Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výbava kuchyně pro miminko

27. 09. 2010 | Výživa

Když se malé miminko začne poprvé dožadovat zeleninových a ovocných příkrmů, stojí většina matek před důležitým rozhodnutím: kupované nebo domácí? A když domácí, co asi všechno budu v kuchyni k přípravě takových miniporciček potřebovat? Pokud patříte k zastáncům kupovaných skleniček, tak tenhle článek zavřete a běžte si třeba uvařit kávu. Ale pokud jste se rozhodla svému robátku vlastnoručně a chutně vařit, čtěte dále...

Doporučujeme pro maminky

K nezbytné výbavě šikovné a vaření znalé maminky rozhodně patři tyčový mixér: hravě rozmixujeme na kaši nebo krémovou polévku prakticky cokoliv. Doporučuji koupit kvalitní a hlavně lehký. Pokud se totiž budete v kuchyni vyskytovat pravidelně, počítejte už za rok za dva s všudypřítomným malým pomocníčkem. A ten určitě ocení, když si bude moci (samozřejmě pod dozorem) svoji oblíbenou polévku rozmixovat sám.

I kuchyňský robot vybírejte raději značkový, v následujících letech bude totiž vystaven značné zátěži. Doporučuji pořídit i odšťavňovač, abyste nemusela při dostatku sezónního ovoce vyhazovat peníze za drahé ovocné šťávy a džusy. Nepodléhejte ale návodům, ve kterých se uvádí, že do přístroje můžete vhodit ovoce neoloupané. U jablka to sice až tak nevadí, ale pokud budete odšťavňovat neoloupané pomeranče, bude výsledek určitě tak trochu hořký.

Nezbytný bude nejspíše i pařák, hlavně pro přípravu zeleniny. Dejte na mou radu a pořiďte si ho, i když jste doposud byla dokonalá kuchařka, které se hned tak něco nepřipálilo. Přítomnost dítěte v kuchyni hravě snižuje kuchařské výkony nejméně o 50%!

Nezbytnosti pro malé pomocníky

Tak první věcí, kterou byste měla svému robátku pořídit, jakmile se vám začne v kuchyni motat pod nohama, jsou určitě kuchyňské chňapky. Mohou mít třeba tvar maňásků, ale vždycky by měly být bavlněné, ne z umělého vlákna. Mě osobně se pro začátek osvědčily staré vlněné ponožky. Našila jsem na ně očička a pusinky a byly k nezaplacení.

Abyste nemusela dítě po každém vaření převlékat, určitě investujte do pracovní zástěry (pořiďte raději více kusů, ať nemusíte tak často prát). Ale upřímně, docela dobře postačí i stará manželova košile, které ohrnete rukávy.

Výborným nápadem je i porcelánová lžíce – vždyť víte, takový ten čínský kousek. Nejen že dobře vypadá, ale také se malému kuchaři při ochutnávání dobře drží a rozhodně si o ni nepopálí pusu.

Hračky v kuchyni

Hračkami v kuchyni myslím všechno to, co se dá nějakým způsobem použít k ozvláštnění vaření a obvykle i k ozdobení hotové jídla. Patří sem třeba kráječ na vajíčka, vykrajovač jádřinců (dají se s ním dobře dělat ovocné kuličky), váleček na těsto, rádýlko a všechna možná vykrajovátka na cukroví. Ty mimochodem nemusíte používat jen k původně určenému účelu, ale docela dobře se dají použít i k vykrajování ozdobných tvarů z šunky, sýra, zeleniny nebo třeba těsta na nudle. Ale koneckonců, proč si neupéct cukroví i jindy než o Vánocích? Když to vaše maličké baví…

 

Notburga - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Fajn článek. Také jsem přemýšlela, jestli budu malého dokrmovat tím kupovaným, což se mi moc nelíbí. Radši bych mu vařila sama, ale na druhé straně jsou to opravdu menší porce, které se nedají dlouho skladovat. Rozhodně to ale zkusím.
Obrázek uživatelky
profil
tyčový mixér každopádně, to je moc velký pomocník, hrnec na napařování zeleniny je dost drahý, postačí improvizovat, dát zeleninu na sítko na knedlíky, popd to trochu vody, odšťavňovač mám, zatím leží, ovoce, nějak není levné, aby se to vyplatilo a neurodilo se, aby známí rozdávali, škoda. Co můžu poradit maminkám co už děti stolují, vykrajovátka na cukroví, vykrajujte ze sýru, papriky..., vytvářejte na housce tváře a zvířátka, děti pak zbodnou více, když je to hravou formou.
Obrázek uživatelky
profil
Super článek! Čekám první miminko a už se na tyhle "radosti - starosti" moc těším! Smajlík Díky za tipy!
Obrázek uživatelky
profil
Po přečtení článku nechápu, jak jsem mohla zvládnout nakrmit dvě mimina i bez všech těch tyčových mixérů a značkových robotů SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nějak jsem si klikla a skončila na miminkách. Tato sekce se mě zatím netýká, respektive, kdysi týkala, ale teď už leda, až budu někdy babičkou.
Každopádně, pěkně napsaný článek.
Sama jsem si vyzkoušela vaření pro mimino, jelikož jsem rozhodně neměla peníze na to, abych vše kupovala, takže zcela výjimečně, nebo pro zjištění, co bude syn baštit a pak jsem se již zařídila podle složení. Ba i přesnídávky jsem si udělala sama, když jsem dostala hromadu hrušek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles