Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, kdo s vámi sdílí domácnost?

2. 09. 2014 | Domácnost
Není žádnou novinkou, že v jarních a letních měsících nám život znepříjemňuje nejrůznější hmyz. Setkáváme se s ním nejen venku, ale dokonce i v našich domovech. Na čerstvém vzduchu nás zpravidla více otravuje létající hmyz jako vosy, mouchy a komáři. V domácnostech pak spíše příslušníci z rodiny lezoucího hmyzu, kteří se velice rychle aklimatizují, a tak není vůbec jednoduché se jich zbavit.

Tato nezvaná návštěva může velice snadno postihnout každou domácnost, nezávisle na tom, zda její členové udržují domov v hygienické čistotě, nebo to s úklidem nějak extrémně nepřehánějí. Nevítaným hostům z říše hmyzu a drobných členovců se prostě nevyhne téměř nikdo, a tak je nesmírně důležité vědět, jak se jich rychle a účinně zbavit. Přinášíme vám přehled nejčastějších hmyzích vetřelců a základní rady, jak nad nimi opravdu vyzrát.

Možná vás to překvapí, ale v našich domácnostech se vykytuje hned několik druhů nejrůznějšího lezoucího hmyzu a členovců. S většinou z nich si poradí různé univerzální spreje. Na trhu jsou pak navíc také přípravky, které jsou určené přímo na lezoucí hmyz.  

Víte, kdo s vámi sdílí domácnost?Stálí obyvatelé koupelen a záchodů

Asi každý z nás už se někdy setkal s rybenkami. Tito drobní tvorové milují vlhkost a jejich nejoblíbenějším útočištěm je koupelna a záchod. Svým pohybem připomínají plovoucí rybičky a jsou neskutečně rychlé. Rybenkám se daří také v okolí vodovodních výlevek, v teplých sklepech nebo v čerstvě postavených ještě nevyschlých budovách.

Jak na ně? Výskytu rybenek zabráníme především snížením vlhkosti v místnosti. Nejběžnějším způsobem obrany před rybenkami je použití přípravků, které fungují na principu pastí / lapačů.  

Věděli jste, že… mohou působit škody na starém papíru, knihách, časopisech či tapetách a na textiliích?

Jsou prostě všude!

Roztoči jsou okem neviditelní členovci, kteří jsou příbuzní s klíšťaty. V našich obydlích se vyskytuje velké množství tzv. bytových roztočů. Ti představují velké nebezpečí pro alergiky. Roztočům svědčí především vysoká vlhkost vzduchu a vyšší teploty, nejvíce se tedy vyskytují během letních měsíců.

Jak na ně? Základem je pravidelný úklid, který zahrnuje utírání prachu, luxování, větrání, starost o lůžkoviny atd. Další pomoc pak představuje například přípravek, který odpuzuje a hubí roztoče a moly šatní.

Věděli jste, že…
dospělý člověk vyprodukuje za 1 den 1 - 2 gramu šupin a živí tím teoreticky až jeden milion roztočů?

Štěnice může mít doma kdokoliv

Štěnice patří mezi ploštice a jedná se o noční hmyz, který se živí především lidskou krví. Tito drobní parazité jsou natolik ploší, že jsou schopni ukrýt se i v těch nejmenších škvírkách postele, za obrazy nebo třeba v elektrických zásuvkách. Mylně se traduje, že se štěnice vyskytují jen ve špinavém prostředí. Pravdou je, že si je může přivést kdokoliv odkudkoliv.

Jak na ně?  Na štěnice se používá převážně chemický postřik nebo se vyhánějí plynem, to ale vždy přenechejte profesionálům.  

Věděli jste, že… se štěnice neomezují jen na postel nebo ložnici, ale rozptylují se po celém obydlí?

Mravenci nejsou jen v lese

Mravenci podobně jako vosy a včely žijí sociálním způsobem života, což je odlišuje od ostatních členovců. V domácnostech se nejčastěji zdržují v kuchyních, kde vyhledávají potravu, a v koupelnách, které jim zpravidla poskytují zdroj vody.

pavoukJak na ně? Přípravky proti mravencům jsou dvojího druhu. První způsob ochrany poskytují insekticidní spreje, které stačí nastříkat buď přímo na mravenčí roj či v blízkosti jejich hnízda. Druhou možností je pak použití požerových nástrah.
   
Věděli jste, že… většinu druhů mravenců můžeme považovat za užitečné?

Noční můra jménem pavouk

V Čechách žije více než 850 druhů pavouků. Tito členovci s osmi nohami se bohužel nevyskytují pouze venku, ale čas od času bez dovolení překročí i práh našich domů a bytů. Přestože jsou pavučiny často spojovány se špínou, pavouci mají rádi spíše čisto a nejvíce je lákají například nově vybílené zdi.

Jak na ně?  Kontrolujte pravidelně všechny kouty a okenní rámy, zda v nich nejsou otvory, kterými pavouci vnikají dovnitř. Když už se pavouk probojuje až do vašeho obydlí, použijte sprej, který slouží k okamžitému omráčení a usmrcení pavouků.

Věděli jste, že… na světě žije více než 40 000 druhů pavouků?

Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Zdroj: Biolit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Máme doma hodně miniaturních pavučinek kolem nábytku-to kdysi nebylo - už i ten pavouk je zmutovanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
raděj nečíst,nevidět-štěnice Smajlíkta představa je děsná-pavouci mě nevadí
Obrázek uživatelky
profil
Pavouk mě nevadí s ostatním si poradím.Na mravence mě rychle a bezpečně pomohl REID.Smajlík vydrží 14 dní
Obrázek uživatelky
profil
My sem tam v bytě máme mravence a nemůžeme se jich zbavit, nepomůžou návnady a nic podobného.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles