Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Všecky krásy dřeva

1. 07. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Všecky krásy dřeva
Autor: Patřičný Martin
Nakladatelství: Grada
Datum vydání: 13.5. 2015
Formát: 160 x 240 mm
Počet stran: 168
Cena: 369 Kč

Dřevo není jen obyčejný materiál ke stavění nebo topení. Dřevo je krásné. Na pohled, na pohmat, na přivonění. A všech těchto neobyčejností si všímá půvabná, bohatě ilustrovaná kniha o dřevu, stromech i lidech kolem nich, kniha s názvem Všecky krásy dřeva
.

Mimochodem, jde o dvojitou parafrázi - původní slova jsou z árie Kecala v Prodané nevěstě a použil je také básník Jaroslav Seifert jako název své jediné prozaické knihy. První kapitola se zabývá životem stromu, jeho bojem s okolím i kouzly, která v živém dřevě vytváří příroda. Druhá ukazuje, jak strom žije dál v dřevěných věcech a jak tyto věci vznikají.

Ve třetí kapitole pak v humorných vyprávěních autora dřevěné věci - staré i dnešní, zdánlivě známé a běžné - ožívají. Autor si v této knize nekladl za cíl předložit čtenářům vědeckou práci či příručku, ale vážně nevážný pohled na "všecky krásy dřeva".

Všecky krásy dřevaO autorovi knihy Všecky krásy dřeva:


Martin Patřičný - umělec, výtvarník, spisovatel a hlavně dřevař, který řemeslo povýšil na umění. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce (řezbářství a soustružení dřeva). Po maturitě na gymnáziu prošel celou řadou zaměstnání (prodavač, aranžér, řidič, skladník, dřevorubec atd.). Zhruba od roku 1988 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem. Žije a pracuje v Debrně u Kralup nad Vltavou.

Má za sebou více než sto výstav po celé České republice a na Slovensku - v menších městech i v Praze (Rudolfinum, Národní muzeum, Obecní dům...), v Bratislavě i Piešťanech... V evropských zemích se účastnil výstav v Belgii, Rakousku, opakovaně ve Francii, samostatně v Německu, Dánsku, Švédsku a v Itálii. Za mořem vystavoval v USA (N.Y.) a nejdále měl své dřevěné obrazy v Torontu v Kanadě.

Byl spoluautorem a průvodcem dokumentárního televizního cyklu Kus dřeva ze stromu (režie Bedřich Ludvík), uspořádal více než sto "Dřevěných" večerů se zajímavými hosty, poezií a živou hudbou. Jeho další aktivitou jsou knihy - Všecky krásy dřeva je čtvrtá o dřevě, sedmá v pořadí.

Tuto knihu Všecky krásy dřeva koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !