Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vše, co potřebujete vědět o menopauze

24. 05. 2020 | Nemoci
Když se řekne „menopauza“nebo „přechod“ většině žen vyskočí na čele kapky studeného potu. Nedá se ale nic dělat, žádná z nás se tomuto důležitému životnímu mezníku bohužel nevyhne. Jedná se o přirozenou součást fyziologického procesu stárnutí ženy. Menopauza se nejčastěji dostavuje mezi 49. a 51. rokem a přináší s sebou různé změny v tělesném i psychickém fungování. Co tedy můžeme očekávat a jak se na toto období plné změn připravit?

Jako menopauza je označováno období po poslední menstruaci neboli zástava menstruačního cyklu. Přechod zpravidla přichází několik let před samotnou menopauzou. Pro toto období jsou charakteristické zejména výrazné hormonální změny, které způsobuje nedostatek ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu, protože vaječníky již přestávají být aktivní. Během přechodu se dostavuje menstruace o různé délce a síle krvácení. Za čas se pak menstruace úplně zastaví, 12 měsíců od poslední menstruace pak hovoříme o postmenopauze.

žena v menopauzeTento postupný proces můžeme rozdělit tří cyklů. „Premenopauza je období od 40. roku věku do začátku nepravidelných menstruačních cyklů. Na ní navazuje perimenopauza, která zahrnuje 12 měsíců před menopauzou a 12 měsíců po menopauze. Postmenopauza pak začíná rok po posledním menstruačním krvácení,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Radka Gregorová.

Jak to probíhá


Prvním příznakem blížící se menopauzy bývá často nepravidelný cyklus. Ten se může zkracovat nebo naopak prodlužovat, změněná může být i intenzita a délka krvácení. „Kromě již zmiňovaného nepravidelného cyklu se mohou objevit i příznaky klimakterického syndromu. Jde o skupinu příznaků zahrnující návaly horka, pocení (i nočního), nespavost, psychické potíže (labilita, úzkost, vznětlivost, poruchy paměti a soustředění, deprese), ztrátu libida, bolest hlavy, bušení srdce či zácpu,“ vysvětluje MUDr. Radka Gregorová. Tyto příznaky jsou nepříjemné, ale vzásadě neohrožují zdraví.

Mnohem závažnější jsou pak metabolické změny v důsledku nedostatku estrogenů. Ženy po menopauze jsou náchylnější k osteoporóze (řídnutí kostí), kardiovaskulárním a neurologickým chorobám. Nedostatek estrogenů má pak vliv i na zpomalení metabolismu, díky čemuž v období přechodu často dochází k přibývání na váze, které s sebou pak může přinášet i hypertenzi a kloubní potíže. Pomoci může úprava životního stylu. Vhodné je nechat si sestavit jídelníček odborníkem a zařadit také pravidelný pohyb.

Gynekoložka Radka Gregorová k tomu dodává: „Pokud žena tělu nedodává estrogeny, které jí chybí, časem se u ní projeví nedostatek tohoto hormonu zejména na kůži a sliznicích. Mezi nejčastější projevy patří suchost sliznic, jejich ztenčení, snadná zranitelnost a náchylnost k infektům. Postiženy mohou být prakticky všechny orgány v těle, včetně trávicího traktu. Další vážný důsledek nedostatku estrogenů se projevuje na metabolismu kostí, stoupá riziko osteoporózy, ale i kardiovaskulárních komplikací.“

Včasná detekce a hormonální léčba jako pomoc od zdravotních obtíží


Projevy menopauzy lze ovlivnit užíváním hormonální substituční léčby neboli HRT. Právě proto je nesmírně důležitá včasná detekce menopauzy a brzké zahájení léčby. „Podávání estrogenů má pozitivní vliv nejen na stav vlasů, zubu, kůže i sliznic, ale i na paměť, celkový psychický stav a rozvoj osteoporózy. Je dokázáno, že k největšímu úbytku kostní hmoty dochází během prvních 3-4 let od menopauzy,“ říká gynekoložka.

HRT existuje ve formě cyklické, sekvenční nebo kontinuální. U cyklického režimu se estrogen s gestagenem dává tři týdny s týdenní přestávkou, sekvenční forma HRT spočívá v podávání samotného estrogenu v první polovině cyklu a kombinaci estrogen-gestagenu ve druhé polovině cyklu. Při kontinuálním režimu žena užívá každý den kombinaci estrogenu a gestagenu bez pauzy na krvácení.  „Cyklický a sekvenční režim HRT je nasazován ženám se zachovaným cyklem ke zmírnění příznaků klimakterického syndromu a ke zpravidelnění cyklu. Kontinuální forma HRT je vhodná pro ženy s již diagnostikovanou menopauzou,“ dodává odbornice.

Otestujte se!


Pokud máte podezření, že už „to“ přišlo a nechcete hned chodit k lékaři, vsaďte na domácí test menopauzy. Test probíhá na základě detekce hladiny hormonu FSH v moči. Hormon FSH stimuluje růst a dozrávání ovariálních folikulů během menstruačního cyklu. U žen s normálním, pravidelným cyklem hladina FSH kolísá do 25 mIU/ml uprostřed cyklu. Nastupující menopauzou tělo produkuje méně a méně estrogenů. Hladina hormonů FSH se zvyšuje za účelem zvýšení produkce estrogenů ve vaječnících. To vede k několikanásobnému zvýšení hladin hormonu FSH, které lze snadno detekovat právě pomocí testu.

„Domácí testy fungují na základě imunochromatografie. Reagují na koncentraci hormonu FSH vyšší než 25mlIU/ml. Spolehlivost je udávaná srovnatelná s krevními testy. Žena si tak může prostřednictvím testu v pohodlí domova udělat představu o tom, zda za jejími potížemi stojí klesající ovariální rezerva. Pozitivní test by měl být důvodem návštěvy u lékaře, který stanoví definitivní diagnózu a navrhne další postup,“ uzavírá MUDr. Radka Gregorová.

Zdroj: KlimaSei


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle