Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vrcholová sportovkyně radí, jak se obléknout při sportovních aktivitách za každého počasí

15. 11. 2016 | Trendy
Dlouho očekávané období pro všechny milovníky bílé stopy je tu. V zimě může být počasí nevyzpytatelné, proto je důležité zvolit správné funkční oblečení a také dbát na vlastní bezpečnost. Své o tom ví i běžkyně na lyžích Adéla Boudíková, která přináší tipy a rady, jak se na běžecké lyžování správně obléknout. 

Vrstvěte

Základ oblékání při sportovních aktivitách všeho druhu je vrstvení. Při vysoké fyzické námaze a zátěži musíte počítat se zvýšeným pocením a následným pocitem chladu. Abyste předešli nachlazení, je důležité nevynechat tzv. 1 vrstvu. Tato vrstva bývá zpravidla slabší, protože jejím hlavním úkolem je transportovat pot od těla do dalších vrstev. Díky tomu udrží vaše tělo v suchu a napomůže i lepší termoregulaci. Materiál funkčního prádla se vždy liší podle toho, zda sportujete s vysokou či nízkou zátěží.

Druhá vrstva je termoizolační, musí udržet optimální tělesnou teplotu za každého počasí a odvádět přebytečnou vlhkost.

oblečení na zimuTřetí vrstva funkčního oblečení chrání před nepříznivými vlivy počasí. Měla by být zateplená a ergonomicky střižena, aby zajistila maximální volnost pohybu. Sportovec, bez ohledu na úroveň, se pak může oddat samotnému běhu na lyžích.

Nezapomínejte ani na kvalitní ochranu hlavy, čepice nebo čelenka by měla být lehká, pružná a větruodolná. Při velkých mrazech jsou důležitou součástí běžecké výbavy i kvalitní rukavice.

Méně je někdy více

Pokud to s oblečením přeženete, tak se nadbytečně akumuluje teplo, což se projevuje tím, že se příliš zpotíte a budete v mokru, oblečení se vám tzv. přilepí na tělo a budete cítit nepříjemný chlad. Pokud se naopak oblečete málo, nemá vás co chránit před nepřízní počasí a teplo bude z vašeho těla odcházet tak dlouho, dokud se nedostaví zimnice nebo křeče ve svalech. „Každý sportovec by se měl oblékat podle toho, jaká je venkovní teplota a jaký výkon bude podávat,“ podotýká Adéla Boudíková.

Oblékání podle teploty

Při teplotě okolo 10°C je vhodné si vzít dlouhé funkční triko a slabší vestu, pro zimomřivější místo vesty slabší bundu. Dlouhé kalhoty se zateplenými koleny (nebo celé zateplené kalhoty na běžecké lyžování) můžete využít i v chladnějších podmínkách okolo nuly. Nohy většinou snesou i nižší teploty než ostatní partie těla, ale kolena si chraňte.

Při teplotách pod nulou použijte stejné oblečení, s tím rozdílem, že si oblékněte druhou termoizolační vrstvu navíc. Když vám bude teplo, není problém jednu vrstvu prádla sundat a uvázat si ji kolem pasu. Teplejší běžeckou bundu si oblékněte, pokud jste zimomřivější běžec, případně při teplotách pod -10°C.

„Jestliže se chystáte běžet nějaké rychlejší intervaly, tak je vhodné si vzít ledvinku, kam si schováte náhradní funkční triko. Pokud jste po rychlých úsecích nebo na kopci zpocení, tak si tričko převlečte, abyste byli na výklus, nebo seběh v dokonalém teple,“
doporučuje Adéla Boudíková, několikanásobná účastnicí 90km Vasova běhu.

Zdroj, foto: Craft


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !