Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vodní svět na vaší zahradě

21. 05. 2011 | Zahrádka

Bez dostatku vody se vaše zahrada neobejde, zavlažování se stává nedílnou součástí práce každého zahrádkáře. Můžete přitom využít konví, kropicích hadicí nebo automatických zavlažovacích nadzemních i skrytých - podzemních systémů. Abyste ale nespotřebovali zbytečně obrovské množství vody, můžete se řídit jednoduchými triky.


Pár tipů, jak udržet na zahradě vláhu naleznete zde:


• Na sušší místa sázejte suchomilné rostliny, na vlhká místa rostliny vlhkomilné, jak je to přirozené v přírodě.
• Pracujte s dešťovou vodou, nejde jen o zachytávání dešťové vody do nádob a její následné využití pro zalévání, s vodou se dá pracovat i pod zemí. Také pod povrchem na vsakující se vodu působí gravitace, proto místa, kam se vaše zahrada svažuje, patří k nejvlhčím. Toho se dá využít pro vytvoření podzemí zásobárny vody klidně i v původně sušším místě. A věřte, že si tam většina okolních rostlin ráda zapustí kořeny.


filtrační čerpadlo• Snažte se vodu v zemi udržet, tomu napomáhá mulč (vrstva organického materiálu), který vodu do půdy propustí, ale zabraňuje jejímu nadměrnému odpařování. Objem odpařené vody sníží také větší zastínění zahrady. Pokud na zahradě vysadíte dostatek rostlin (dřevin), které velkou měrou zastíní povrch půdy, nebude mít ostré slunce zdaleka takovou šanci a vy nebudete muset v parných letních dnech třikrát denně zalévat.


Zastínění půdy může snížit odpařování až o 60%. To vše ovšem záleží na typu zahrady, kterou chcete mít. Okurky a rajčata samozřejmě potřebují daleko více slunečního světla než například okrasné cibuloviny nebo stálezelené keře.


• Využijte dřevo. Tlející dřevo je jedním z důvodů, proč se v lese udrží vlhkost i v parných dnech. Rozkládající se dřevo má schopnost vodu vstřebat, ale jen tak ji nepustí. Toho můžete využít několikerým způsobem. Zakopat tlející klády a dřevo pod záhony a místa, kde chcete pěstovat rostliny bez další výrazné potřeby zalévání a pravidelných zásahů. Použít můžete i dřevěné ohradníky záhonů.  Ale pozor, dřevo pro tyto účely nesmí byt chemicky ošetřované! Vhodné jistě nebudou například železniční pražce...


Zalévání nemusí být pouze dřina s konví


Pokud se nechcete přes léto dvakrát denně tahat s několikakilovou konví, máte i jiné, sofistikovanější možnosti zavlažování. Použít kropicí hadice nebo zavlažovací systémy. Pro kropení hadicí je rozumné použít kvalitní rozstřikovací pistole, které umožňují vodu dávkovat různými způsoby, od jednoho silného trysku přes sprchu až po jakousi mlhovinu. Pokud se nechcete s hadicí po zahradě tahat po zemi, kdy může hrozit i poškození některých rostlin a plodin, použijte vozíky na hadice. Zalévání díky nim bude jednodušší a pohodlnější.


Zavlažovací systémy mohou být mobilní, nebo natrvalo uložené pod zemí. zavlažováníKvalitní zavlažovací systémy disponují řadou spojek, rychlospojek, postřikovačů a dalších nástavců na zahradní hadice. Všechny komponenty lze rychle a snadno spojovat a kombinovat. Inovativní zavlažovací systémy umožňují dávkovat přesně potřebné množství vody i jednotlivým řádkům záhonu. Voda je rozváděna od malých kapek až po jemnou mlhu.


Systémy lze využít i pro zavlažování celého trávníku, terasy, skleníků i jednotlivých květináčů. Tyto systémy usnadňují zalévání možností automatizace. Na zavlažovacích hodinách se dá naprogramovat několik denních zavlažování o délce až 20 minut. Na 9V alkalickou baterii vydrží hodiny fungovat zhruba jeden rok. Podzemní závlahový systém tvoří síť potrubí, které je uložené 25 – 40 cm pod povrchem.


Na potrubí jsou napojeny postřikovače, které ve finále zahradu zavlažují. Také systémy uložené pod povrchem bývají automatizovány. Podzemní potrubí „nehyzdí“ zahradu neestetickými rozvody, ale na druhou stranu se s ním jen těžko manipuluje. Vyplatí se promyslet zahradu na několik let dopředu, abyste po jedné či dvou sezónách nemuseli potrubí překopávat. Pozor si pak musíte dávat při pracích, jako je například orání nebo sázení nových stromů – potrubí by se mohlo poškodit.


Životnost automatických závlahových systémů závisí také velkou měrou na správném a včasném zazimování. Po skončení sezóny, ještě než přijdou první mrazíky, je důležité celý systém odvodnit, aby potrubí nebo hadice nezmrzly a nerozpraskaly.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !