkviček? Kdy jste vybírali jahody, či sledovali, jak to letos bude s třešněmi?
Všichni, kdo mají zahrádku a pěstují na ní vlastní ovoce a zeleninu ví, že to není jenom radost, ale i starost a pořádná dřina a úsilí. Zasít, zalévat, vyplet, hlídat před slimáky, či věčně hladovými ptáky – to je jen malý výčet drobných obtíží, se kterými se zahrádkáři setkávají. Přesto by Vám většina z nich řekla, že by neměnila, že je to baví a zahradničení je jejich relax. Navíc domácí úrodu jim pak všichni nezahrádkaří, ať už dobrovolní, nebo ne, závidí.
Pěstujeme zdraví
Kromě kytek pěstujeme a sklízíme ovoce a zeleninu. To, že by tyto dvě složky měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku, protože obsahují velké množství vitamínů, ví snad už i malé děti. Víte ale, jaké vitamíny vlastně obsahuje, taková typická zelenina a ovoce z našich zahrádek? Zejména teď, v době sklizně salátu, ředkviček a špenátu? A jahod? Ne? Připravili jsme pro Vás tedy malý přehled.Špenát – Pepek Námořník, železo a ukrutná síla
Všichni, kdo sledovali v dětství tuto pohádku, věděli, že ve špenátu je hodně železa. Později se ukázalo, že špenát zas až tak výrazným zdrojem železa není, byť v něm naleznete jeho nezanedbatelné množství. Kromě toho, obsahuje vitamín A, který jednak působí antioxidačně, a který má také blahodárný vliv na zachování správné funkce zraku. Zejména v době těhotenství se doporučuje konzumovat kyselina listová, která je ve špenátu hojně zastoupena, a která je nezbytná pro normální vývoj plodu. Zapomenout nesmíme ani na minerální látky, zejména na vápník, sodík, hořčík a mangan, které ovlivňují krvetvorbu, metabolismus, stav kostí, zubů, nehtů, dále působí na tkáně, svaly, srdce, mozek, nervy, hormony a další.Ředkvičky – vitamíny i z balkónu
Tato menší červená bobule obsahuje také mnoho cenných látek – bílkoviny, lipidy, sacharidy a v neposlední řadě vlákninu. Z minerálních látek je to zejména vápník, fosfor, železo, síra, draslík aj. Bohaté jsou také na vitamín C, kyselinu listovou a obsahují i nezanedbatelné množství vitaminu B. V těle člověka pak působí antibakteriálně, zároveň se hovoří o tom, že ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku a díky obsahu hořčičných olejů mohou usnadňovat odkašlávání. Mezi další pozitivní účinky jejich konzumace patří například napomáhání snižování hladiny cholesterolu, odstranění zácpy a plynatosti.Jahody – v sektu nejsou nejlepší
Jahody jsou oblíbeným ovocem všech dětí a většiny dospělých. Jsou krásné na pohled, voňavé a výborné. Ale jsou také velmi zdravé. Nalezli byste v nich velmi výrazný zdroj vitamínu C. Dokonce by se dal připodobnit k citrusům. Vitamín C je velmi důležitý pro zdraví člověka, neboť pomáhá udržet správnou funkci imunitního systému. Jahody dále obsahují vitamíny A, B, a E, čímž pomáhají jednak odplavovat z těla toxické látky a podporují zdravý zrak. Oproti ostatním druhům ovoce obsahují jahody malé množství přírodních cukrů, jsou tedy často vyhledávány při nejrůznějších dietách a redukčních kůrách. Zajímavostí je, že jahody bývají bohužel dost často alergenem. Vyhnout by se jim měli zejména lidé trpící alergií na acylpirin, neboť jahody obsahují acylpyrinu podobné salicyláty a jejich konzumace by mohla vyvolat alergickou reakci.Nejen alergie Vám může pěkně zamíchat Vašimi plány na zdravý a vyvážený jídelníček, doplněný o vlastnoručně vypěstované plody. Některým z nás zelenina a ovoce prostě nechutná, nebo jen něco, popřípadě je pro nás těžko stravitelná a způsobuje zažívací obtíže. Pro tyto případy je tedy vhodné zajistit tělu dostatečný přísun potřebných látek například formou doplňku stravy.