Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vše o aloe vera

28. 10. 2017 | Péče o tělo
Aloe vera patří v současnosti mezi nejoblíbenější léčivé rostliny. I když se vzhledem podobá kaktusu, patří do čeledi Liliaceae (liliovité). Její přesný latinský název je Aloe Barbadensis Miller, proto se ve složení doplňků stravy můžeme setkat s oběma názvy, ale vždy se jedná o stejnou rostlinu.

Lze ji doporučit na podporu imunity, podporuje léčbu zánětlivých procesů, tlumení bolesti, snižování vysoké teploty, nebo podporuje nervový systém (obsažená látka inositol). Obsažené vlákniny (inositol, lignin) pomáhají optimalizovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Steroly působí zásaditě na trávící šťávy a chrání žaludek před překyselením a pálením žáhy. Je zdrojem řady užitečných přírodních látek.

Obsahuje velké množství enzymů či vzácné stopové prvky. V sušině získané z vnitřní šťávy gelu jsou obsaženy polysacharidy (acemanan, pektiny), fenolické a organické sloučeniny (saponiny), vitamíny, minerály (sodík, vápník, draslík, železo, hliník, zinek a hořčík), stopové prvky (měď, olovo, nikl, vanad) a enzymy (obsahuje celkem 15 enzymů, například amylázu, lipázu či celulázu). Z vitamínů obsahuje vitamíny ze skupiny B (B1-thiamin, B2-riboflavin, B6-pyridoxin, B9-kyselinu listovou a B12-cyanokobalamin), vitamín C, vitamín E, cholin a beta-karoten. Z dalších látek v sušině můžeme najít vlákniny inositol a lignin nebo aminokyseliny tryptofan, fenylalanin kyselinu salicylovou, bílkoviny, steroly nebo triacylglyceroly.


Vše o aloe veraZevně příznivě působí proti plísním, zánětlivým procesům na kůži, podporuje hojení ran, léčbu bradavic, pomáhá při ošetření po bodnutí hmyzem, popálení od sluníčka, říznutí a mnoha dalších případech. V přírodních přípravcích pomáhá aloe vera i lépe hojit jizvy, to platí zejména pro čerstvé jizvy.

Pro koho není Aloe vhodná?

Aloe vera gel není vhodný pro pacienty s hemoroidy, při menstruaci, gynekologických problémech a v období těhotenství. Vzhledem k obsahu kyseliny salicylové by aloe vera gel neměli užívat pacienti s poruchou srážlivost krve. Osobně bych vzhledem k nedostatku odborných informací nedoporučil podávat aloe vera gel dětem do 15 let. Obecně platí, že pacienti s větším množstvím užívaných léků (a tedy komplikovanějším zdravotním stavem) by se měli nejprve poradit o užívání aloe vera gelu vnitřně s lékařem nebo lékárníkem.

Dá se gelem za aloe předávkovat a co se může stát?
Pokud vynecháme možnost alergické reakce, předávkování aloe může vést k překrvení břicha a pánve.

Pro koho a v jakém období je aloe vhodná?

Délka pro vnitřně užívané doplňky stravy s aloe vera gelem není stanovena. Osobně bych doporučil užívat tak dva až tři týdny každý den podle dávkování doporučeného výrobcem. Poté udělat přestávku, minimálně dva týdny a dle potřeby je pak možné se k užívání aloe vera gelu vrátit. Vhodné je pro osoby, které chtějí posílit imunitu či mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Mohou ji užívat i osoby se zvýšenou hladinou cukru v krvi, ale bez vědomí lékaře by ji měli užívat pouze ti, co dodržují dietu a neužívají léky předepsané lékařem (ti se musí nejprve s lékařem domluvit). Obecně je ale užitečné ji užívat i jako zdroj řady důležitých vitamínů, minerálů a dalších látek

Na co si dát pozor při výběru doplňku stravy z aloe?
Při výběru si rozhodně dejte pozor na to, zda doplněk stravy obsahuje jen čistý aloe vera gel z vnitřku listu a že neobsahuje také zpracovanou kůru listů se silně projímavým účinkem (antrachinon aloin). To by měl výrobce jednoznačně deklarovat v popisu přípravku.

Je dobré připomenout fakt, že velké množství látek obsažených v něm nastoluje požadavek garance kvality. Nejčastěji se na trhu objevuje právě Aloe Vera gel, jež jsou vyrobeny z čistého gelu obsaženého v listech Aloe Vera. Při výběru kvalitního Aloe vera gelu je důležité zjistit, jaký druh aloe byl k jeho výrobě použit. Kvalitu rovněž znatelně ovlivňuje vliv zeměpisné polohy, zeminy, dostatek slunečního záření, způsob pěstování a šetrné zpracování. To by mělo probíhat za studena, aby nedošlo ke zničení struktury složitějších organických látek (a tím ke ztrátě léčebných účinků gelu a jeho kvality). 

Proto je třeba rozlišovat mezi produkty od jednotlivých firem. Některé totiž používají koncentrát či sušeninu z aloe, tyto mísí s vodou v poměru 1:50 až 1:200 a dodávají pak na trh produkty s označením Aloe Vera šťáva nebo Aloe Vera nápoj. V tom případě pak se jedná o klasický džus či nápoj s chutí aloe, ale bez jejich příznivých účinků

Autor:  PharmDr. Tomáš Arndt


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám ho doma a jsem s ním spokojená. Používám ho na všechno.
Obrázek uživatelky
profil
dá se použít na popáleninySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
A jaké je využití doma ustřiženého listu z aloe v květináči? Dá se to na něco úspěšně použít?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles