Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jak správně vybrat digestoř a dát tak navždy sbohem zápachu z vaření v bytě?

20. 03. 2018 | Domácnost
Odsavače par neboli digestoře jsou nepostradatelnou součástí moderních bytů. Umí nás velmi snadno a účinně zbavit nežádoucích pachů vzniklých při vaření. Dnešní modely jsou výkonné, úsporné, tiché, plné užitečných funkcí a díky svému designovému zpracování i krásné. Vyrábějí se v mnoha variantách a typech, můžete si pořídit ostrůvkovou, komínovou, výsuvnou nebo podstavnou. Pokud si pořizujete digestoř novou, je určitě dobré dát si při výběru pozor na určitá kritéria.

Vzhled je sice u digestoře velmi důležitý, ale co naplat, ani ta nejkrásnější digestoř s malým sacím výkonem čistý vzduch v místnosti prostě nezajistí.

Z praktického hlediska je nejpodstatnějším parametrem při výběru odsavače sací výkon a hlučnost. Čím větší má totiž digestoř sací výkon, tím lépe si poradí se zápachem a párou. Nejvyšší stupeň sacího výkonu se vždy udává v kombinaci s maximální hlučností a rozhodně tu neplatí úměra, že hlasitější chod znamená větší sací výkon a tím pádem i lepší odsávání.

jak správně vybrat digestořPro optimální funkci by měl výkon digestoře odpovídat alespoň desetinásobku objemu místnosti. Převážná většina výrobků na českém trhu nabízí také individuální nastavení stupně výkonu, takže výkon lze regulovat podle aktuální potřeby. Pokud se bavíme o hlučnosti, je něco jako magická hranice hodnota 49 decibelů. Digestoře s touto nebo nižší hodnotou mají extra tichý chod a nebudou provoz domácnosti rušit ani při maximálním výkonu.

Dalším důležitým parametrem je také výška umístění odsavače nad varnou plochu. Ta se liší podle toho, zda digestoř instalujeme nad elektrickou nebo nad plynovou desku či sporák. Ideální mezera mezi digestoří a elektrickou varnou plochou by měla být minimálně 65 cm, mezi odsavačem a plynovou deskou pak od 68 do 70 cm. V potaz je ale dobré brát i vlastní výšku. Nic tak neznepříjemní vaření, jako když do digestoře pokaždé narazíte hlavou.
 
Digestoře můžete pořídit s přímým odtahem, tedy odtahem rovnou ven z místnosti, anebo s recirkulací, kde se o pročištění vzduchu od pachů a pohlcení tuků postará uhlíkový a kovový filtr. Zvláště pokud digestoř měníte ve stávající kuchyni, je dobré věnovat tomuto bodu pozornost a vybrat podle technických možností dané kuchyně. U odsavače s odtahem je dobré ověřit, zda je vybavena takzvanou zpětnou klapkou. Ta totiž zamezuje přístupu pachů, studeného vzduchu a podobně do domácnosti, když digestoř nepoužíváte.

Příjemnými technickými vychytávkami jsou pak u digestoří nejrůznější časové programátory, automatická regulace výkonu odsávání, možnost směrového nastavení osvětlení nebo dotykové ovládání. Počítáme s tím, že každý zákazník má jiný vkus a do každé kuchyně se hodí jiný typ odsavače. Pro mnoho zákazníků je to v kuchyni jakýsi solitér a tomu musí odpovídat nejen technické parametry, ale i vzhled.


Zdroj, foto: Concept


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkdigestor je dobra! Mam sice hlucnejsi, ale funkcni.
Nejlepe zavedenou odsavani do komina.
Obrázek uživatelky
profil
uvažuji o koupi nové digestořiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles