Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Puly

1. 08. 2014 | Vaše tipy

Letošní dovolenou jsme trávili na Istrijském poloostrově, což je nejzápadnější část Chorvatska a největší poloostrov v Jaderském moři. Město Pula je největším městem Istrijského poloostrova s bohatou historií. První obyvatelé zde žili již v roce 178 před naším letopočtem. Cestovní ruch se začal rozvíjet po první světové válce. Dnes tu trvale žije skoro 60 000 obyvatel a dalších tisíce turistů zde projdou během letní turistické sezony.

Byli jsme ubytovaní asi 5 km od centra Puly. Využili jsme tedy místní autobusovou dopravu a vyrazili na výlet. Město Pula je poměrně rozlehlé, ale ty nejznámější a asi nejnavštěvovanější památky jsou docela blízko u sebe a není to ani moc daleko od centra města. Jako orientační bod jsme si označili velmi známý amfiteátr. Ostatně ve většině průvodců a v mapách bývá označován jako památka číslo jedna, tedy nejvýznamnější pamětihodnost města. Skutečně je to veliká elipsovitá stavba – delší osa měří 112 m a kratší 105 m. Stavbu zahájil římský císař Augustus v roce 69 našeho letopočtu a dokončena byla o deset let později císařem Vespasianem. Amfiteátr se nachází ve svahu, takže jedna strana má tři podlaží a druhá jen dvě. Odehrávaly se zde zápasy se šelmami a utkání gladiátorů. Šatny gladiátorů a klece pro zvířata byly v podzemí, dnes se zde nachází muzejní expozice. Amfiteátr pojmul 23 000 diváků. Nyní, v letní sezoně, se zde konají koncerty, operní vystoupení a gladiátorské hry. Obešli jsme si amfiteátr kolem dokola a je to opravdu úchvatná stavba, i když zub času se zde také podepsal. Je ale vidět, že se snaží o alespoň částečné opravy.

výlet do PulyOstatní památky, jako je např. Gemina (zdvojená brána), Herkulova brána, Sergiův vítězný oblouk, kaple Marie Formozy, radnice, Augustův chrám, bazilika Nanebevzetí Panny Marie a další, popisovat nebudu. Pokud byste se ale do Puly chystali, doporučuji pročíst si nějaké průvodce nebo najít informace na internetu. Dozvíte se zde mnoho zajímavostí.

Prohlídku města, památek a návštěvu obchůdků jsme stihli během dopoledne, zhruba za čtyři hodiny. Je tu ale poměrně draho, takže nespoléhejte na to, že zde nakoupíte. Trvalo nám i dost dlouho, než jsme našli nějaký obchůdek s vkusnými upomínkovými předměty, mají tu také dost regionálních a typických potravin. Tradiční zmrzlinu jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít.

Během návštěvy Puly jsme také dvakrát zmokli. Nebyl to ale nějaký letní deštík. Z ničeho nic se zatáhlo, že skoro nebylo vidět a začala průtrž. Trvala asi dvacet minut, ale vody všude teklo, jako kdyby pršelo hodinu. Přestalo pršet, ihned se vyjasnilo a vykouklo sluníčko. Zhruba za tři čtvrtě hodiny se toto opakovalo. Naštěstí jsme se vždy měli kde schovat, tak jsme moc nepromokli. Deštníky by nám byly k ničemu, možná by je taková průtrž i zničila.

Ještě se zde zmíním o bývalé rakouské pevnosti na poloostrově Verudela v těsné blízkosti stejnojmenného turistického komplexu asi 3,5 km od centra Puly. Je zde jedno z největších mořských akvárií na Jadranu. Toto akvárium bylo otevřeno v roce 2002. V asi 60 nádržích o velikosti od 250 l do 36 000 l jsme viděli přes 50 druhů ryb a přes 90 druhů bezobratlých živočichů. Na ploše 2 000 m čtverečních jsme se seznámili s mořskými organizmy severního a jižního Jadranu, tropických moří i evropských řek a jezer. Získali jsme zde informace o mořské floře a fauně a o chráněných druzích, které žijí v Jadranu. Také zde je chovná stanice a léčebna želviček. Akvárium se neustále rozrůstá, každý rok tu je prý něco nového. V případě nepříznivého počasí nebo naopak schlazení ve velkých vedrech to je ideální výlet – hlavně pro děti. My jsme zde strávili přes dvě hodiny a opravdu to stálo za to.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Puly:

Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
Výlet do Puly
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
inšpiratívny článoček, raz sa tam snád dostanem - dakujem za TIP
Obrázek uživatelky
profil
dýchá pohodou , byla jsem tam jen krátce , cestovali jsme dál až do Rabacu.....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Pule se mi taky líbilo, už před 30 lety! Ráda bych se tam ještě jednou podívala. Díky za hezký článek a připomenutí pěkné dovolené.
Obrázek uživatelky
profil
tam by se mi líbilo...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík