Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama: Masku čarodějky

28. 04. 2017 | Vyrob si sama

Blíží se konec dubna a všichni se těší na příchod května. S tímto obdobím je spojena řada tradicí. Před námi je magická noc z 30. dubna na 1. května. Otvírají se jeskyně s poklady, pálí se čarodějnice a muži mají za úkol políbit dívky pod rozkvetlou třešní, aby neuschly. Jde o významný den, kdy lidé odedávna vítají jaro.

U nás to všechno začíná  již 1. dubna. Vynáší se  „Moreny“ a hází se do vody za zpěvu:

„Morena, Morena, za koho umrela, za pána Martina, s modrýma očima.

Buďte baby veselé, nové léto neseme, listíčko, kvítíčko…“

Odnáší s sebou zimu a volá přicházející jaro. Zpět do vesnice se pak přináší létečko. Nazdobená větvička mašličkami.  Další následující dubnová akce je pak pálení čarodějnic a stavění máje.

30. dubna se v naší obci staví májka, ale také se pálí čarodějnice. Pro děti se pořádá spousta akcí, kdy se nejen dětičky, ale i dospělí maskují za čarodějky, baby Jagy, černokněžníky a podobné pohádkové bytosti. Zapalují se velké ohně, kde se symbolicky spálí čarodějnice vytvořená ze slámy a pak se opékají špekáčky.  

maska čarodějkyI mé děti se těší na tuto akci. Protože je to akce, kterou navštěvuje řada lidí, stává se, že je velký problém sehnat kostým, anebo ho v dnešní uspěchané době, na poslední chvíli, prostě neseženete! A dětičky, jak jinak, chtějí taky jít za čarodějku. Nezbývá než kostým vytvořit doma. Mluvím z vlastní zkušenosti, toto i mě potkalo v loňském roce a tak jsem prošla celý dům a nasbírala nejrůznější zbytky co jsem doma našla a vyrobila vlastní masku.  Postup jsem nafotila a dnes v předstihu můžu pro všechny chytrulky, šikulky dát návod. Třeba se některá inspirujete.  

 

Co taková ježibaba potřebuje:

Koště (kdo nemá… já jsem nastříhala proutky a svázala je provázkem).

Oblečení (co dům dá… na čarodějnici můžete, jak se říká, nahastrošit cokoliv. Čím ošklivější a oškubanější, tím lepší.) Já navíc dozdobila šperky ze svítících broučků, na rameno pověsila plyšové myšky a nejrůznější plastové brouky a pavouky.

A samozřejmě nesmí chybět pořádně načepýřené vlasy a klobouk. Ten jsem vytvořila z mirelonu.

Zde je postup na výrobu klobouku:

-        mirelon,

-        tavicí pistole,

-        temperová černá barva,

-        stužka na ozdobení klobouku,

-        pavouk vytvořený z papír. ruliček (lze dozdobit dle sebe).

Nejprve si uděláme kužel z mirelonu. Ten vytvoříme  tak, že čtvrtku složíme do kornoutu, zafixujeme lepidlem (tav. pistolí) a ustřihneme mu přebytečné okraje. Je dobré poměřovat s hlavičkou čarodějnice, aby klobouk dobře seděl.

Kužel postavíme na druhou čtvrtku mirelonu  a obkreslíme vnitřní a vnější obvod klobouku. Vzdálenost mezi vnitřním a vnějším obvodem je 20 cm. Ale záleží na Vás.

Když máme načrtnuté obvody, tak vnitřní obvod trochu zmenšíme (aby nám kužel nepropadl) a celý vnitřní obvod nastříháme, jakoby na sluníčko.

Ohnuté proužky postupně nalepujeme na krempu klobouku.

Nakonec celý klobouk nabarvíme černou barvou, já použila černou punčochu a tu jsem nasunula na kužel, abych měla méně natírání. Jako bonus jsem přidala pavouka z papíru a stužku po obvodu.

Zbylý odstřižek mirelonu jsem stočila a vytvořila nos, který jsem pak natřela tělovou barvou. Stočila jsem jej do potřebného tvaru a zafixovala lepicí pistolí. Přidělala gumku a ejhle, čarodějka má luxusní frňák.

Teď už stačí jen čarodějku nastrojit, trošku natřít obličej, udělat vašemu krásnému dítku husté obočí, knír a pár vrásek a je to.

Na závěr bych ještě dodala, že dcerka vyhrála 3. místo.  Hodnotily se totiž masky a brala se v potaz i domácí tvorba ...

Akvid - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama: Masku čarodějky:

Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
Vyrob si sama: Masku čarodějky
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Škoda,letos se nezúčastním. Návod schovám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles