Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výběr vhodného pozemku

9. 02. 2011 | Novostavba

Pokud nepatříte mezi ty šťastlivce, které příbuzenstvo obdarovalo stavebním pozemkem nebo alespoň zahradou, která je vhodná na stavbu domku, čeká vás důležitý krok ve výběru vhodné parcely.

Nejprve je potřeba si ujasnit, jaké nároky na bydlení vlastně máme. Chceme bydlet na okraji města či raději na venkově? Nebude pro nás problém každodenní dojíždění? Zkusme si porovnat klady a zápory obou variant.

Město nabízí nekonečně možností co se týká dopravní obslužnosti, sítě obchodů, zdravotnických zařízení, škol, kulturního a sportovního vyžití, ale i větší a rozmanitější nabídku pracovních míst. Nabídka pozemků vhodných pro zástavbu je však velmi omezena. Navíc jejich cena je mnohdy výrazně nadsazena. Také životní prostředí ve městech není úplně ideální. Smog, nadměrný hluk ani vyšší kriminalita nepřispívají k pohodovému a zdravému životu. Nezanedbatelná je anonymita, kterou mnozí upřednostňují.

Na vesnici sehnat pozemek není problém. Jejich cenová dostupnost je ale kompenzací za dojíždění do města a to prakticky denně. Na většině vesnic není lékař, škola ani dostatek obchodů se základními potravinami. I pracovní příležitosti jsou mnohem menší. Je zde ale čisté ovzduší a prostředí, které poskytuje klidné bydlení. Většina rodin staví dům napořád, chtějí v něm založit rodinu a vychovat děti a pro děti je venkov ideální.

Výběr lokality je tedy za námi.

Čeká nás ten správný pozemek. Ale kde ho hledat? Nejjednodušší cesta je na stavební úřad. Tam nám poskytnou informace, které části obce či města jsou určené pro zástavbu rodinnými domy. Ne všude totiž můžeme stavět. Z územního plánu a regulativ se dozvíme, zda nám např. poblíž našeho pozemku nepovede dálnice. Dále si můžeme vyžádat informace o ochranných a záplavových pásmech. Omezení nebo zákaz výstavby může být v chráněných krajinných oblastech. A jdeme pátrat. Při troše štěstí natrefíme na tzv. proluku mezi domy nebo na nevyužitou zahradu. Řešením je i koupit starý dům, zbourat ho a na jeho místě postavit nový. To ale není tak jednoduché. Staré domy jsou stále ještě dost drahé a musíme přičíst náklady na demolici.

Našli jsme náš vysněný pozemek. Ale bude dostatečně velký? Nebo není až příliš velký? Velikost stavebního pozemku je také dána územním plánem, který je specifický pro každou obec i město. Někde může být pozemek 600m², jinde je minimální rozloha 1.500m². I to hraje velkou roli v našem rozhodování. Pozor také na úskalí velikosti pozemku – budu za 20 let zvládat pobíhat po zahradě se sekačkou? Není příliš svažitý a zdolávání terénních nerovností mi bude za pár let dělat velký problém? Nezapomeňte proto na kompromisy, po létech se vám vše vrátí zpět.

Ale pro určitý pozemek už jsme se rozhodli a odpovídá našim představám. Zbývá jen zajít na katastrální úřad a zjistit si, komu pozemek patří, zda vlastníků není několik a zda na pozemku neváznou věcná břemena či závazky. Údaje o vlastníkovi lze zjistit i na internetu. I přesto doporučuji pořídit si na katastru nemovitostí výpis z listu vlastnictví, kde najdete všechny opravdu důležité a podstatné údaje. Předem si na internetu zjistěte parcelní číslo!

Pozemek jsme vybrali, s majitelem jsme se dohodli. Jak budeme pokračovat dál? Čeká nás kolečko po úřadech.

 

Příště: Kupujeme pozemek


Vaše

Evuška

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavne nech to nie je na zaplavovom území
Obrázek uživatelky
profil
všimla pokračování.
Takže to co jsem napsala zřejmě bude v dalším díle.
Obrázek uživatelky
profil
ještě bych si dovolila připsat, že k pozemku musí být samozřejmě cesta, přístup.
A pozor na to, kde se dá napojit na inženýrské sítě. Někdy se pak stavba silně prodraží.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles