Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Víte, kolikátého je Den otců?

19. 06. 2015 | Svátky

Neříkejte, že o svátku Dne otců vůbec nevíte. V dnešní době a v České republice sice zatím nedosáhl takového významu jako Den matek, ale už se zdárně dostává do povědomí čím dál většího počtu lidí. Za lásku a péči maminkám dávno děkujeme tak nějak automaticky, ale i tatínkové jsou přece rodiči a naše poděkování si zaslouží často úplně stejně. Pokud jste tak ještě neučinili, tak proč to nezměnit třeba právě letos?

Den otců - o původu existuje několik verzí. Nejčastější z nich je, že tradici tohoto svátku založila američanka Sonora Smart Doddová, když chtěla poděkovat svému ovdovělému tatínkovi, který se staral o ni a další její malé sourozence. Poprvé se tak díky ní Den otců slavil v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910 – v den narozenin Sonořina otce. Jednalo se tedy spíše o soukromou oslavu, na kterou ale Sonora sezvala i veřejnost, aby svému poděkování dodala náležitou váhu. Od té doby sice popularita Dne otců vzrůstala, ale trvalo ještě hodně dlouho, než se svátek začal slavit oficiálně. Některé zdroje uvádějí, že se tak stalo v roce 1966 díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi, jiné zmiňují teprve rok 1972 a prezidenta Richarda Nixona.

Den otců 2015

Jisté je, že se svátek Den otců slaví ve více než čtyřiceti zemích světa: ve velké většině zemí třetí červnovou neděli. Stejně tak tomu je i u nás, takže v letošním roce mohou tatínkové slavit 21. června. Do dneška se neprosadil návrh, aby byl svátek zapsán i do našich kalendářů, stejně jako tomu je ve většině zemí. I když v některých kalendářích už se prý objevuje. Údajně je dokonce oficiální květinou Dne otců červená a bílá růže.

Od roku 2007 se na mnoha místech naší republiky na podporu Dne otců pořádá akce s roztomilým názvem Tátafest. Zapojuje se do něj stále více měst a obcí. Různé další akce pro tatínky a jejich ratolesti pořádají také například hrady a zámky nebo zoologické zahrady. Slavit se bude na mnoha místech a mnoha způsoby. K průkopníkům oslav u nás již tradičně patří například zámek Loučeň (letos popáté), který pro tatínky připravil vstup zdarma a letos také každý odvážný tatínek který se zúčastní originálního Sherwoodského pětiboje bude odměněn pěnivým mokem.

Už víte, kolikátého je letos Den otců?

Nezapomeňte tedy na poděkování tatínkům: oficiálně je Den otců v neděli 21. června 2015. Podoba poděkování a dárku už je na vás, ale hlavně si to spolu celá rodina užijte!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !