Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vladimír Ráž - Příběh prvního milovníka

18. 07. 2011 | Knižní tipy

Název knihy: Vladimír Ráž
Podtitul: Příběh prvního milovníka
Autor: Jan Brdička
Nakladatelství: ČAS
Rok vydání: 2011
Rozměry: 145x200 mm
Počet stran: 152 str. + 16 stran fotopřílohy
Cena: 209 Kč


Vladimír Ráž – vyřkněte toto jméno a vrátí se Vám jednohlasá ozvěna: král Miroslav z nesmrtelné pohádky Bořivoje Zemana Pyšná princezna. Bylo by však poněkud nespravedlivé umístit tohoto herce jen do filmového fochu nadepsaného „Krásní a stateční princové“.


vladimír rážVladimír Ráž totiž patřil k těm nemnoha, kteří se dokázali přehrát z rolí luzně-milovnických do rolí charakterních, jež přináší střední a vyšší věk. Touto knihou bychom rádi splatili jistý dluh – ač od jeho náhlé smrti uplynulo již více než deset let, neměli jeho obdivovatelé dosud možnost začíst se do knihy, mapující jeho životní i uměleckou dráhu. Pokusili jsme se představit Vladimíra Ráže nejen jako herce, ale i jako člověka.


Dočtete se tak třeba o jeho vztahu k mamince, klukovských alotriích, prvních láskách, náklonnosti k cestování, motorismu i ženám – a posledně jmenované jej provázely po celý život. Po krátkém manželství s herečkou Alexandrou Myškovou zahořel král Miroslav láskou k princezně Krasomile nejen na filmovém plátně a letní romance, jež přerostla v osudový vztah, nenechala klidným nikoho v jejich okolí, zejména ne tehdejšího manžela Aleny Kohoutové, později Vránové, Pavla Kohouta.


Pasáže, věnované střetnutí dvou kohoutů (či Kohoutů?) o krásnou Alenu, patří k nejzajímavějším v celé knize. Neméně poutavé je však i vylíčení posledního životního vztahu Vladimíra Ráže, jeho nelehkého rozhodování nad rolemi v době poplatných snímcích, okolností zrodu velkých rolí, jimiž navždy obohatil naše divadlo a náš film


Nechybí ani vzpomínky osobností, dobové recenze, stejně jako rejstřík filmových, divadelních, rozhlasových a dabingových rolí. Doufáme, že tato kniha bude drobným, leč nikoli nevýznamným střípkem mozaiky, kterou v našich srdcích sestavil velký herec a nezapomenutelný člověk Vladimír Ráž.


Ukázka z knihy:


Jako červená nit se touto knihou vine skutečnost, že Vladimír Ráž měl velikou slabost pro ženy. Pokud už jste slyšeli rčení: „Vím, že nemohu mít všechny ženy na světě, ale mohu se o to alespoň pokusit,“ pak vězte, že je připisováno právě Rážovi. Ačkoliv byl tedy krátce ženatý s herečkou Alexandrou Myškovou a veřejně říkal, že v ní našelženu svého života, hned po první dnu natáčení Pyšné princezny věděl, že Alena Kohoutová, představitelka princezny Krasomily, pro něj asi bude víc než jen herecká kolegyně – hádankou, kterou chtěl rozluštit, pevností, kterou chtěl dobýt.


A protože Alena právě prožívala ve svém manželství se spisovatelem a dramatikem Pavlem Kohoutem období odcizení, nebylo pro Ráže příliš těžké ji okouzlit a svést. Jenomže to, co začalo jako nevinný flirt, velmi záhy přerostlo ve vážný vztah, jenž během několika následujících týdnů začal
ohrožovat kariéru a život nejen Ráže, ale také v té době ještě manželů Kohoutových. Vše začalo 21. srpna 1951, kdy Pavel Kohout dorazil po několika týdnech strávených v Berlíně do Jetřichovic na natáčení Pyšné princezny, a nikdo ze štábu mu nebyl schopen říct, kde je jeho manželka. Když ji konečně našel, oznámila mu, že se zamilovala do Vladimíra Ráže. Pavla Kohouta se to pochopitelně velice dotklo. Nejprve se domníval, že se s Rážem jeho žena prostě zapomněla, ale když pochopil, že z její i jeho strany nejde o žádný letní románek, začal kolem sebe kopat.


Postavil se do pozice podvedeného manžela, který své nevěrné ženě velkoryse nabízí možnost návratu, a o Rážovi začal otevřeně mluvit jako o
člověku, který nebude mít daleko k podvracení republiky, když je schopen rozvracet fungující rodinu, tedy základ zdravé socialistické společnosti.
Alena, která si byla dobře vědoma, kam až sahají možnosti a známosti jejího muže, začala mít o Vladimíra strach.


Bála se, že ho její manžel bude chtít politicky zlikvidovat, a začala ho prosit, aby něco takového nedělal. Kohout ji naštěstí poslechl, ovšem jen částečně. Okamžitě se totiž rozhodl, že se ze svého smutku vypíše, že ty dva nevěrníky postaví na veřejný pranýř. Ve velmi krátké době totiž napsal divadelní hru Dobrá píseň, kde Ráže vtělil do záporné postavy Radovana Srby, muže, který rozbil cizí manželství a je nepřítelem socialismu a komunismu.


Tuto knihu Vladimír Ráž - Příběh prvního milovníka koupíte v nakladatelství ČAS, v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství ČAS.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !