Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vlasy - koruna krásy

20. 04. 2015 | Péče o vlasy

Vlasy jsou (v lepším případě) ozdobou každé hlavy. Ať už jsme majitelkami hřívy blonďaté nebo jsme tmavovlásky, máme je rovné nebo vlnité, kvalitní nebo méně kvalitní atd., většinou toužíme právě po tom, co nevlastníme... Aby ale naše vlasy skutečně byly korunou krásy, o to se může pokusit každá nebo každý z nás. Jak tedy svoje vlasy hýčkat?

Vlasový váček se nachází ve spodní vrstvě kůže. Je to jediné místo, odkud mohou vlasové buňky získávat potřebnou výživu. Právě tady neustále vznikají nové buňky, které nad sebe vytlačují starší, odumírající, ze kterých se pak tvoří vlasové vlákno neboli vlas. Vlasové cibulky potřebují pravidelnou výživu jak zvenčí, tak zevnitř. Jedním ze zásadních faktorů, které ovlivňují zdraví a krásu vlasů a vlasové pokožky, je strava. Je důležité dbát na pravidelný a vyvážený poměr vitaminů, minerálů a aminokyselin; nejlépe v přírodní formě. Dlouhodobě nevyvážená strava často vede ke zpomalení růstu vlasů, ale také k jejich vypadávání a ke snížení jejich kvality (například lámání, třepení, ztráta sytosti barvy, předčasné šedivění, nadměrné maštění, lupy, ztráta pevnosti a lesku).

Kvalitní péči pro zdravé a krásné vlasy nám může poskytnout řada výtažků z bylinek pro vnitřní i vnější užití nebo i jiné dostupné a poměrně levné přírodní prostředky.

vlasyVlasy rozdělujeme do čtyř skupin:

normální, mastné, suché a problematické. Poslední výzkumy ukazují, že problémy s vlasy musíme vnímat a zkoumat spíše z pohledu celkového životního stylu konkrétního člověka. Na vlasech se totiž kromě dlouhodobě nesprávného stravování projevují také stres, kouření, nadměrná spotřeba alkoholu nebo cukru, vysoká spotřeba léků, nedostatek spánku, nadměrné slunění nebo naopak mráz a samozřejmě také hormonální výkyvy v období těhotenství, kojení, klimakterium a chemické ošetřování vlasů.

Nadměrné vypadávání vlasů je jedním z nejčastějších problémů. Časté je zejména po čtyřicátém roce věku a při hormonálních změnách v těhotenství, klimakteriu nebo při kojení. Údajně jen deset procent případů je dáno dědičností; za zbytkem stojí kromě zmíněné hormonální nerovnováhy stres, různé nemoci nebo civilizační vlivy.

Řešení: snažíme se tělu dodávat vše, co potřebuje a co mu chybí. Je nutné zvýšit příjem zinku a vitamínů skupiny B. Lokálně můžeme použít různá vlasová tonika, vhodné je také použití Tea Tree olejíčku (má správné pH a dezinfekční účinky). K dostání jsou i různé prostředky na prokrvování vlasové pokožky. Snažíme se redukovat stres a samozřejmě na nějakou dobu raději zapomeneme i na barvení vlasů nebo trvalou. K péči o vlasy využíváme přírodní prostředky bez obsahu chemie. Výborné je toxikologické vyšetření vlasu, které odhalí míru toxické zátěže organismu a tím právě většinou i příčinu nadměrného vypadávání vlasů.

Lupy jsou dalším častým problémem - roli při jejich vzniku může hrát velké množství faktorů, počínaje špatně vymytým šamponem. Zde si pomůžeme jednoduchým přírodním prostředkem: jablečným octem. Po každém umytí vlasy přelijeme 2 dcl vody smíchané s jednou polévkovou lžící jablečného octa. Zabalíme do ručníku, necháme působit 5 minut a poté vlasy opláchneme vodou.

Důležitá je také změna životosprávy (dbát hlavně na přísun vitaminů skupiny B, selenu, fluoru, zinku a zdravé stravování vůbec – včetně pitného režimu) a samozřejmostí je správný výběr vlasové kosmetiky.

Koho trápí suché vlasy, ten může použít olejový zábal. Kromě prodávaných olejíčků na vlasy si můžeme doma vyrobit i svůj vlastní, například z olivového oleje nebo některých z přírodních olejů: do pěti lžic mírně ohřátého oleje můžeme přidat dvě kapky 100% přírodního éterického oleje (levandule, citron, pomeranč...). Můžeme ale použít i olej samotný. Vmasírujeme do pokožky i do vlasů a zabalíme do teplého ručníku. Účinek zábalu zvýšíme, když pod ručník na vlasy použijeme potravinářskou fólii. Po půlhodině pečlivě smyjeme šamponem. Tento zábal si dopřejeme jednou za čtrnáct dní. Většina modelek a hereček takto získala své lesklé a zdravé vlasy.

Nezapomínejte, že také každé roční období vyžaduje specifickou péči o vlasy. Po zimních měsících nyní dopřejte svým vlasům obzvláště zvýšenou péči a hýčkání. Ať může platit ono známé „Vlasy – koruna krásy“.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Se zpožděním asi 10-ti let. Dnes už mi stačí lojová kůže na přeleštění Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
poučné!!!
Obrázek uživatelky
profil
výborný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles