Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vybíráte péřovku? Vsaďte na husu a ohlídejte „cuin“

29. 11. 2017 | Trendy
Když se před lety objevilo duté vlákno, zdálo se, že peří už najdeme jen v duchnách postelí venkovských chalup. Jenže časem se ukázalo, že peří je v některých parametrech zcela nedostižné, a tak stále zůstává izolačním materiálem číslo jedna. Jeho skvělé vlastnosti nejvíce oceníte právě teď, třeba při výběru zateplené bundy.

V současnosti existuje mnoho druhů vynikajících izolačních materiálů, ale na kvalitní peří žádný z nich nemá. Kromě toho, že peří dokáže skvěle akumulovat teplo a nepropouštět ho dál, má nízkou hmotnost, takže oblečení je lehké a skladné. Péřovou bundu nebo vestu snadno sbalíte do malého „ranečku“ a ještě vám poslouží při delších cestách vlakem nebo letadlem místo polštáře. Navíc – pokud se budete o péřové výrobky správně starat, můžete se z nich těšit dlouhá léta. A určitě vás bude při jejich nošení hřát i pocit, že jsou z obnovitelných zdrojů, snadno recyklovatelné, a tedy k přírodě daleko šetrnější.
    

Vybíráte péřovku? Vsaďte na husu a ohlídejte „cuin“

Husa má přednost

Mezi lidmi pohybujícími se ve světě outdooru se s nadsázkou říká – kachna patří na pekáč, husa do bundy… Vysvětlení je pochopitelné – husí peří má jako výplň zimního oblečení mnohem lepší parametry než to kachní. Husí peří je oproti kachnímu výborně plnitelné, to znamená, že po uvolnění tlaku rychle získává svůj původní objem a tvar. Zároveň je i lehčí než kachní, má skvělou tvarovou stálost a umí se dobře přizpůsobit tvaru lidského těla a jeho pohybům. Tím dokáže zabránit tomu, aby chladný vzduch z vnějšího prostředí pronikl k tělu. A ještě bych zmínil jeden bonus navíc, který oceňují zvláště ženy – i velmi teplé dámské bundy mohou mít subtilní tvary a rozměry, takže ani opticky nepřidávají kila navíc.

A co kajka?

Ovšem možná byste raději vyzkoušeli oblečení plněné kajčím peřím, které je jakýmsi Ferrari mezi přírodními náplněmi. Pak ale musíte stejně jako u zmíněného auta sáhnout při nákupu trochu hlouběji do kapsy – taková bundička vás může vyjít i na 3 000 EUR… Není divu – kajka mořská je divoký pták, který si prachovým peřím vystýlá svá hnízda. A její peří se získává sběrem z těchto hnízd… Ale nelitujte, stejně není kajčí peří tak praktické jako husí – aby totiž drželo v hnízdě a neuletělo, má jednu specifickou vlastnost – pírka zůstávají u sebe… A to je důvod, proč se nedá využívat při tzv. komorovém plnění – nakupilo by se v jednom místě, a zbytek by zůstal prázdný. Proto se většinou používá jen u luxusních, jednoduše prošívaných bundiček.

O kvalitě rozhoduje plnivost

O tom, jak se v péřovém oblečení zahřejete, rozhoduje i poměr použitého prachového peří a malých pírek, který je na výrobku vyjádřený číselnými údaji. Například označení 90/10, které často naleznete u kvalitnějších výrobků, vyjadřuje, že na výplň bylo použito 90 % prachového peří a 10 % malých pírek. Plnivost, která se udává v kubických palcích (cuin), zase označuje schopnost peří zaujmout určitý objem. Platí, že čím vyšší „cuin“, tím má výrobek vyšší tepelně-izolační vlastnosti. Čisté prachové peří (100/0) má asi 950 až 1000 cuin, směs 90/10 asi 650 cuin. Outdoorové a sportovní bundy mají běžně 500, 650 až 800 cuin – u tohoto oblečení je totiž vhodnější kombinace čistého prachového peří s jemnými pírky, jež zvyšují odolnost náplně proti mechanickému namáhání, a to i za cenu o něco vyšší hmotnosti bundy.

Zákaz prolézání

Možná jste to sami zažili – pořídili jste si krásnou péřovou bundu, vzali ji párkrát na sebe a zjistili, že svetr či mikina pod ní je plná prachových vloček z pírek. Chcete-li napříště tomuto problému předejít, hledejte před nákupem na vybrané bundě zmínku o technologické úpravě downproof. Pokud je podšívka bundy takto ošetřena, zůstává dostatečně prodyšná, takže se v ní nezpotíte, ale drobná peříčka skrz ni neprolezou.

Od svrchního materiálu péřové bundy se zase očekává, že zabrání pronikání vlhkosti zvenčí do izolační náplně a přitom také zůstane dostatečně prodyšná. Z tohoto hlediska se nejlépe osvědčily tkaniny ze 100% polyamidu, tzv. nylon, opatřený například vodoodpudivou vrstvou a úpravou Ripstop proti roztržení.

Správná péče se vyplatí

Na údržbu péřového oblečení se prodávají speciální rychlorozpustné, velmi šetrné a přitom maximálně účinné prací pěny. Sušičky se obávat nemusíte, jen k bundě při sušení přihoďte dva tenisáky (nejlépe oholené, aby nepouštěly zelinkavý chlup) nebo k tomu určené míčky do sušičky, aby se peří během sušicího procesu dobře natřáslo a stejnoměrně rozmístilo v prošitých komorách,“ doporučuje odborník a pro ty, kdo sušičku nevlastní, přidává další radu: Jestliže sušičku nemáte, bude nejvhodnější rozložit bundu na vodorovnou plochu-sušák a průběžně bundu otáčet a naklepávat. Zabere to sice trochu času, ale tahle péče se určitě vyplatí – kvalitní péřovka vás bude hřát po mnoho let.

Tajný tip pro alergiky: V bundách plněných peřím vzniká díky optimální teplotní a klimatické rovnováze velmi nepříznivé prostředí pro roztoče, kteří ke svému životu potřebují především vlhko, proto se jich většinou nemusí obávat ani alergici.

Zdroj, foto: 4camping


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrá rada nad zlato! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
aktuální, rady užitečné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles