Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte o vodě vše podstatné?

12. 03. 2015 | Péče o tělo

Žízeň se dá natrénovat

Vypěstujte si návyk, který povzbudí vaši touhu po vodě. Na stůl nebo na jiné místo, kam se díváte mnohokrát za den, postavte lahev, džbán nebo sklenici plnou vody. Kdykoliv se na ni podíváte, podvědomě vám vyprahne v ústech a vy se budete muset napít. Tak jako domácí zvířata reagují pavlovovými reflexy na natrénovaný zvuk či předmět, vy při očním kontaktu s lahví začnete pociťovat nutkavou potřebu napít se. A o to jde. Hodně pít.

Ženy a děti pociťují nedostatek vody rychleji, než muži

Dámy reagují na úbytek vody v těle citlivěji, i když nemají pocit žízně. Při zátěži se ženské tělo rychleji dehydratuje. Dívky mají méně svalů, takže i menší podíl vody v nich, proto si tělo musí brát při fyzickém výkonu více vody z oběhu. Děti jsou na tom s pitím obdobně. Měly by dokonce vypít ještě víc, než dospělí, protože dětské tělo je ve vývinu a potřebuje brát z vody sílu a živiny. Přestože medúze, natož okurce, které obě obsahují 95 % vody, se se svými 70 % vody v organismu nikdy nevyrovnáme, je nutné tekutinu neustále doplňovat.

sklenice vodyNárazové pití je nebezpečné

Pít je třeba průběžně, protože nenadálé pití nadměrně zatěžuje ledviny a srdce. Naopak zvyknete-li si vypít každou chvíli skleničku nebo alespoň doušek vody, zaktivníte činnost jater a ledvin, ty se začnou s průtokem vody pročišťovat a snadněji vyplaví toxiny z těla. To navíc znamená, že dostatek tekutin přispívá ke správnému fungování metabolismu, a tudíž vám pomůže v boji s přebytečnými kily.

Kudy teče, tudy léčí

Iránský vědec a doktor Fereydoon Batmanghelidj provedl mnoho testů na svých pacientech, aby potvrdil domněnky o léčivých účincích vody. Ordinoval nemocným na migrény, zácpu i žlučníkové problémy prosté pití vody. Ukázalo se, že zkoumaní jedinci měli žízeň. Dehydratace se jen usadila v těle na jednom místě, a to začalo bolet. Na staré dobré poučce našich babiček o tom, že se musí hodně pít, tedy rozhodně něco bude.

Skleničková metoda

Extra sklenice vody ve správnou dobu dokáže přímo zázraky. Naučte se proto pít vodu účelově. Dvě sklenice vody po probuzení pomůžou nastartovat organismus. Jedna sklenka před jídlem stimuluje trávení. Vypitá sklenice vody před koupáním napomáhá snížení krevního tlaku. Sklenička vody před ulehnutím zas předchází srdečnímu záchvatu a mrtvici. Člověk, který pije pět sklenic vody denně, má o 54 % nižší riziko vzniku srdečního infarktu, než člověk, který vypije o dvě sklenice méně. Dáte-li si hned zrána hrnek teplé vody, třeba s kapkou citrónové šťávy, podpoříte tak činnost střev. Navíc je takový drink skvělým detoxikačním prostředkem!

Važme si vody

780 milionů lidí vůbec nemá přístup k dobré vodě, a proto stráví denně tisíce žen až 200 milionů hodin sháněním vody pro rodinu. V africkém Nairobi stojí městská voda dokonce desetkrát víc než v New Yorku! Buďme proto k vodě šetrní a važme si toho, že je všude dostupná, ve výborné pitné kvalitě a v porovnání s balenou vodou téměř zadarmo.

Zdroj, foto: SodaStream


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Víte o vodě vše podstatné?:

Víte o vodě vše podstatné?
Víte o vodě vše podstatné?
Víte o vodě vše podstatné?
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Voda znamená život a já miluju obojíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Poučný článok
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles