Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet za Karlem Čapkem do Strže

26. 03. 2012 | Česká republika
Tentokrát se vydáme na výlet za Karlem Čapkem do Strže, ležící v podbrdské kotlině nedaleko Staré Huti u Dobříše. Z nádraží nás sem dovede modrá turistická značka, pokud jedeme autem, lze zaparkovat u rybníka Strž.

Příjemná cesta podél rybníka a po hrázi nás dovede k oplocenému pozemku s parkem a půvabným domem - Památníku Karla Čapka.

Ve Staré Huti, jak název napovídá, se zpracovávala železná ruda. Železárny zanikly v roce 1926. Dům, na který se díváme, původně sloužil úředníkům těchto železáren. Manželé Čapkovi ho dostali od příbuzných jako svatební dar v roce 1935 (Karel Čapek se s Olgou Scheinpflugovou oženil po patnáctileté známosti).

Výlet za Karlem Čapkem do StržeKarel Čapek se věnoval opravě domu a zvelebování zanedbané zahrady, vznikla zde i jeho významná literární díla.

Místo má opravdu osobité kouzlo a je obrazem poklidu, předurčeným k spisovatelské tvorbě. Ale bývalo zde i rušno, přijížděli sem Čapkovi přátelé, básníci, spisovatelé, výtvarnici, herci, žurnalisté. Dům býval místem schůzek a vášnivých debat o politických a uměleckých problémech. K nejvěrnějším přátelům patřil spisovatel a novinář Ferdinand Peroutka, který má v Památníku Karla Čapka také svou expozici.

Prohlídka s průvodkyní je možná celoročně, přesné časy doporučuji ověřit na oficiálních stránkách Památníku.

Po prohlídce se vydáme na nenáročný 7kilometrový okruh místy, kudy Karel Čapek chodil při svých pobytech na Strži.

Výlet za Karlem Čapkem do StržeČervené psaníčko nás vede převážně lesem, Josefovým údolím podél potoka. Posléze se zprava připojuje žlutá značka a společně vycházíme na mýtinu s remízkem. Potok, který nás dosud provázel, se pod lesem vlévá do říčky Kocáby. Tu bychom měli překonat po dřevěné lávce. V době naší návštěvy (podzim 2011) však lávka chyběla, a tak nezbylo než najít příhodné místo a potok přebrodit. Bylo to milé zpestření a důkaz toho, že i na nenáročné kulturní vycházce musí být člověk připraven na vše :-)

U rozcestí U čtvrtého hamru se cesta stáčí lesem zpět a společně s modrou značkou se vrací na Strž. Přecházíme historický kamenný most, v nedávné době rekonstruovaný. Tentokrát z druhé strany se otvírají výhledy do romantického údolíčka. Pokud sem zavítáte v houbařské sezoně, okolní lesy určitě nějaký hříbek či bedlu poskytnou. Psaníčko nás pohodlnou cestou dovedlo až zpátky na parkoviště u rybníka Strž.

Výlet za Karlem Čapkem můžete spojit i s návštěvou zámku v Dobříši. V minulosti byl objekt využíván jako Domov spisovatelů, v roce 1998 byl vrácen původním majitelům (šlechtický rod Colloredo - Mannsfeld). Můžete tak celoročně navštívit zámeckou expozici i park.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výlet za Karlem Čapkem do Strže:

Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
Výlet za Karlem Čapkem do Strže
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi dobrý článok a pekné fotky.
Obrázek uživatelky
profil
ve Strži je opravdu krásně a určitě doporučuji, my tam byli asi před 2 roky, ale chodili jsme bez průvodkyně, i tak byla expozice ale zajímaváSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký povídání a krásný fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zase další poznávání naší krásné přírody...Smajlíkna Dobříši jsme byli,ale toto místo nám uniklo...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles