Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vši se vezou na desetileté vlně. Letos vrcholí.

12. 06. 2015 | Péče o vlasy
Pokud máte pocit, že se poslední dobou začíná nějak moc mluvit a psát o vších, je to opravdu tak. Podle informací hygieniků právě vrcholí cca desetiletá vlna epidemie vší neboli pedikulózy, což sebou kromě zvýšeného rizika nákazy nese i další nepříjemný problém, kterým je jejich rezistence na dosavadní přípravky na odstranění vší.

Tyto malé kousavé potvůrky si totiž během každého 10 – 15 letého cyklu dokážou genetickými mutacemi vybudovat odolnost na rozličné insekticidy a další léčiva, díky čemuž se dokáží neuvěřitelně šířit a odolávat snahám o vyhubení.Stojíme tedy na prahu dalšího cyklu, kdy je potřeba jejich likvidaci věnovat větší pozornost.

Tvoreček, který je člověkem doslova přitahován zřejmě už od vzniku našeho druhu a „věrně“ nás doprovází skrze staletí, je v současné době zastoupen zejména druhem Pediculuscapitis, tedy vší dětskou, která se specializuje na pobyt v lidských vlasech. Obávaným přenašečem infekcí byla v dřívějších časech ještě Veš šatní, která je ovšem nyní naštěstí velmi vzácná.   

Vši se vezou na desetileté vlně. Letos vrcholí.Netrápí pouze děti

Veš dětská ovšem neparazituje pouze na dětech, jak by se dalo odvozovat z jejího názvu. Pokud nejste výrazně nakrátko nebo dokonce holohlaví, vás může „navštívit“ klidně i v seniorském věku.Uhnízdí se v udržované barvené hřívě čistotné mladé manažerky stejně jako ve vlasech u starostlivé babičky, která se pomazlila s vnoučkem. Odborníci se shodují na tom, že zavšivení rozhodně není žádným znakem nedostatečné hygieny v té které rodině, i když je samozřejmě pravda, že lidé, kteří mají problémy s hygienou, mohou být dlouhodobým zdrojem a trvalým přenašečem.


Z hlavičky na hlavičku aneb pozor na selfie

V souvislosti s výskytem vší se vždy zdůrazňuje, že přenos z jednoho člověka na druhého je pouze přímým kontaktem dvou hlav. Vši neskáčou jako blechy, ani nemají křídla. Známé jsou samozřejmě situace, kdy si vychytralé děti předávají vši v krabičce od sirek, aby pak nemusely do školy, ale reálně je veš přitahována přirozeným elektrostatickým nábojem vlasů a i při letmém dotyku se zachytí a přeleze.  Bohatě stačí jedna dospělá samička, která naklade čerstvé hnidy a je zaděláno na problém.

Až komicky nám pak může znít zpráva ruské hygienické služby, která varovala před epidemií vší, šířenou milovníky selfie, vytvářených pomocí mobilů.  Selfie se v Rusku (a nejen tam) stala obrovskými hitem, přičemž při vzniku těchto společných autoportrétů dvou a více lidí se tradičně dávají hlavy k sobě před mobilem, drženým v natažené ruce. To je pak ideální moment pro šíření těchto cizopasníků. Faktem zůstává, že právě mezi dětmi a mládeží jsou „selfíčka“ oblíbenou zábavou i u nás.

Stud a únava

Největším problémem pacientů naštěstí není, jak jsme již zmínili, nebezpečí nějaké infekce.  Zejména děti velmi trápí psychologické a sociální dopady, související s nuceným odloučením od ostatních dětí, a pocitem studu a provinění. To vyplývá z většinově neodůvodněných poznámek a předsudků ostatních dětí i rodičů o nedostatečné hygieně nakaženého a celé jeho rodiny, a to především u těch dětí, které jsou ve třídě označeny jako zdroj zavšivení. Dalším výrazným problémem je svědění, způsobené sáním krve těmito parazity. Ti totiž vypouští do ranky svědivou látku, která zamezuje srážení krve a umožňuje lepší sání. Díky tomu se pacienti stále drbou (dokonce si mohou rozdrásat pokožku do krve a zanést nějakou infekci) a také špatně spí, což způsobuje únavu a má negativní vliv na psychiku.

Drží se jako veš v kožichu

Známé rčení o vši v kožichu je zde na místě. Mimo to, že vešky úporně svírají vlas, na kterém žijí, dokáží přežít celý den bez potravy například na polštáři, čepici nebo hřebenu. Ve vaně je také neutopíte. Při jejich likvidaci tak musíte myslet nejen na napadenou hlavu, ale také na desinfekci věcí souvisejících, tedy ložního prádla, oblečení a podobně. To je nejlepší hodit do pračky a prát nejméně na 60 stupňů. U malých dětí nezapomeňte například i na autosedačku!

Na samotné vši odborníci doporučují kombinaci poctivé ruční práce a odvšivovacích přípravků.  Pokud přinese vši ze školy kluk, je ideální vzít ho hodně nakrátko, což by neměl být většinou problém. Malé slečny jsou ale na své vlásky mnohem víc háklivé, takže zde přichází na řadu známý hřeben všiváček, který si mnozí z nás pamatují z dob svého vlastního dětství v minulém století.  

Při této zdlouhavé činnosti je nejlepší vyčesávat vlasy nad bílým papírem či ubrusem, aby byly vyčesání paraziti dobře vidět. Nesmíte zapomenout ani na hnidy, ze kterých by se vylíhla další hladová generace. Špatně se hledají, takže při pátrání po nich pomůže i lupa. Hnidy bývají zachycené pevným přírodním lepidlem nízko nad pokožkou.

Existuje účinná chemie?

Přípravky proti vším najdete v každé lékárně a internet je plný zaručených nápadů, jak na vši. Lít si na hlavu petrolej opravdu není dobrý nápad, a proto je lepší poradit se s lékárníkem. Již bylo řečeno, že vši se vždy v cca 10 – 15 letém cyklu dokáží genetickou modifikací vypořádat s rozličnými insekticidy a dalšími látkami, které se proti nim používají a vytváří si solidní imunitu. Právě nyní se nacházíme na vrcholu této vlny a dlouholeté osvědčené přípravky podle dětských lékařů a hygieniků selhávají.

Nic netajit

Pokud jako zodpovědný rodič zjistíte, že má vaše dítě vši, je opravdu nutné informovat školku, školu a případně zájmové kroužky, do kterých vaše dítě chodí. Tajit tuto skutečnost se opravdu nevyplácí. Aby byla nákaza bezpečně zažehnána, musí být vši a hnidy zlikvidovány u všech dětí (a samozřejmě dalších členů rodiny). Dítě nakažené pedikulózou samozřejmě nesmí chodit do školy a po odstranění vší je třeba hlavu kontrolovat ještě nejméně tři týdny.

Zdroj, foto: Elimax


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vši se vezou na desetileté vlně. Letos vrcholí.:

Vši se vezou na desetileté vlně. Letos vrcholí.
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Před 10 lety (!!) jsme bojovali s veškami ve škole. V lékárně jsme postupně nechali jednu výplatu, vyzkoušeli jsme i veterinární přípravky, prostě nic- nejvíc mi vadilo, že jsem neustále prala a žehlila veškeré povlečení, ručníky, oblečení atd. Nakonec jsem se opravdu rozzuřila, zašla do drogérie a koupila obyčejný petrolej- teda, nevím, jestli obyčejný, na rozdíl od toho, který jsem jako malá znala z domova, vůbec nezapáchal, ale jiný tam neměli. Nalila jsem ho holkám na hlavy, zabalila do starých hadrů a světe div se- veškeré vešky si pořádně napily a vyčesali jsme jich do vany spousty, málem nám ucpaly odpad, potvory. Od té doby mi dcery nepřinesly ani jednu. Na třídních schůzkách jsem to poradila dalším rodičům- sice jedna paní říkala, že jsou to metody z první války, ale zrovna ona mi pak sdělila, že měla úspěch. Takže petrolej je výborný!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles