Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Vyhněte se letos na podzim a v zimě nachlazení

16. 12. 2014 | Nemoci
Na ucpaný nos a škrábání v krku jsme si u sebe i našich dětí v  podzimních a zimních měsících tak nějak zvykli. Dokonce až tak, že zapomínáme, že nás provázet vůbec být nemusí!

Zkuste letos nepříjemné „doplňky“ chladných dnů v podobě nachlazení vynechat. Zaměřte se na účinnou prevenci!

Prevence nachlazení je poměrně jednoduchá – spočívá v celkovém posilování naší imunity, tedy obranyschopnosti organismu. To znamená vyváženou stravu bohatou na důležité živiny, přiměřené množství pohybu, ale také otužování organismu. Samozřejmostí je volit vhodné oblečení do chladných dnů. A pokud to situace vyžaduje, můžete si pomoci doplňky stravy.

Vyhněte se letos na podzim a v zimě nachlazeníJe mu teplo, nebo zima?

Některé maminky mají tendenci „navléct“ své dítě do rukavic a zimních kombinéz už při prvních chladnějších podzimních dnech. Jenže to je chyba.
Pokud se dítě přehřívá nebo je navlečené příliš teple i ve vnitřním prostředí, stává se choulostivějším a stačí mu i malé „ofouknutí“, aby nastydlo.

Jak ale poznat, že jsme dítě oblékli dobře?

Chcete-li zjistit, zda je vašemu dítěti zima, nebo naopak vedro, není dobré zkoušet, zda má studené nebo teplé ruce. Mnohem více vám napoví, když mu sáhnete za krk. Pokud se vám bude zdát vlhký (tedy zpocený) a horký, je to jasný důkaz, že má na sobě příliš oblečení. Druhým extrémem můžeme zdraví svého potomka ohrozit – to když jej oblékneme příliš málo nebo pokud se například dítě běháním na hřišti zpotí a začne ze sebe svlékat jednu vrstvu oblečení za druhou.

Vitaminy a spol. jsou základ

Kromě přiměřeného oblékání patří k prevenci nachlazení v podzimních a zimních měsících i vyvážená strava. Důležité je posilovat imunitu dítěte vitaminy, minerály a antioxidanty, které obranu organismu pozitivně ovlivňují. Nejlépe je organismus získává ze stravy. Proto je nezbytné, abychom dětem dávali především dostatek ovoce a zeleniny. V období nejrůznějších viróz, kdy dětská imunita čelí většímu množství ohrožení, především pokud dítě navštěvuje školku či školu, jí můžeme pomoci doplňky stravy z lékárny.

Když se prevence nedaří…

A co dělat, pokud se váš potomek přeci jen nachlazení nevyhne? Příznaky rýmy či kašle nepodceňujte, nemávejte nad nimi rukou s tím, že je to přeci ‚jen nachlazení‘. Dítě uložte do postele a dopřejte mu pár dní klidu.
Na ucpaný nos jsou nejlepší kapky, ty byste ale neměli podávat déle než 5 až 7 dní. Poraďte se s lékárníkem či lékařem, které jsou pro vaše dítě nejvhodnější. Od kašle pomohou sirupy či kapky. V místnosti, kde dítě leží, je dobré co nejvíce zvlhčovat vzduch.

Pravdou však zůstává, že nemocné dítě znamená komplikaci nejen pro ně. Rodiče musí řešit hlídání, přibývají jim starosti a strachují se o svého nejmenšího. Proto je lepší vsadit na prevenci! Nenechte si letošní podzim a zimu kazit nachlazením!

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky mě letos trápí hodně rýma a fakt nevím proč :( Mě hodně pomohl bylinný nosní sprej rymastop. Je přírodní, takže nevadí, že jej používám dlouhodobě jako u jiných nosních sprejů
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem loňskou zimou s dcerou vyloženě protrpěla - teklo jí z nosu skoro 5 měsíců. Snažím se v rámci prevence dělat co se dá a letos jsem ještě přitvrdila a zatím se to vyplácí. Co se týče "pomocníků" z lékárny, tak dávám multivitamíny a letos mi proti rýmě doporučila paní doktorka Nasodrill na proplachování nosu. Malou neštípe a hlavně funguje. Zatím jsme bez rýmy a je to super!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles