Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 17.08. 2017
Dnes má svátek Petra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Vyplatí se být v jídle vlastencem

7. 04. 2011 | Péče o tělo
Ve svých vyjádřeních a rozhovorech pro tisk většinou prezident Aliance výživových poradců ČR, Ing. Ivan Mach, CSc., doporučuje, jak sestavit jídelníček či čeho se ve stravě vyvarovat. Tentokrát nás ale zajímaly jeho vlastní stravovací zvyklosti a také zkušenosti, jichž se dobral u nás i ve světě.
    
Jak nahlížíte na současný trend návratu k lokálním potravinám? Začal jste také upřednostňovat výpěstky tuzemských zemědělců?
I když podpora konzumace kvalitního českého ovoce a zeleniny je mi z vlasteneckého hlediska sympatická, z hlediska vyváženého stravování místní populace jde o víc než jen o sympatie. K rodné hroudě jsme vázáni i různými adaptačními mechanismy.

Těmi se po generace přizpůsobujeme jak podnebí, tak lokálním potravinám a vodě s ohledem na jejich složení, původ, a dokonce i chuti a jejich tzv. senzorické vnímání. Myslím si, že jsem gurmán, pokud jde např. o česnek. Jiní zvyšují příjem soli, aby jejich chuťové buňky byly solením vydrážděny na příjemné optimum až maximum (mají rádi slaná jídla, i když neustálým přisolováním otupili citlivost na vnímání slaného, a jsou tedy nuceni zvýšit dávku). Já jsem si v tomto směru oblíbil příjemně ostrou chuť česneku. V posledních letech jsem však zjistil, že jeho chuť i vůně již zdaleka nejsou tak ostré, jak bývaly, a moje chuťová potřeba česneku, např. k některým aromatickým sýrům, se začala z mé palety chutí nějak vytrácet. Dodatečně jsem zjistil, že je to tím, že se jedná o převažující asijské odrůdy této cibuloviny, na které prostě nejsme chuťově zvyklí.

Máte zkušenosti v tomto směru i s jinými druhy zeleniny?
Ano. Pobýval jsem nedávno v Austrálii a ochutnal tamní brambory a cibuli. Mohu zodpovědně potvrdit, že tamější brambory byly pro mě blátivé a bez chuti a cibule zase sladká, takže mě z hlediska chuti, na niž jsem si u nás zvykl, téměř nic neříkaly. Nemusím dodávat, že vánoční bramborový salát z těchto a dalších australských surovin mi příliš nechutnal.

Myslíte, že je to pouze subjektivním vnímáním chuti dané potraviny, nebo se plodiny od sebe liší?
Vnímání chutí má i své chemické vysvětlení. Není žádným tajemstvím, že zejména poměr sodíku a draslíku v potravinách se dramaticky mění podle složení půd, doby sklizně, způsobu hnojení, ošetření proti škůdcům a původu odrůd. Spolu s obsahem dalších minerálií (vápníku, hořčíku aj.) v potravinách výrazně ovlivňuje zásaditost, resp. kyselost (chcete-li její jing a jang povahu) naší stravy, a tím i jemnou, tzv. acidobazickou rovnováhu našeho těla. I malé změny v tomto směru tělo citlivě registruje, a to jak pozitivně, tak negativně, ale úplná adaptace na tyto změny nenastává okamžitě, ale má spíše dlouhodobý charakter.

Dá se tedy říci, že zkušenosti potvrzené našimi předky jsou nyní podloženy i vědeckými argumenty? Takže trend lokálních potravin konzumovaných podle sezóny dozrávání není jen dočasnou módou, nýbrž z hlediska našeho dlouhodobého zdraví žádoucí posun ve stravovacích návycích?

Šedá je teorie, zelený strom praxe, jak se říká. Na to, abychom preferovali kvalitní tuzemské ovoce a zeleninu, tradiční výrobky z nich (např. nakládaná červená řepa s křenem v zimě a na jaře) a další nám regionálně blízké potraviny podle jejich tuzemské sezonnosti by nám opravdu mohl stačit zdravý SELSKÝ rozum.


Na druhé fotografii Ivan Mach
Autor: Mgr. Pavel Pillár


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale vždy se nedá jíst jen místní výrobky....mám ráda i exotické ovoce
Obrázek uživatelky
profil
jaké to mam štěstí že mam malou zahrádku a tam si vypěstuji svoje brambory,zeleninu,salát...to se ktěm kupovanym nedá přirovnatSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My kupujeme český česnek na farmářských trzích. To je panečku rozdíl Smajlík a když není tak alespoň ten španělský. Nové brambory naštěstí semtam ochutnám, od rodičů ze zahrádky Smajlík (bylo by jich víc nebýt krtonožekSmajlík)
Obrázek uživatelky
profil
- selský rozum mám, ale selka nejsem, hospodářství ani kousek zahrádky nemám a jsem tudíž nucena konzumovat to, co nabízí pulty obchodů Smajlík. Narazit na český a dobrý česnek už je téměř nemožné, o bramborách taky ani nemluvím Smajlík. Jako Macizaj milujeme nové brambory s kefírem, ale posledních pár let se nové brambory od starých liší pomalu jen vyšší cenou Smajlík. Tak co je mi platný selský rozum a snaha koupit dobré a kvalitní potraviny SmajlíkSmajlík ????
Obrázek uživatelky
profil
Také souhlasím s Macizaj.
Brambory jsou hrozné, černé fleky,jeden žlutomasý druhý bílomasý.
Česnek je cítít nejen zatuchlinou i nějakým jiným smradem.

Nevíte, kde by se dal sehnat český čeanek?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles