Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vykasejte rukávy, napusťte kýble! Nejlepší čas, kdy umýt okna

14. 12. 2021 | Domácnost
Čistá okna jsou vizitkou udržované domácnosti. Jejich umývání ale bývá náročný a nervy drásající proces, kterému se snad každý snaží vyhnout nebo ho alespoň co nejvíc oddálit. Pokud však vaše okna potřebují očistnou kúru, měli byste vyrazit do akce právě teď! Nadcházející podzim totiž pro mytí oken nabízí ideální počasí, ve kterém vám práce půjde od ruky snadněji.

Než se pustíte do samotného mytí oken, zkontrolujte povětrnostní podmínky. Nejlépe se vám budou okna umývat při zatažené obloze, kdy bude venku mezi 10 – 20 °C. Pokud si pro práci zvolíte slunečný den, čistící přípravek bude rychle zasychat a na sklech vytvoří nevzhledné šmouhy. V zimě zase voda na oknech zamrzne, takže je těžké ba dokonce nemožné je umýt natož pak vyleštit. Ve výsledku budou skla špinavá a vy pravděpodobně nemocní.

Když počasí přeje, pusťte se do práce

Důležité je nepodcenit přípravu. Nachystejte si žebřík či štafle, se kterými pohodlně dosáhnete i na horní část oken. Z parapetů oddělejte veškeré předměty i květiny, sundejte závěsy a dejte je prát. Než se pustíte do samotného umývání oken, zbavte jejich okolí prachu a pavučin. Začněte od shora. Omeťte nebo vysajte strop, otřete garnýže, parapet a nezapomeňte ani na žaluzie. Díky tomu se vám při práci nebude zbytečně vířit prach a výsledek bude o to líbivější.

mytí okenVše je nachystané, hurá na okna

Nejdříve umyjte rámy z vnitřní i z vnější strany okna. K tomu vám postačí hadřík nebo švédská utěrka, teplá voda a jemný saponát. Nepoužívejte však písky ani jiné abrazivní prostředky, které by mohly poškodit povrch rámu. Je-li hotovo, můžete se pustit do samotných skel.  

Když je pro vás čisticí přípravek základ

Okna namočte, naneste saponát a nechejte ho chvíli působit. Aby se skla dobře leštila a nezůstaly na nich šmouhy, vyberte si vhodný čisticí přípravek nejlépe na alkoholové bázi. Rozhodně se vyhněte saponátům na mytí nádobí. Ty by na okně zanechaly lepkavý film, který by zbytečně zachytával prach a jiné nečistoty. Při leštění zapomeňte na rady babiček a novinám se vyhněte. Tiskařská barva po namočení pouští a mohla by vám umazat rámy. Dobrým pomocníkem je stěrka s gumovou lištou, která vodu z okna jednoduše stáhne. Pokud chcete mít okna lesklá rychle a bez námahy, použijte vysavač na okna. Ten špinavou vodu odsaje rovnou do integrované nádobky.

Účinně i bez chemie

Pokud zvolíte kvalitní hadřík, můžete okna umýt jen pomocí vody, bez použití čistících přípravků. Skvělý je například mikrohadřík na okna, který stačí jen mírně navlhčit, přitom vyčistí i zaschlé nečistoty. Velkou výhodou je, že skla při umývání zároveň vysušuje a zanechává je lesklá, což výrazně zkrátí délku úklidu. Díky technologii mikrovláken s aktivní absorpcí totiž dokonale saje a nezanechává žádné chmoury ani šmouhy. Výsledkem vám budou snadno a rychle nablýskaná okna.

Docílit naprosto čistých oken je snadné. Stačí jen vědět, kdy se pustit do práce a pořídit si kvalitní úklidové asistenty, kteří vám proces nebudou znesnadňovat ale ulehčovat. 


Zdroj, foto: Vileda



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles