Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada

29. 04. 2010 | Česká republika

Město Vranov nad Dyjí

Vranov nad Dyjí je centrální středisko celého Vranovska. Nachází se na břehu řeky Dyje v těsné blízkosti rakouských hranic. 

Městečko, ukryté v romantickém údolí řeky Dyje, s pestrou škálou přírodních krás i památek vytvořených lidskou rukou v průběhu mnoha staletí.  Každá z nich by  sama o sobě určitě byla dostatečným důvodem k návštěvě tohoto regionu. Jejich jedinečná kombinace však dává Vranovu  punc neopakovatelnosti  a působí jako magnet. Přitahuje každého, kdo sem jednou zavítá, aby se znovu a znovu vracel. 

 

Historie Vranova nad Dyjí

Původem patří Vranov mezi nejstarší moravské osady, které vznikaly v podhradí důležitých pohraničních hradů. Během své dlouhé historie městečko překročilo pomyslné hranice zámeckého podhradí  zejména v 19. století, kdy jej proslavila  vranovská kamenina  typu wedgwood. V r. 1816 zakoupil  majitel vranovského dominia Stanislav Mniszek místní výrobnu kameninového zboží průměrné kvality. Zdokonalení výrobní technologie a rozšíření produkce přinesly kýžený výsledek, třicátá  a čtyřicátá léta se pro továrnu stala obdobím vrcholného rozkvětu. Vyráběl se rozsáhlý sortiment zboží masově pronikajícího na tuzemský i zahraniční trh - kupř. jídelní, toaletní, psací a kuřácké soupravy, ale i květináče, vázy, kávostroje a ohřívače. Koncem čtyřicátých  a v průběhu padesátých let se ovšem začaly množit vážné výrobní a odbytové potíže a v r. 1882 byla továrna definitivně uzavřena. 

 

Morový sloup na náměstí

Je z r. 1716 (postavený vlastníkem vranovského panství Heřmanem Michaelem hrabětem z Althannů jako díkuvzdání za zdolání morové epidemie v r. 1680), farní římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie (původně románská stavba ze 13. stol., autorem barokní přestavby v letech 1717-1720 patrně Jan  Bernard Fischer z Erlachu), Kaple sv. Ondřeje v areálu farního kostela (pozdně románská rotunda s apsidou z 1. pol.  13. stol., v podzemním podlaží kostnice).

 

Státní zámek Vranov nad Dyjí

Pohádkově pyšná krása vranovského zámku je dílem Johanna Bernharda Fischera z Erlachu. Vstup do monumentálního sálu předků střeží dvě gigantická sousoší z mušlového vápence věnovaná císařem Karlem VI. majitelce zámku Marii Anně Pignatelli. Sál pak zdobí galerie soch rodu Althannů. Je zde rozsáhlá sbírka kdysi proslulé vranovské kameniny typu Wedgwood a ukázky zámecké bytové kultury z doby klasicismu. Za návštěvu jistě stojí i kostel Nanebevzetí Panny Marie s krásnou barokní výzdobou. Vranovský zámek se nachází na řece Dyji, kousek od Vranovské přehrady. Pochází z roku 1100, avšak jeho současná podoba má svůj původ z velké části v přestavbě z roku 1665. Zámek je otevřen pro turisty od dubna do října. V osmdesátých letech 18. století bylo dostavěno jižní i západní křídlo zámku a vytvořen současný půdorys zámeckého nádvoří. Koncem 18. století byly zámecké interiéry komplexně zařízeny v klasicistním slohu.  Vedle dochovaného zařízení je v několika zámeckých místnostech vystavena i vranovská kamenina z produkce zdejší manufaktury v letech 1799 až 1882.

 

Turistické okruhy ve Vranově nad Dyjí

Okruh Heleny Mniszkové je asi 4 km dlouhá procházka bývalým Vranovským lesoparkem. Začíná a končí u vchodu do Státního zámku Vranov  a zavede nás na některá pozoruhodná místa, například k Felicitině studánce, do areálu předválečných opevnění, k napodobenině antického chrámku, později zasvěcenému Panně Marii Ochranitelce, takzvaná Maria Schutz a k vyhlídce Tanečnice naproti zámku. Celý okruh je středně náročnou procházkou a volným krokem ho lze obejít za necelou hodinu.

Felicitin okruh je necelé 3 km dlouhá trasa mezi náměstím ve Vranově a vranovským zámkem. Při procházce tímto okruhem navštívíme místní část Benátky, okraj lesů Národního parku Podyjí na pravém břehu Dyje a malebnou Felicitinu studánku. Okruh vede středně náročným terénem a pohodlně ho lze absolvovat za necelou hodinu. 

Claryho stezka nás dovede z náměstí ve Vranově k takzvanému Claryho kříži, romantické vyhlídce nad hrází Vranovské přehrady. Cestou projdeme okolo několika zajímavých památek, například Farního kostela Nanebevzetí Panny Marie, Mniszkova kříže a Kaple výběrčího. Po výstupu na horní hranu údolí se dostaneme do obce Onšov, odtud zpět do lesa ke Claryho kříži a prudkým svahem k Vranovské přehradě. Výškově náročnější stezka s návratem zpět na náměstí do Vranova po silnici měří okolo 7 km a lze ji pohodlně absolvovat za necelé dvě hodiny.

Okruh Junáckým údolím je žlutě značená turistická trasa začínající a končící před vchodem do Vranovského zámku. Prochází místní částí Benátky, náměstím, zastavěnou částí Vranova a Junáckým údolím s kamenným mostem z roku 1783, který leží již mimo mapu. Trasa je téměř 6 km dlouhá, vede středně náročným terénem a lze ji pohodlně absolvovat za hodinu a půl. 

 

Vyhlídkový kolový vláček

Projížďka turistickým kolovým vláčkem je příjemným zpestřením návštěvy vranovské přehrady, a to i v deštivých dnech, protože vláček je kompletně zastřešen. Jízda potěší nejen dospělé, ale především děti. Jízda se sedmi zastávkami začíná na pláži vranovské přehrady a vede přes hráz, záchytná parkoviště, centrum obce Vranov nad Dyjí až k samotnému státnímu zámku. 

 

Vranovská přehrada

Vranovská přehrada je v létě populárním místem pro rekreaci, vznikla v 30. letech 20. století přehrazením řeky Dyje. 

Přehrada má ideální podmínky pro letní rekreaci, rybolov na Vranovské přehradě, cykloturistiku, příjemné jsou zde jarní a podzimní pobyty v krásné přírodě okolo Vranovské přehrady. Přehrada je oblíbeným místem rybářů s téměř každoročními trofejními úlovky sumců. Nachází se zde pozvolná písčitá pláž a voda v nádrži je nadprůměrně teplá. Dá se zde surfovat, jezdit na jachtě a provozovat další vodní sporty. Možné je také rybaření, protože nádrž je bohatá na ryby. Autem je pláž přístupná z Vranova nad Dyjí nebo od obce Štítary. Díky pozvolnému vstupu do vody je písčitá vranovská pláž vhodná i pro malé dětí. Příznivci aktivního odpočinku zde naleznou volejbalové hřiště, pingpongové stoly, tobogán, půjčovnu loděk, vodních šlapadel a sportovních potřeb.

 

Historie přehrady

Přehrada byla vybudována v letech 1930-1933 a její celková plocha je 762,5 hektaru.

V březnu 1930 se začala údolní přehrada (na řece Dyji) u Vranova nad Dyjí (největší vodní stavba v tehdejší ČSR) budovat společně s novým Bítovem, dvěma mosty a inženýrskými stavbami v novém Bítově pod vedením zemského vrchního stavebního rady Ing. Karla Navrátila. Dílo, kde v průběhu stavby pracovalo 2 500 lidí, bylo dokončeno za tři a půl roku a na podzim roku 1933 se vodní nádrž začala napouštět vodou. Uvedení do provozu bylo v roce 1934. Objem vody ve Vranovské přehradě je cca 150 miliónů m3. Vranovská přehrada přijímá také vody Želetavky, která se vlévá do Dyje u hradu Bítova. Nádrž přehrady dosahuje až 1,5 km pod Podhradí nad Dyjí. Celková délka Vranovské přehrady činí 30 km, největší hloubka (46 m) je přímo u zdi a pod prvním mostem u Bítova dosahuje asi 30 metrů. Hladina Vranovské přehrady má plochu 763 ha a nachází se ve výšce 351 m nad mořem. Brilantní stavba - přehradní zeď Vranovská přehrada vybudovaná jako gravitační zeď z litého betonu. Je vysoká 55 a dlouhá 285 metrů.

První myšlenka na postavení Vranovské přehrady se zrodila již před první světovou válkou. Syn vranovského stavitele Schmidta, student architektury na technice ve Švýcarsku, podal o prázdninách v roce 1903 se skupinou spolužáků návrh na výstavbu přehrady u Vranova nad Dyjí. Řeka Dyje způsobovala v minulosti často záplavy a ničila vše, co jí stálo v cestě. Jediným řešením v této situaci byla stavba Vranovské přehrady, jejíž betonové zdi by zadržely stamiliony kubických metrů vody a sloužila by k využití vodního živlu v podobě výroby elektrické energie v přehradní elektrárně. 

 

Přehrada dnes

Vranovská přehrada slouží dnes nejen jako významná zásobárna pitné vody, ale je využívána jako centrum rekreace a turistického ruchu. Vranovská přehrada je obklopena lesy, plážemi a chatami. Oplývá mimořádnými přírodními scenériemi, zejména hluboce zaříznutými meandry, skalnatými stěnami, bizarními skalními útvary. Reliéf je pokryt původními listnatými porosty, zejména dubovými, dubohamrovými a bučinami, jehličnany -borovicemi, smrky, modříny. Pro toto území je charakteristická mimořádná rozmanitost rostlinných a živočišných druhů. Klimatické podmínky jsou velmi příznivé v letním období, kdy teplota vzduchu překračuje 30°C a teplota vody se pohybuje mezi 20 až 25°C. Voda ve Vranovské přehradě je po celou sezónu čistá, bez sinic. Patří mezi nejteplejší přehrady v republice. Malebná zákoutí Vranovské přehrady - Moravského Jadranu, (jak je nazývána tato oblast), lákají k rekreaci tisíce návštěvníků z domova i ze zahraničí.

Dominantním objektem na Vranovské přehradě /vranovská pláž/ je také Lávka pro pěší, (most přes Švýcarskou zátoku), postavená v letech 1992-1993, spojující pláž s hrází.

 

Camp Pláž Vranovská přehrada

Rekreační areál Vám nabízí koupání v nádherném prostředí a čisté vodě. 

Za příznivého počasí se návštěvníkům zdarma promítají filmy v letním kině přímo na pláži, a to 4x v týdnu. Pořádají se animační programy, loutkové divadlo, o víkendech probíhají různé kulturní programy např.  Vranovské léto, Výlov sektu, Miss pláž.

Sportovní nadšenci uvítají několik stolů na stolní tenis a několik víceúčelových hřišť, která se dají využít ke hraní volejbalu, nohejbalu, petanque, basketbal, atd.

 

Chatová osada U Tobogánu

Chatová osada je umístěna přímo na hlavní pláži Vranovské přehrady. Od vody je vzdálená cca 100 m. Je ideálním místem jak k prožití rodinné rekreace, tak i pro sportovně založené klienty, pro které je zde připraveno mnoho turistických tras do překrásného okolí Vranovské přehrady s návštěvou Vranovského zámku, zříceniny Cornštejn, hradu Bítov, města Znojma a Telče. Nabízí se zde i možnost sportovního vyžití, např. volejbal, stolní tenis, softtenis atd.

 

Chatová Osada U Lesa

Celý oplocený areál chatové osady se nachází těsně nad hlavní pláží v borovém lese. Od vody je vzdálená cca 300 m. Je ideálním místem jak k prožití rodinné rekreace, tak i pro sportovně založené klienty, pro které je zde připraveno mnoho turistických tras do překrásného okolí Vranovské přehrady.

 

Chatová osada Slunečnice

Areál se nachází v nejatraktivnější části Vranovské přehrady, v klidném lesním prostředí cca 200 m od hlavní pláže v lokalitě zvané Štítarský les. Hlavní pláž Vranovské přehrady: v areálu je hostům k dispozici stylová pivnice, vinárna s TV, společenská místnost s TV, biliár, kuželky, volejbalové hřiště, stolní tenis, ohniště, kolotoče, houpačky a pískoviště pro děti.

 

Cornštejn

Zřícenina mohutného hradu byla vypálena vojsky českého krále Jiřího z Poděbrad, který tak ztrestal loupeživého majitele panství. Dnes se tyčí nad hladinou řeky Dyje zbytky hradu, které na Vás dýchnou svou tajemností.


Jessynka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada:

Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Loňskou dovolenou jsem ztrávila u Vranovské přehrady. Nebyla jsem sice v kempu, který je zde zmiňován, ale v chatičce v osadě Chmelnice což je poslední zastávka lodní dopravy...Zde to bylo rovněž kouzelné jako u celé přehrady ušli jsme pár kroků a už jsme viděli malebnou zříceninu hradu Cornštejna...Jediné mínus, které tato příjedmně prožitá dovolená obsahovala byly sinice, nedalo se koupat a to je u vody docela škoda
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
všem komu se článek líbí mockrát děkuji za milé komentáře, díky moc, to potěšíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
se na Vranovské přehradě líbilo byla jsem tam jako malé děcko stanovat v lese i koupaly jsme se na Kninické přehradě a pak v dospělosti jseme tam byly na zájezdě super článekSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak jsem si přečetla další články a Vaše reakce jsou opravdu přinejmenším zarážející.
Moc ráda bych věděla, proč píšete, že nikdo jiný nemá šanci? Opravdu Vám nerozumím.
Každý ví, že tomu tak není. Ne všechny články jsou zveřejňovány, nechcete, paní Zdenko58, nechat na redakci, jak a kdy a které články zveřejní? Poté, co čtu Vaše reakce i v jiných diskuzích, nejen u článků, nemám z Vašich reakcí dobrý pocit.
Jessynko, nenech se odradit a piš dál!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles