Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, proč vás bolí záda? Příčin může být mnoho

17. 11. 2016 | Nemoci
V dnešní době bychom asi těžko hledali někoho, koho by sem tam nepotrápily bolesti zad. Tyto obtíže jsou velice nepříjemné, pravidelně jimi trpí až 25 % osob ve věku 30 až 50 let a jejich výskyt se zvyšuje  s přibývajícím věkem. Bolest zad může mít různé příčiny, možná vás ale překvapí, že si za ně poměrně často můžeme sami. Pokud nás tyto problémy trápí opakovaně, jedná se o jasný signál organismu, že dlouhodobě a systematicky děláme něco špatně.

Potíže se zády jsou nejčastějším důvodem návštěvy lékaře. Většina lidí však nejčastěji sahá po něčem, co přinese nejrychlejší úlevu, tedy pilulce proti bolesti. Takové řešení je však jen dočasné, příčiny bolesti zad je třeba řešit jinak, a to především změnou životního stylu.

Začněte změnou svých špatných návyků


  • Bez bolesti zadŠpatné držení těla. V podstatě se jedná o špatný životní návyk, který si často neseme již od mala.  Správný postoj těla hraje velmi důležitou roli v zachování zdraví našeho pohybového aparátu. Pokud chcete docílit správného postoje, zvolte přirozený pohyb – chůzi nebo běh. Těch správných návyků můžete docílit také pravidelným cvičením jógy. Nemáte-li ke sportu ten nejvřelejší vztah, raději se sami o nic nepokoušejte a raději vyhledejte pomoc fyzioterapeuta, který vás „srovná“.
  • Špatná obuv. Vysoké podpatky sice vypadají na noze moc hezky, ale přinášejí s sebou také různá úskalí. Díky nim postava získává vadné držení a navíc tak dochází k přetěžování kloubů, svalů, vazů i chodidel. Ani celodenní nošení sportovní obuvi není příliš vhodné. Ideální je střídat boty podle účelu a dávat přednost širokému podpatku cca 4 cm vysokému.
  • Nesprávné sezení. Především ti, co v práci většinu dne sedí, by si měli hlídat, aby se za stolem nehrbili. Při sedavém zaměstnání je navíc páteř více namáhána, je proto důležité osvojit si několik návyků, které nás naučí správně sedět. Při správném sezení by měla být kolena ohnutá do pravého úhlu a celá plocha zad opřená o opěradlo židle. Pokud sedíte u počítače, dávejte si pozor na to, aby monitor byl rovně před očima. Každé dvě hodiny je pak vhodná 15 minutová pauza na protáhnutí.
  • Těžká kabelka. Naší páteři vadí i velké přeplněné kabely přes jedno rameno, které my ženy tak milujeme. Vejde se nám do nich totiž všechno, což je hlavní kámen úrazu. Naše záda pod tak velkým nákladem na jedné straně trpí, zkuste proto kabelku vyměnit za batoh. Pokud se s baťohem nedokážete „ztotožnit“, naučte se kabelku aspoň přehazovat z jednoho ramene na druhé.
  • Nedostatek pohybu. Pokud vám do teď sport nic neříkal, nastává teď ten pravý čas na změnu. U lidí, kteří mají nedostatek pohybu, totiž postupně dochází k ochabnutí svalstva a zkracování vazů i šlach. Důležitá je ale volba vhodného sportu, aby nedocházelo k přetěžování pohybového aparátu. Trápí-li vás bolest dlouhodobě, poraďte se s fyzioterapeutem nebo se svým lékařem, který vám doporučí vhodný pohyb.
  • Nadváha. Není žádnou novinkou, že nadbytečná kila výrazně zatěžují organismus, důsledkem jsou pak nejen bolesti páteře, ale i kloubů a další zdravotní problémy. Příliš nízká hmotnost pak způsobuje nedostatečnou tvorbu hormonů a špatný vývoj kostry. Ideální je tedy zlatá střední cesta. S vhodnou hmotností vám poradí specializovaní výživoví poradci.
  • Stres. Je až s podivem, kolik zdravotních problémů přináší  dlouhodobý stres. Mimo jiné má vliv na špatné držení těla. Naše svaly jsou neustále napjaté a nedovolují nám dosáhnout patřičného uvolnění. Odbourat stres není jednoduché. Aspoň se o to ale pokuste a každý den si sami pro sebe vymezte pár minut. Najděte si svou relaxační techniku a té se denně věnujte. Zapojte i pravidelné posilování zádového svalstva a uvidíte, že úleva se brzy dostaví.
  • Prochladnutí. Nezapomeňte se vždy přiměřeně oblékat a chránit páteř nejen v chladných měsících, ale vždy, když se pohybujete ve větrném nebo vlhkém prostředí. Nemusíte mít na sobě několik vrstev, stačí, když pod oblečení schováte delší tričko nebo tílko.
  • Špatný spánek. Spíme-li na proleželé matraci, tělo nám brzy „poděkuje“.  Na výběru kvalitní matrace bychom si proto měli dát záležet. Pokud chcete vaší páteři opravdu dopřát a vyspat se do růžova, dejte si pod hlavu malý plochý polštářek nebo polštářek pod krk, třeba naplněný pohankovými slupkami. Při spánku je totiž důležité, aby měla páteř oporu i v místě krčního prohnutí.

Vaše záda musí mít pevné nervy

Změnou svých zajetých návyků určitě brzy pocítíte první výsledky a sami začnete pozorovat, že bolest zad mírně ustupuje, v kříži a za krkem vás už tolik bolet nebude a bude se vám lépe dýchat.  Pokud ale vaše problémy se zády stále přetrvávají a bolest neustupuje, je třeba hledat řešení jinde. Většina lidí sáhne při prvních problémech po oblíbených analgetikách, tedy lécích proti bolesti. Ty si s bolestí sice poradí, ale úlevu přinesou jen na chvíli. Abychom se bolesti zad mohli zbavit  natrvalo, je třeba se zaměřit na její samotnou příčinu a na dlouhodobou regeneraci a posilnění již poškozených nervů zad. Výrazně napomáhají vitaminy skupiny B, především B1, B6 a B12. Je proto velmi důležité pravidelné užívání léku obsahující dostatečně vysoké léčivé dávky těchto vitaminů. Nezapomeňte si však pohlídat rozdíl mezi lékem a výživovým doplňkem. Pouze lék obsahuje dostatečně vysoké a výrobcem garantovaném množství vitaminů, které naše tělo potřebuje.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !