Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Francie – země Galského kohouta

9. 08. 2011 | Evropa
Francie je krásnou zemí, kde můžeme navštívit jak Alpy tyčící se na východě země zaručující báječné lyžování, tak i slunný jih omývaný Středozemním mořem. Tato země skvělého vína  a výborných sýrů je opředena historií, kterou potkáte na každém kroku. Jak už hlavní město Paříž, ležící na řece Seině, Versailles a zámky na Loiře, tak i méně známá městečka a kraje Vás uchvátí velkým množstvím zajímavostí a nabídnou skvělé zážitky. Letní dovolená ve francouzském stylu se dá nejlépe strávit u moře na Azurovém pobřeží, tedy na Francouzské riviéře. Každoročně sem zavítají miliony turistů, světových celebrit mířících do Cannes na filmový festival nevyjímaje. Již podle názvu můžeme tušit, že moře zde má krásně azurovou barvu.

francieFrancie je ve světě proslulá nejlepším vínem a šampaňským, skvělou kuchyní, romantickými městy a městečky nebo jedinečnou módou. Francouzské speciality patří k nejvyšším kulinářským zážitkům.

Dovolená strávená ve Francii Vás jistě nadchne, kdo ji totiž navštíví jednou, bude se stále rád vracet. Cesta z Čech není nijak náročná, jede se stále po dálnicích. Pokud se chystáte do severnější části Francie nebo do Paříže, nejvýhodnější trasa je přes Německo. Naopak cesta na jih Francie je nejrychlejší přes Německo a dále pak přes Švýcarsko a Itálii.

Dovolená ve Francii:
Francie je velmi navštěvovanou evropskou zemí, zejména pak Paříž je turistů plná po celý rok. V létě můžeme zajet na jih k moři, cestovat po památkách a zámcích na Loiře nebo projet Francii na kole. Výhodou je, že se do země Galského kohouta hravě dostaneme za pár hodin autem.

Portrét Francie:
Francouzi považují svůj způsob života za nejlepší a svou zemi za nejcivilizovanější na světě a mnoho milionů návštěvníků jim dává za pravdu. Jejich jídlo a víno je právem proslulé. Francouzská kultura, literatura, umění a architektura je seriózní, ale i pobuřující. Ve Francii se každý může cítit jako doma – intelektuál, labužník i sportovec.

Mýty o Francii: Říká se že Francie je drahá, není to pravda!
O Francii se traduje, že patří mezi velice drahé země. A to jak po stránce stravování, tak i ubytování. Pravdou je, že v nabídce jsou luxusní hotely, které jsou samozřejmě finančně náročnější. Kvalitní ubytování ovšem nabízí síť hotelů Formule 1 a Etap. Další možnou variantou jsou autokempy. Ty francouzské patří k nejlépe vybaveným, s perfektním zázemím. Navíc jsou ve Francii velmi dobře značeny. Při cestování autem si tak můžete zastavit, kde zrovna chcete. Kempy jsou u každé významné památky.

Jídlo v restauracích je sice dražší, pokud ale nevyžadujete stravování v luxusním zařízení, vyzkoušejte například picnick venku v přírodě. To je specialita hlavně turistů z Holandska a Německa. V supermarketech nakoupíte za rozumné ceny, srovnatelné s našimi, kvalitní sýry, vína a další pochoutky. Supermarkety, které jsou nadstandardně vybaveny vznikly právě ve Francii.

Cesta do Francie autem:

Trasa přes Německo
Vydáte se směrem na Rozvadov, kde překročíte hranice České republiky. Dále pokračujte přes Německo po dálnici A6 směrem na Norinberk, u Mannheimu vjeďte na dálnici A5 směrem na Basel a za Freiburgen vjedete do Francie, kde pokračujete po dálnici A36. V Německu jsou dálnice bez poplatků, ve Francii se platí mýtné.

Trasa přes Německo, Švýcarsko a Itálii
Do Německa se vydáte opět hraničním přechodem Rozvadov a dále po dálnici A93 na Mnichov. Odtud se vydejte po dálnici A96 směrem na Bregenz, poté po dálnici A13 směrem na Vaduz. Pokračujte dál na jih na Miláno a Janov a podél pobřeží na San Remo a do Francie.

Poplatkyfrancie
Ve Švýcarsku si budete muset koupit dálniční známku na celý rok za 40 CHF, tedy kolem 800,- Kč, na kratší období neprodávají. Mýtné budete platit v Itálii a ve Francii.

Dálnice ve Francii platí za jedny z nejkvalitnějších v Evropě, téměř všechny jsou zpoplatněny. Před vjezdem na dálnici uvidíte nápis „péage“ (mýtnice), při vjezdu si vyzvednete u turniketu lístek a mýtné se platí až při výjezdu z dálnice. Provoz není nijak hustý, výjimky tvoří pouze úseky u velkých měst a v letním období dálnice vedoucí k turisticky oblíbenému Středozemnímu moři.

Dopravní předpisy:
Dopravní předpisy jsou ve většině evropských zemí stejné jako u nás. Nezapomínejme tedy na povinnost svítit světly i za dne nebo zabezpečení dětí v automobilu pomocí dětských sedaček a používání bezpečnostních pásů (i na zadních sedadlech, pokud jsou přítomny). Děti do 12-ti let musí sedět na zadním sedadle a být připoutány. Také není tolerováno telefonování bez použití hands free. Přísně zakázány jsou antiradary, při jejichž odhalení hrozí pokuta ve výši 1 500 EUR, a také možná sankce zabavení automobilu.  

Německo versus alkohol za volantem:
Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile, po překročení tohoto limitu hrozí pokuta ve výši minimálně 500 EUR. Pro řidiče do 21 let se alkohol v krvi netoleruje. Na dálnici je rychlost neomezená, doporučená je 130 km/h, (pouze v Brémách je rychlost omezena na 120 km/h), mimo obec 100km/h a v obci 50 km/h.

Švýcarsko versus alkohol za volantem:
Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile, po překročení limitu pokuta minimálně 135 EUR. Na dálnici je maximální povolená rychlost 120 km/h, v obcích 50 km/h. Mimo obce 80 km/h a na rychlostních silnicích 100 km/h.

Itálie versus alkohol za volantem:
Povolená hranice alkoholu v krvi je také 0,5 promile, jízda pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokutována částkou od 280 EUR. Na dálnici se třemi pruhy se smí jet rychlostí až 150 km/h, se dvěma pruhy 130 km/h (řidiči vlastnící řidičské oprávnění méně než 3 roky 110 km/h). Při dešti a snížené viditelnosti je maximální rychlost snížena na 110 km/h. Na rychlostních silnicích je maximální povolená rychlost 110 km/h, mimo obec 90 km/h a v obci 50 km/h. Za překročení rychlosti hrozí pokuta od 150 EUR.

Francie versus alkohol za volantem
Ve Francii je povolená hranice alkoholu v krvi 0,5 promile, po překročení limitu hrozí pokuty od 135 EUR. V obci se smí jet rychlostí 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h. Pro řidiče vlastnící řidičské oprávnění méně jak 2 roky je maximální rychlost mimo obec 80 km/h  a na dálnici 110 km/h. Totéž platí pro všechny řidiče za deště. Za překročení rychlosti hrozí pokuta od 90 EUR.  

Před odjezdem na dovolefrancienou do Francie byste neměli zapomenout zkontrolovat povinnou výbavu vozidla, do které patří: autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník, rezerva, náhradní žárovky do světel a další. Doporučenou, ne však povinnou výbavou osobního automobilu je například: tažné lano, hasicí přístroj, pracovní rukavice, bateriová svítilna, měřič tlaku vzduchu či startovací kabely. Důležitá je také kontrola všech dokladů, včetně zelené karty.

Pokud si chcete dovolenou maximálně užít a nenarazit po cestě na žádné technické komplikace, zapomenout byste neměli ani na důkladný servis vozidla.

Klimatizace:
Před cestou je důležité zkontrolovat také klimatizaci.  Teplota ve voze se může vyšplhat až k 70° C. Tyto podmínky mohou negativně ovlivnit stav a chování řidiče. Může dojít k přehřátí organismu, únavě a snížení pozornosti při jízdě. Pozor byste měli dát také na časté střídání teplot, které Vám může způsobit nastydnutí a tím dovolenou zcela pokazit. Doporučený rozdíl teplot ve voze a venku by neměl přesáhnout 5° C.

Doklady:
Samozřejmostí pro každého řidiče jsou validní doklady: řidičský průkaz, tzv. „Eurořidičák“, technický průkaz a doklad o povinném ručení vozidla (takzvaná zelená karta). Kromě originálu zelené karty si nechte vytvořit také duplikát pro případ nehody, kdy je originál zabaven. V případě, že na dovolenou jedete autem, u kterého nejste uveden jako majitel, je třeba nechat si vystavit plnou moc k vycestování do zahraničí.  U služebního či firemního vozu musí být plná moc navíc notářsky ověřená.

Do Francie lze cestovat s platným cestovním pasem, postačí Vám ale i občanský průkaz. Turistické vízum není nutné. Bez vlastního cestovního dokladu je umožněno cestovat pouze nezletilým občanům České republiky, kteří jsou zapsaní v cestovním pase rodiče. Dítě zapsané do pasu rodiče před 1. září 2006 může společně s ním cestovat do svých 15 let. Dítě zapsané do pasu rodiče od 1. března 2008 pouze do svých 10 let. Doporučujeme s sebou vzít i kopii rodného listu dítěte.
V případě, že rodiče cestují do Francie na občanský průkaz, doporučuje se dítě ve věku do 15 let vybavit vlastním cestovním dokladem (cestovním pasem). Občanský průkaz totiž slouží pouze pro svého držitele a ne pro jeho děti.

Zajímavosti
Zemi Galského kohouta si oblíbí milovníci historie i krásné přírody. Zajímavým místem, které byste měli při návštěvě Francie vidět, je například pevnost Boyard, která se tyčí v moři na západním pobřeží. Mohutná a nedobytná pevnost je 61 metrů dlouhá a 20 metrů vysoká. Stavbu v moři nechal postavit sám velký Napoleon počátkem 19. století, a to za účelem ochrany francouzského pobřeží. Stavbu, především budování základů, provázely problémy, dokončena byla až téměř koncem 19. století a využívala se jako vězení, poté byla dlouho opuštěná.  Známá je především díky francouzské televizní soutěži Pevnost Boyard. Dalším historickým unikátem je jistě pohádkové město s pevností Carcassonne v Jižní Francii.

Zdroj: BestDrive

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výlet do Francie – země Galského kohouta:

Výlet do Francie – země Galského kohouta
Výlet do Francie – země Galského kohouta
Výlet do Francie – země Galského kohouta
Výlet do Francie – země Galského kohouta
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nádherná země, příroda, mnoho kultur, rozmanitost stylů - na severu jsou města jiná než na východě, na jihu je zase všechno úplně jiné. Provence a Riviéra, Paříž a Strassburg, Normandie a Bretaň, zámky a města na Loiře, Burgundsko a Alsasko, každý kout Francie je jiný.
Nejlepší je vzít auto, vzít si na měsíc dovolenou a jet. Bohužel pro našince je Francie ještě pořád dost drahá.
Taky je potřeba se naučit něco málo francouzsky, jen občas je totiž schopen s vámi někdo mluvit anglicky. Dokonce ani na informacích na nádraží v Paříži (!)nebo policisté na ulici mnohdy nemluví jinak (nebo nechtějí) než francouzsky.
Obrázek uživatelky
profil
lze jet i s cestovkou, dcera byla a líbilo se jí navšívila Provenc. Sice měla vybranou rivieru, ale ta se nekonala. Jela přes Rakousko a Italii.
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánka do Francie.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vydařil se...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles