Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vycházky v těhotenství

24. 10. 2012 | Těhotenství

Tento článek bude řešit těhotné ženy na nemocenské či na neschopence a vycházky od lékaře. Těhotná žena se může ocitnout na neschopence z mnoha různých důvodů. Nejčastěji z důvodu rizikového těhotenství nebo i nepřizpůsobením zaměstnavatele jejímu novému stavu (bohužel je takových žen čím dál více) a nebo také jen proto, že chce zůstat celé těhotenství doma (tento důvod se mi osobně moc nelíbí, ale je to věc každé maminky).

Od letošního roku (od 1.1.2012) platí nový zákon či novela zákona, že vycházky na nemocenské jsou maximálně 6 hodin. Výjimku mají pouze onkologické nemoci apod. Bohužel se tento nový zákon týká i těhotných maminek.

vycházky v těhotenstvíA já sama za sebe můžu říct, že se mi to nelíbí. Maminka by se měla pohybovat venku libovolnou dobu a podle momentální nálady a stavu. Ovšem když má pevně stanovené vycházky v určitou denní dobu a je jí v tu dobu např. špatně, tak se ven nedostane a zbytek dne je zavřená doma. Prostě se mi tohle nařízení nelíbí a soudím ho jako nespravedlivé. Těhotná by měla chodit ven kdykoliv. O povolení vycházek a o rozsahu vycházek rozhoduje ošetřující lékař. Může je dát od 4 do 6 hodin. Pokud se žena nenachází v době, kdy nemá vycházky, doma - může jí být  nemocenská dočasné zkrácená a mnohdy i odebrána. A myslíte si, že těhotným kontroly nechodí? Bohužel je to velký omyl. Kontroly chodí a často a poslední dobou si na těhotné mnohdy i zasednou. Samozřejmě kontrola vám přijít vůbec nemusí, ale raději bych to neriskovala. Samozřejmě když v době nevycházek navštívíte lékaře, bude vám nepřítomnost naštěstí omluvena. Dokonce jsem slyšela, že je omluveno i cvičení pro těhotné a těhotenské kurzy, ale doopravdy nevím, co je na tom pravdy.

Momentálně jsem také na nemocenské z důvodu těhotenství, je to asi 14 dní a kontrola zatím nepřišla, ale kdoví, riskovat peníze rozhodně nehodlám. Ovšem tato novela mi připadá absurdní a nespravedlivá. A jaký máte názor na vycházky v těhotenství Vy? Myslíte si, že je to spravedlivé vůči těhotným ženám? Je vůbec správné nebo morální v době těhotenství takto omezit pohyb těhotné venku? A nebo už máte tohle období za sebou a přišla Vám kontrola?

Budu ráda, když se v komentářích objeví vaše zkušenosti a rady v této situaci, protože to může pomoct mnohým budoucím maminkám. Některé ženy dokonce ani nevědí, že tento zákon už je v platnosti a věří dál v neomezené vycházky a já jsem tímto článkem chtěla podotknout a osvětit budoucí maminky, že už to tak není.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Sice po delší době ale pročítám tuto diskusi, protože řeším právě problém vzít si či nevzít nabízenou neschopenku. Nemůžu uvěřit všem příspěvkům, které se zastávají 6h vycházek a srovnávají těhotné s nemocnými a chtějí pro ně stejný metr. Mám dvě děti a čekám třetí, vzhledem k zdrav.potížím a věku mám automaticky nárok na nemocenku abych mohla zdravé dítě ve zdraví donosit. Nedělám těžkou práci ale nezvládnu jako těhotná sedět 8,5hodiny na zadku u pc.Ale... vodím dítě do školky,vyzvedávám,chodím s oběma na kroužky a tréninky, téměř každý den...,nakupuji a sama chodím 2x týdně pro zlepšení kondice a aby byl porod v poho (ne jak předešlé s komplikacemi) cvičit a plavat. Nedovedu si představit jak by mi lékař rozepsal oněch 6h!!! a hlavně je to málo. Je to neskutečně debilní předpis, který vyhovuje jen OSSZ, aby mohla nachytávat těhotné a nemusla platit. Místo aby si stát těhotné hýčkal, protože populace ubývá tak akorát hází těhotným klacky pod nohy.
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel, musím potvrdit. Momentálně jsem ve 20tt a jeden den mi bylo špatně, celý jsem ho proležela a pořád běhala na záchod. Ten den mi přišla dvakrát kontrola, jenže bohužel jsem neslyšela zvonek( který nám zvoní potichu) přes dvoje zavřené dveře.Nejdříve jsem si skočila k doktorce, která mi napsala papír a šla na sociálku,abych jim to vysvětlila. Pán, který u nás dělá kontrolora se mi jen vysmál do obličeje a měsíc jim trvalo, než mě informovaly o začátku řízení. Takže jsem opravdu zvědavá, jak to dopadne. Jenže zkuste jim vysvětlit, že jste těhotní, je vám špatně a jste celý den zavření doma...
Obrázek uživatelky
profil
V příspěvku od Bokul je mnohem více konkrétních a praktických informací než v celém článku, který je jen obecným tlacháním. Myslím, že Bokul by si zasloužila bodovou odměnu mnohem víc než autorka článku
Obrázek uživatelky
profil
Změna místa pobytu v době pracovní neschopnosti je upravena v § 56, odst. 3 zákona o nemocenském pojištění, který říká, že změnit místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti je možné pouze se souhlasem ošetřujícího lékaře.

Pokud se jedná o změnu místa pobytu v době prvních 21 dnů pracovní neschopnosti - tedy v době, kdy náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel - je nutné změnu místa pobytu předem písemně nebo jinak prokazatelně oznámit zaměstnavateli. Takže pokud s tím bude souhlasit Váš lékař, event. i zaměstnavatel, můžete přes víkend změnit místo pobytu na neschopence.

pro zájemce doporučuji prostudovat zákon 187/2006 Sb. (aktuální znění, účinné od 1.7.2012); zákon, o nemocenském pojištění, konkrétně § 56.

Znění najdete např. zdE: http://www.fulsoft.cz/?lawlink=187%2F2006%20Sb.

(pozn.: Ta tecka na konci URL je soucasti odkazu, pak zvolte "cely text predpisu")
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že je fajn, že je to zase článek, pod kterým tu diskutuje relativně dost lidí. Snad jen trochu mi vadí, že autorka článku si nedala trochu práci a nedohledala k těm změnám bližší info. Takže jsem to udělala za ní já Smajlík

Ošetřující lékař vycházky může povolit maximálně v rozsahu 6 hodin denně v době od 7 do 19 hodin.

Výjimečně je možné, aby ošetřující lékař svolil k tomu, že si budete volit dobu vycházek sami podle aktuálního zdravotního stavu. K tomu je ale zapotřebí písemného souhlasu příslušné OSSZ, která ho vydá na základě žádosti lékaře.

Za výjimečné případy se považuje mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav, vysvětluje zpráva ČSSZ.

V případě, že pacient potřebuje změnit místo pobytu při PN, lze to. Lékař vyplní list pro OSSZ a nahlásí změnu. A při návratu pacienta do trvalého bydliště provede totéž.

... pokračování ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles